2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gıda İntoleransı ile İlgili Sorular ve Cevapları
MAKALE #13161 © Yazan Dr.Ebru EGEMEN UYSAL | Yayın Eylül 2014 | 5,163 Okuyucu
GIDA İNTOLERANSI İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

1.GIDA İNTOLERANSI NEDİR?
-Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı gıdaları vücudun enzimleri tarafından sindirilemiyor.Bu yiyeceklerin bir kısmı yağa dönüşür, bir kısmı da toksin gibi davranır ve kronik hastalıklara veya bir takım semtomlara neden olurlar.Örneğin: gün içinde yenen ekmek 3 gün sonra eklem ağrılarına yol açabilir veya gün boyu içilen süt ciltte kızarıklıklara veya sindirim şikayetlerinden şişkinlik ve aşırı gaza neden olabilir.
2.GIDA İNTOLERANSININ SEBEP OLDUĞU RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?
-Genel Semtomlardan: halsizlik ve yorgunluk.
-Solunum Sitemi: rinit, sinuzit, astım.
-Kas ve İskelet Sistemi: artrit, artroz, eklem ağrıları, kas ağrıları, fibromiyalji.
-Mide- Bağırsak Sistemi: bulantı, kusma, şişkinlik, kramp, aşırı gaz, ödem, kabızlık, ishal, metabolik sendromu, kilo kontrol güçlüğü(şişmanlık, zayıflık), iritabıl bağırsak sendromu.
-Merkezi Sinir Sistemi: Baş ağrısı, migren, konsantrasyon güçlüğü, duygu , durum ve davranışlarda değişiklikler, depresyon, anksiyete, hiperaktivite, uyku bozuklukları, uykusuzluk.
-Cilt: ürtiker, atopik dermatit, egzema, sedef hastalığı, akne, sivilceler, kaşıntı.
Bu gibi rahatsızlıklar reaktif gıdaların yenmesinden günler sonra bile ortaya çıkabilir ve haftalarca devam edebilir.
3.GIDA İNTOLERANSI İLE GIDA ALERJİSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
-Gıda intoleransı ile gıda alerjisi karıştırılmamalıdır. Alerji, vücuda giren zararsız olan bir maddeye karşı vücudun başlattığı bir savunma reaksiyonudur. Bir alerji aniden ve ciddi semtomlarla ortaya çıkar: dudaklarda ve boğazda ödem, ciddi nefes darlığı-nefes alamama, öksürük ve ciltte döküntüler. Reaksiyon, gıda tüketilmesinden kısa bir süre sonra başlar.Gıda alerjisi böylelikle kolayca ayırt edilebilir. Gıda alerjileri tanımlayabilmek için alerji testleri yapılması gerekmektedir. Gıda alerjiler seyrek olmasına karşı gıda intoleransına sıkça rastlanır.
Gıda intoleransına bağlı gelişen rahatsızlıklar saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilirler ve haftalar boyu sürebilirler.YANİ GIDA İNTOLERANSINDA GECİKMELİ REAKSİYON SÖZ KONUSUDUR.Gıda intoleransında reaksiyon özel bir gıdanın yada birleşenin sindirilmesinden yada emilememesinden kaynaklanır ve ortaya çıkan semtomlar kişiden kişiye göre değişir. Gıda intoleransına örnek verecek olursak : laktoz intoleransı, gluten intoleransı, fındık veya maya intoleransı. Gıda intoleransı tanısı konulduğunda problem yaratan gıdadan sakınmak tek etkili tedavidir.Ancak bazı ülkelerde laktoz intoleransı için laktaz enzimi içeren preparatları bulunmaktadır.
4.GIDA İNTOLERANSI NASIL OLUŞUR?
-SAĞLIKSIZ,DENGESİZ VE YETERSİZ BESLENMEYE BAĞLI OLUŞUR.Kötü gıda seçiminden veya monoton diyet seçiminden (örneğin her sabah aynı kahvaltının yenmesi veya aynı gıdaların tekrar, tekrar yenmesi durumunda gıda intoleransı oluşur.
5.HASTALARDA EN SIK RASTLADIĞINIZ İNTOLERANSLI GIDALAR NELERDİR?
-Süt ve süt ürünleri: peynir(beyaz, kaşar,krem), yoğurt, süt proteini(kazein) ve süt şekeri(laktoz) intoleransı, kuzu ve dana eti intolaransı,tuz,şeker, bal intoleransı, ekmek mayası intolerası ve gluten intoleransı en sık rastladığımız intoleranslardır.
6.KLİNİĞİNİZDE GIDA İNTOLERANSI DIŞINDA YAPILAN TESTLER NELERDİR ?
-Kliniğimizde gıda intolerans testi ile 122 adet gıda türü taranıyor.
Ayrıca çevresel intolerans testi ile 18 adet maddeye bakılıyor. Bunlardan bazıları: çiçek poleni, kavak poleni, temizlik ürünleri, kedi kılı, köpek kılı, kuş tüyü, sigara, tozlar,
25 adet vitamin ve minerallerin seviye tespiti yapılıyor, örneğin: vücudun krom, vitamin D, vitamin B12, omega 3 ve omega 6 seviye tespiti yapılıyor,
Takı intoleransı testi,
7 çakranın enerji seviye tespiti,
Akupunktur kanalların içindeki dolaşan enerji düzeyi tespit ediliyor,
Diş dolgu malzemelerin yaratığı toksik durumun olup olmadığına bakılıyor,
Dokuların pH testi ile genel olarak beslenmeden kaynaklanan asidik durum tespiti.
Toplam 200 adet madde tespiti yapılmakta.
7.Test sonuçların yorumunu anlatır mısınız?
-Test sonuçları belirli bir gıdaya intolerans gösteriyorsa, yaklaşık 4 ay boyunca o gıdayı beslenmenizden tamamen çıkarmalıyız.Şikayetlerimiz yatıştığında o gıdayı tekrar ama seyrek olarak tüketebiliriz.
8.GIDA İNTOLERANSINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
-DENGELİ, SAĞLIKLI VE YETERLİ BESLENMELİYİZ VE MONOTON DİYETLERDEN KAÇINMALIYIZ.
Gün boyu tüm besin gruplarından çeşitli yiyecekleri tüketmeliyiz. Sebze ve meyveleri mevsiminde yemeliyiz, raf ömrü uzun olan yiyeceklerden uzak durmalıyız ve katkı madde içeren yiyeceklerden kaçınmalıyız.
10.GIDA İNTOLERANS TESTİNİ KİMLER YAPTIRABİLİR?
-SAĞLIKLI KİŞİLER VEYA KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN KİŞİLER, GENÇLER, YAŞLILAR VE 7 YAŞ ÜSTÜ OLAN ÇOCUKLAR YAPTIRABİLİR.
11.GIDA İNTOLERANS TESTİNİ NEDEN YAPTIRMALIYIZ?
-Gıda intolerans testine göre beslendiğimiz zaman:
*vücut kas oranında artış, vücut yağ oranında azalma,
*enerji seviyesinde yükselme, egzersiz performasında artış,
*kalp, damar sisteminde güçlenme, kan basıncın daha düzenli olması,
*bağışıklık sisteminde güçlenme,
*libido artışı,
*kolestrol profilin düzelmesi:daha yüksek HDL kolestrol, daha düşük LDL kolestrol,
*kemiklerin güçlenmesi,
*uyku kalitenin artması,
*hafıza gücünde artış ve kronik hastalıkların seyrinde iyileşme,
anti-aging etkisi-yaşlanmayı geciktirmesi söz konusu.
Sağlıklı kişiler bu testi yaptırdıkları zaman bağışıklık sistemin güçlenmesiyle bazı kronik hastalıklardan korunmuş olurlar veya kişinin bir kronik hastalığa genetik yatkınlığı varsa kronik hastalık daha geç yaşta ortaya çıkmaktadır.
Sağlıklı beden için sağlıklı beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmenin anahtarı da gıda intoleransı testinde bulunur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gıda İntoleransı ile İlgili Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru EGEMEN UYSAL Fotoğraf
Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın Yazıları
► Emzirme ile İlgili Sorular ve Cevapları Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gıda İntoleransı ile İlgili Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akupunktur ile Zayıflama Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:04
Top