2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Ucu Estetiği
MAKALE #13115 © Yazan Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU | Yayın Ağustos 2014 | 3,577 Okuyucu
Burun yüzümüzün tam ortasında ve imajımız üzerinde en belirgin role sahip olan organımızdır. Kendisini oluşturan kemik, kıkırdak ve deri yapısıyla taşıyıcısına kazandırdığı bu eşsiz katkı kişiye, burnun kendi ve yüz bütünlüğü içinde “toplamda oluşturduğu uyum oranında” bir estetik değer sağlar.

Bu bütünsel estetik değer, burnun yüz ovalinde 3 boyutlu konumlanması, diğer yüz yapılarıyla olan açılanma ve ilişkisi ve ayrı ayrı bu estetik ünitelere olan yakın-uzak anlamında mesafesiyle sınırlandırılır, tanımlanır, belirlenir ve çerçevelenir. Örneğin, düz bir elmacık kemiği, burun için rölatif olarak olduğundan daha önde ve belirgin olarak, düşük burun ucu (tip) ise burnun (ve kişinin), çekicilikten uzak ve albenisiz olarak değerlendirilerek algılanmasına neden olacaktır.

Burun ucu estetiği bu nedenlerle burnun diğer yapılarıyla ve yüzün diğer estetik üniteleriyle beraber değerlendirilmesi gereken bir yapıdır. Öncelikle değerlendirilmesi gereken referans sorular şunlardır*

1.Burun ucu için (burun tipinde) öncesinde herhangi bir cerrahi veya dolgu benzeri maddelerle şekillendirici bir işlem yapılmış mıdır ? Yapıldıysa dışarıdan bir malzeme kullanılmış mı ?

2.Travma hikayesi, çarpma, darbe, düşme, sporda top teması vb. olmuşmu dur ?

3. Burun ucunu oluşturan delikler simetrik mi ?

4. Burun ucu orta hatta mı, sağa veya sola sapma (deviasyon) var mı ?

5. Burun dudak açısı ne kadar ? (erkeklerde 90-100, kadınlarda 100-110° normal kabul edilir)

6. Dudak kalınlığı, belirginliği, dudak-burun mesafesi ne kadar ?

7. Burun kanat genişliği ne kadar ?

8. Burun kanat kalınlığı ne kadar ?

9. Burun kanat yüksekliği ne kadar ?

10. Burun ucu pozisyonu gülünce belirgin değişiyor mu ? (kas etkisi?)

11. Burun ucu en yüksek noktası nerede konumlanmış ?

12. Burun ucu kıkırdak ayrışması (gamzelenme) var mı ?

13. Burun ucunda gaga (ince sivri) )veya boxer (şekilsiz yayvan) deformitesi var mı ?

14. Burun orta duvarında (septum) ve/ya kemik erimesine neden olan bir hastalık (semer burun vb.) var mı ?

15. Burun en, boy ve yükseklik oranları uyumlu mu ?

16. Burun derisi kalın mı, yağlı mı, dermatolojik bir sorun (rosa, rinofima vb.) var mı ?

17. Çene ucu yüksekliği nerede sonlanıyor ? (burun ucuyla aynı düzlemde olmalı)

18. Elmacık kemikleri silik mi, düz mü, belirgin mi ?

19. Üst-orta ve alt yüz oranları yeterli ve uyumlu mu ?

20. Üst çene diş dizilimi normal mi, üst dişetleri gülerken belirgin farkediliyor mu ?

21. Burun yüksekliğini sağlamak için hastaya kendinden (kulaktan kıkırdak) ve/ya dışarıdan implant (en sık Medpor® tercih edilir) destek gerekir mi ?

22. Hastanın tekrarlayan travmaya açık aktif bir mesleği var mı (boksör, dövüş sporcusu, bodyguard) ?

23. Burun kanadında piercing kullanılıyor mu, kullanılmış mı?

Tüm bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gereken burun ucu estetiği için bir işlem; kişiye özgü, özgün beklentisine cevap verebilecek yeterlilikte ve yüzüne uyumlu olarak planlanarak başlatılmalıdır.

burun için

Teknik: Çoğu işlemin lokal anestezi ile ve ofis şartlarında tamamlandığı bu uygulamalarda hem hasta hem plastik cerrahın konforu için sedasyon çoğu zaman gerekebilir. İşlem 45 dakika 1 saat arası sürede tamamlanır. Uygulama açık teknikle yapılır, dikişler (2-3 adet) 5. günde alınır. Burun dışı için alçı veya splinte gerek olmayan bu girişimlerde burun deliklerine 24 saat sonra alınacak olan küçük fındık tamponlar yerleştirilir. Burun ucuna ince dikkat çekmeyen ve ödem önleyici bantlarla şekil verilir. Hasta günü dinlenmeyle geçirir ve işine ertesi gün dönebilir. Burun ve çevre dokularda morluk beklenmez, şişlik 3. gün sonunda çözülür. 3 gün antibiyotik kullanılması yeterlidir. Burun ucuna uygulanan iple askı ve dolgu (silikon kullanılmaz) işlemleri kalıcı değildir, sonuçlar öngörülemez ve değişkendir.

* Bu bilgileri Yüz Estetiği: Gestalt kriterleri başlığında yakında tamamlanacağını umduğum kitabımda daha etraflı ve karşılaştırmalı olarak bulabileceksiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Ucu Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nedim SARIFAKİOĞLU Fotoğraf
Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU'nun Makaleleri
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Burun Estetiği Op.Dr.Murat TEZCAN
► Burun Estetiği Op.Dr.Mahmut Ulvi KAYALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Ucu Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:21
Top