2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus, Nedenleri ve Çözüm Yolu
MAKALE #13135 © Yazan Psk.Serhat DAMAR | Yayın Eylül 2014 | 3,818 Okuyucu
Vajinismus Nedir?

Vajinismus, kadın cinsel organının kaslarının kendiliğinden, istemsiz olarak kasılması ve cinsel birleşmeyi zorlaştırması, bazı kadınlarda ise cinsel birleşmeyi tümüyle imkansız hale getirmesidir. Bu istemsiz kasılmalar bazı kadınlar için acılı ve ağrılı iken, bazı kadınlarda ise acı ve ağrı gibi hisler bulunmaz, sadece belli belirsiz bir rahatsızlık hissi bulunur. Birleşme girişimi esnasında ağrı bulunmadığı durumlarda şiddetli kasılmalara rağmen birleşme için zorlama olursa, vajinismus sorunu yaşamakta olan kadın acı, ağrı ve sancı da hissetmektedir.

Vajinismus’un Nedeni Nedir?

Çoğu kadın, ailesinde cinselliğin utanç verici ve suçluluk uyandırması gereken pis bir şey olduğuna inandırılarak büyüdüğünde, bu şekilde büyütülmesinin olumsuz etkilerini yetişkinlikte görmektedir. Vajinismus sorunu olan kadınların bir kısmı bahsedildiği şekilde büyütülmüşlerdir. Anne baba, aile, ağabeyler, ablalar, kuzenler ya da arkadaşlar “Cinsellik pis ve hayvanidir, iğrençtir. Zevk amaçlı değil, üreme amaçlıdır ve bunun dışında hiçbir işe yaramaz” şeklindeki mesajları tekrar tekrar ifade ettiğinde, kadın, cinsellie dair olumsuz, ağır duygular ve hisler geliştirir. Asla cinsel eylemlerde bulunmaması, hiçbir erkeğin onun bedenine dokunmasına asla izin vermemesi söylenerek büyütülen kişilerin bir kısmı vajinismusla karşı karşıya kalmaktadır.

Bazı kadınlar cinselliğe, cinsel davranışlara ve cinsel yakınlaşmaya dair suçluluk, utanç ve korku hissederler. Bazılarının fiziksel ağrı ve acı hisleri bulunurken, bazı kadınlarda bunların hiçbiri yokken vajinismus problemi yaşanmaktadır.

Vajinismus sorunu olan birçok kadın, acı, ağrı, yanma ve kaşıntı gibi olumsuz fiziksel hislerle başaçıkmayı öğrense de, şiddetli ve ani kasılmalar devam eder. Bu şiddetli ve ani kasılmaları kontrol altına almayı, ardından bunları ortadan kaldırmayı öğrenmek vajinismusu yenmenin en kesin yoludur.

Ağrılı/Sancılı Cinsel İlişki ve Vajinismus Aynı Şey midir?

Ağrılı/sancılı cinsel ilişki ve vajinismus aynı şey değildir. Ağrılı cinsel birleşme birçok nedene bağlı olabilir ve çoğu zaman ağrılı cinsel birleşmenin sonucu olarak vajinismus ortaya çıkar. Ağrılı cinsel birleşmenin en yaygın nedeni, vulvar vestibulus sendromu denen durumdur.Bu sendrom, birçok ağrı bozukluklarından biridir. Bu sendrom her yaştan kadında görülebilmektedir. Belirgin, kesin bir nedeni yoktur. Vajina girişi, içi, üzeri veya çevresinde aşırı hassasiyet anlamına gelir.

Vajinismus’u Nasıl Yenebilirsiniz?

Vajinismus’ un oluşumunda etkiye sahip olabilen altta yatan nedenlerin bulunarak çözümlenmesi önemlidir. Bir kadında bu nedenler varsa, olumsuz düşünceler / olumsuz duygular ve olumsuz hisler üzerine odaklanan psikoterapi gerekli olmaktadır. Vajinismus sorunu olan bazı kadınlarda ise, olumsuz düşünce / olumsuz duygu ve olumsuz his yoktur, ya da yok denecek kadar azdır. Bu kadınlarda doğrundan sistematik duyarsızlaştırma çalışmalarına geçilebilir. Bu çalışmalarda ise kasın ve şiddetli kasılmaların kontrol edilmesine odaklanılır. Kas kontrolü çeşitli yöntemler kullanılarak öğrenilir. Vajinismusun psikoterapisi içinde yer alan tüm çalışma ve egzersizler, kadının ruhsal durumuna, hissettiği korku dzeyine ve ilerleme hızına bakılarak planlanmalıdır. Bu planlamada bazı genel ilkeler ve kurallar bulunsa da, her kadın vajinismus sorununu kendine özgü yaşadığı için, kişiye özel bir çalışma planı yapılması çok önemlidir. Vajinismus terapilerinde ihtiyaç duyulduğunda kullanılması gereken yöntemler ; gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri, kas egzersizleri, kadının eşiyle yapması gerekli olan duyusal odaklanma egzersizleri gibi çok çeşitli çalışmaları içerir.
Vajinismus, duygusal nedenlere bağlı olsa da olmasa da, çoğu kadın vajinismusa bağlı duygusal sorunlar yaşamaktadır. Kadın eşiyle hem duygusal, hem de cinsel sıkıntılar yaşar. Cinsellik bir çiftin sadece yatak odasıyla sınırlı bir yaşantı gibi görünse de, sorun çoğu zaman yatak odasının dışına taşınır ve evlilikte de ciddi sıkıntılar yaratır. Çiftin en doğal isteklerinden biri olan çocuk sahibi olma hayaline ulaşmasını zorlaştırır, bazen imkansız hale getirir, çünkü cinsel birleşmeyi imkansızlaştırır. Vajinismus terapisi, konuya hakim, güvenilir bir uzman tarafından gerçekleştirilebilir. Vajinismus sorunu olan bir kadının, eşini yanına alarak güvendikleri bir uzmandan psikoterapi alması önemlidir çünkü güvenmek ve güvene dayalı bir terapi süreci, özellikle de vajinismusu aşmak için son derece önemlidir. Çift, yardım almak üzere gittikleri uzmana güvenir, uzman da çifte karşı dürüst, güvenilir bir tavır gösterirse amaca ulaşmak kolaylaşmış olur. Uzman, çifti sorunlarını rahatça paylaşabilmeleri, önemli ayrıntıları anlatabilmeleri konusunda teşvik edebilirse, ve çift bunları paylaşıp anlatabilirse, sorunun çözümü daha da kolaylaşır.

Vajinismus sorunu yaşayan tüm kadınların bilmesi ve en çok hatırlaması gereken şey, vajinismusun çözülebilen bir sorun olduğudur. Gizlenmeye, utanmaya ve görmezden gelmeye aslında gerek yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus, Nedenleri ve Çözüm Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat DAMAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat DAMAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat DAMAR Fotoğraf
Psk.Serhat DAMAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat DAMAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus, Nedenleri ve Çözüm Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:29
Top