2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon ve Anksiyetede Yüzleşme-Üstüne Gitme
MAKALE #13127 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Eylül 2014 | 9,567 Okuyucu
Adam yaşama sevinci içinde
Masaya anahtarlarını koydu
Bakır kaseye çiçekleri koydu
Sütünü yumurtasını koydu
Pencereden gelen ışığı koydu
Bisiklet sesini çıkrık sesini
Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
Adam masaya
Aklında olup bitenleri koydu
Ne yapmak istiyordu hayatta
İşte onu koydu

Mısralar Edip Cansever’in “masada masaymış haa” şiirinden... Hani şapkasını önüne koyup düşünmek sözünün daha ince ve duyguyla harman hali...

Yüzle ilgili günlük hayatımızda kullandığımız birçok deyim var. Yüzümüz her gün uyanıp aynanın karşısına geçerek ilk gördüğümüz estetik yanımız. Ayrıca bunun çok ötesinde de.. Yüzsüz, ikiyüzlü, yüz görümlüğü, yüz bulma gibi bir çok kültürel ve benliğimizle ilgili yönümüz. Yüzümüz kimliğimiz...
Bir kişinin anlık yüz mimiklerini farkındalık düzeyimiz ölçüsünde tahmin ederiz. Bazen bu adamdan-kadından hoşlanmadım deriz. Sezgilerimiz bunu söyler. Sezgi geçmişimizde deneyimlediğimiz ve öğrendiğimiz bilgilerin otomatik düşüncemize ve duygumuza anlık çağrışımla yansımasıdır. Ayrıca insan olmanın kodlarında yer alan, doğuştan gelen ve başkalarının duygularını anlayabilme-empatik yeteneğimiz de sezgiyi kolaylaştırır.
Peki Yüzleşme Nedir?
Yüzleşme kendimizle, başkalarıyla veya çeşitli durumlarla yüz yüze gelmek işidir. Cesaret isteyen bir durum… Aynı zamanda objektif, vicdani ve adil davranmamızı gerektiren de. Başka şeylerle ve kişilerle yüzleşmek zor; kendimizle yüzleşebilmek çok daha zordur. Çünkü değerlendirmemizde kendimize rağmen bunu yapmaya çalışırız. Peki bizi biz eden şeylerden çıkarak dışarıdan kendimize ne derece tarafsız yaklaşabiliriz?
Psikolojik rahatsızlığı olan kişiler veya madde kullanan kişiler kendilerini o duygu durumunda değerlendirdiklerinden hastalığı veya mevcut durumu inkâr edebilmektedirler. Sarhoş birisinin ben sarhoş değilim demesi böyle bir şeydir. Veya kendisini evreni kurtarıcı gören bir hastanın yardım almadan gerçekte böyle olmadığını görebilmesi oldukça zordur. Çünkü problemi yaratan aynı düşünce problemi çözemez.
Sağlıksız duygu durumlarında durum böyleyken ortalama insan davranışına bakalım. Ortalama insan da yüzleşmekten bazen bir kazanç için; bazen de sorunu ertelemek için kaçınabilmektedir. Kişi gerçekle yüzleşmek yerine bir yalana inanmayı bile tercih edebilir.
Kendimizle nasıl yüzleşiriz?
Birçok yolu olduğu kesin. Ama bana göre öncelikle merak duygumuzun harekete geçmesi gerekir. Sahi kendimizi merak ediyor muyuz? Ya da merak etmek için sebeplerimiz var mı? Merak duygusunun ana sebebi öğrenme-değiştirme-değiştirme güdüsüdür.
Masaldaki kötü-çirkin cadı aynı zamanda gerçekçiydi ve meraklıydı da. Ayna söyle bana benden güzeli var mı derken cadının en güzel olduğu ayna (objektif-akıl) tarafından denetleniyordu. Bakmayın masalda çirkin gösterildiğine. Sanatsal ürünlerde zaman zaman kötüyle çirkin; güzelle de iyi eşleştirilmiştir. Masalın kendi gerçeğinde başlangıçta cadıdan güzeli yoktu. Olduğunda da zaten ayna var olduğunu söyledi. Ayna pek çok deyimiyle beraber bizim kendi düşüncelerimizin ötesinde bize gerçeği çıplak gösteren bir nesne olarak var olmuştur.
Oyuncu Cüneyt ARKIN’ın alkolü bırakma anısı ilginçtir. Bir gün eve alkollü geldiğinde eşi kendisini gizlice kamerayla kayıt etmiştir. Sonrasında görüntüleri izlemesiyle bir daha alkol almadığını bir söyleşisinde aktarmıştır.(Kendisinin madde bağımlılığıyla ilgili yaptığı bir çok çalışma mevcuttur.) Yine başka bir oyuncu da benzer şekilde alkolü bıraktığını belirtmiştir. Ama bu oyuncu görüntünün kaydedilmesini eşinden kendisi rica etmiştir.
Ayna, kamera bizim kendimizi dışarıdan sade görebileceğimiz aletler. Peki bunun dışında hangi yöntemleri kullanırız? Bir bilene sorarız. Ama bilirkişi tayin ettiğimiz kişinin ne denli objektif olabileceği de ayrı bir değerlendirme konusu. Bu anlamda psikoloji uzmanları temel tekniklerin yanı sıra sosyal bilimler ve felsefenin argümanlarını kullanarak mümkün olduğu ölçüde kişinin-kişilerin yüzleşmesine yardımcı olmaktadırlar.
Yüzleşmeler-üstüne gitmelerde dikkat edilecekler
- Genellikle sorunlarınla yüzleş ve/veya üstüne git dediğiniz kişi çoğu zaman bunu nasıl yapacağını bilmez veya cesaret edemez. Çevrenizden çeşitli deneyimleri araştırın.
- Tolere edemeyeceğiniz yüzleşmelerden kaçının. Kademe kademe duygu dünyanızı gözeterek yüzleşmede bulunun. Yüzmeyi az bilen birisini denizin ortasına bırakmak işe yaramadığı gibi kişide travma yaratabilir. Hatta ölümcül bile olabilir.
-Yüzleşmelerde-üstüne gitmelerde; sınırlar iyi çizilmeli ve yapılan şeyin gerçekçi olması önemlidir.
-Zamanında gerçekleşmeyen yüzleşmeler sonrasında sorun oluşturabilir. Örneğin yas sürecinde o anın yeterli duygu yüzleşmesiyle yaşanmaması ileride pek çok probleme neden olabilmektedir. Bazen yüzleşmenin sıcağı sıcağına duygu açığa çıktığında yapılması değerlidir.
- Bilgi edinin. Konuya ilişkin veya değil ne kadar çok şey bilirseniz o kadar iyi. Tabi ki bir koşulla. Gerçekliği sınanmış bilgileri tercih edin. Yoksa karmaşa, zaman kaybı veya gerileme oluşturabilir.
Bilişsel davranışçı terapilerde yüzleştirme-üstüne gitme teknikleri kişinin durumuna uygun ve onun kaldırabileceği kademeli ölçüde tasarlanır. Düşüncelerin yeniden yapılandırılması ve duyguların açığa çıkarılarak üstüne gitme yöntemleri kullanılır. Gerektiğinde uzman yardımı almaktan çekinmeyiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon ve Anksiyetede Yüzleşme-Üstüne Gitme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Yüzleşme Zamanı Psk.Serap DUYGULU
► Muhteşem Bir Sevgili Olmak ve Cinsellik Üstüne Sekiz Tüyo ÇOK OKUNUYOR Psk.Ahmet Sevran POLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Depresyon ve Anksiyetede Yüzleşme-Üstüne Gitme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:06
Top