2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otistik Çocuklarda Konuşma Terapisi
MAKALE #13167 © Yazan Mehmet KORKMAZ | Yayın Eylül 2014 | 5,697 Okuyucu
OTİSTİK ÇOCUKLARDA GENELLEME SİSTEMLİ

KONUŞMA TERAPİSİ

Otistik çocukların konuşma eğitimleri ile ilgilenen birçok uzman bulunmaktadır. (Konuşma terapistleri, özel eğitimciler, psikologlar, pedagoglar). Bu uzmanlık dallarını n büyük bir kısmı okumuş oldukları üniversitede otizm kavramını bile duymamışlardır. Ülkemizde otizm’ i bilen otistik çocukların eğitimi ve konuşma terapisini bilen uzman sayısı bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar azdır. Üzülerek belirteyim ki bu alanda kendini uzman olarak tanıtan sayısı binleri aşmaktadır. Ülkemizde otizm konusunda profesyonel olarak çalışan kurum sayısı da azdır. Profesyonel olarak çalışabilmek için uygulamalı davranış analizini iyi bilmek gerekir. Maalesef Türkiye’ deki hiçbir üniversite davranış analisti yetiştirmiyor. Oysa bu eğitimi almayan sağaltımcı otizmle ilgili eğitimi tamamen yordama yoluyla yapıyordur. Herkesin bildiği gibi otizm ABA(uygulamalı davranış analizi) üzerine kurulmuştur.

20 yıllık meslek hayatımın tümünü otistik çocuklarla geçirmiş birisi olarak, meslek tecrübelerimin dışında lisans alanım özel eğitim, psikoloji yüksek lisans yaptım konuşma terapistliği alanında yurt dışında yüksek lisans yaptım. Uzun sayılacak bir süre Milli Eğitim Bakanlığının resmi kurumlarında görev yaptım. 15 yılı aşkın bir süre bu işi profesyonel olarak kendime ait özel kurumda hem yönetici hem de terapist olarak çalıştım. Yine bu dönemlerde hem bakanlığın hizmet içi eğitim dairesi başkanlığının açmış olduğu sertifika kurslarını bitirdim hem de özel kuruluş ve uzmanlar da süper vizyon eğitimi sertifikalarını aldım. Alanla ilgili birçok kongre ve seminerlere katıldım. Yine bu alanda birçok ilde kurum ve kuruluşlarda seminer ve konferanslar verdim. Bütün bunları neden yazdım bu modeli geliştirirken rast gele geliştirmediğimi ve bütün bildiğim Uygulamalı Davranış Analizi tekniklerini kullanarak bir nevi tecrübemi yazarak geliştirdim bu modeli.







1.AŞAMA





PERFORMANS BELİRLEME

Birey eğitime alınmadan önce konuşma ve diğer gelişim alanları, yeterlilikleri ve yetersizlikleri ne düzeydedir. Eğitsel ve psikometrik testlerle tespit edilerek kayıt altına alınmalıdır. Neden önemlidir? Nerede başlayacağım sorusuna cevap olduğu gibi çocuğun özellikleri hakkında da bana ipuçları verir. Ancak bu kadar kolay değil performans almak uzman olmak gerekir amaca yönelik kontrol listeleri tutulmalı ve en önemlisi de çocukla ilk iletişim kurmak için fırsattır. Çocuk sizinle iletişim kurmuyorsa ne yapacaksınız. Çocuk daha önce eğitim almamış ise sizinle kontak kurmayabilir. Siz anne ve babada yaşam öyküsü ile oluşturduğunuz kontrol listelerine kayıt tutabilirsiniz. Eğitim almamış ise ikinci aşama uygulanmalı.

2. AŞAMA

BAŞLAMA DÜZEYİ BELİRLEME VE DAVRANIŞ ANALİZİ YAPMA

Uzun ve kısa dönemli amaçlar belirlenir. Performans tablosunda belirlenen maddeler tek tek alınarak davranış analizi yapılır. Davranışsal amaçlara çevrilir.

3.AŞAMA

HAZIR BULUNUŞLUĞU SAĞLAMA

Hazır bulunuşluk herkesin anladığı anlamda değil, burada kastedilen çocuk terapiye girip girmemesi durumudur. Mesela çocuğun, göz kontağı kurmaması bir süre yerinde oturmaması, basit kumotları almaması(al, ver ,at,tut v.b.)gibi durumlar kastedilmektedir. Çocukta bu özellikler gelişmemişse bir süre bu çalışmaların yapılarak eğitime hazır hale getirilmesi gerekir.

4.AŞAMA

AİLE EĞİTİMİ

Çocuğu eğitime almadan önce aile ve çevre desenlenmesi yapılması gerekir. Terapist ne kadar uzman olursa olsun, aileyi işin içine katmıyorsa kesinlikle istediği başarıya ulaşamaz. O nedenle yapılan değerlendirme, yapılacak bireyselleştirilmiş eğitim programı, aile ile birlikte yapılması gerekir. Yapılan işin zaman ve maddi boyutu düşünüldüğünde yöntemlerin de aileye öğretilmesi gerekir. Çocukların özellikleri gereği tekrar ve genelleme yapılmadığında öğrenilen bilgiler unutulur. Disiplin yöntemleri ve ailelerin düşmüş oldukları tuzaklar da anlatılmalıdır. Anne ve babalar genellikle davranış kontrolü sağlayamadığı için eğitim verirken zorlanırlar. Çocukların yine özelliği gereği öğrenmemek için direnç gösterdikleri için bu eğitimi hayatına sokmak da bir disiplin ister. Bu nedenlerden dolayı çocuklara eğitim verilmeden önce, ailelere eğitim verilmelidir.

5. AŞAMA

PEKİŞTİREÇ BELİRLEME

Aile ile görüşülerek çocuğun en çok sevdiği 10 adat ulaşılması kolay ve uygulana birliği olan , yiyecek, içecek, nesne, sembol, oyuncak gibi şeylerin belirlenmesi.

Çocuğun sevdiği şeyler ikişerli şekilde sunularak seçim yapması istenir. Kayıt çizelgesinde en çok seçilen 5 pekiştireç belirlenir.

6.AŞAMA

İkinci maddede belirtilen davranış analizine uygun materyaller belirlenir. Uyan materyal yok ise elle hazırlanır. Unutulmaması gereken şeylerden biride pahalı oyuncak her zaman iyi oyuncak değildir. Amaca uygun hazırlanan el yapımı oyuncaklar daha yararlı olabilir.

Genelleme Yaklaşımlı Eğitim seti: Bu set iki kitapçık ve artikülasyon kartlarında oluşmaktadır. Bu set tamamen konuşma engelliler ve otistik engelliler modülündeki programı kapsamaktadır. Mümkün olduğu kadar konuşma modülündeki ilk basamaktan son basamağa kadar somutlaştırıldı. Otistik çocuklar programında da iletişim modülü ele alınarak bu set oluşturuldu. Daha etkili kullanmak için yönerge kitapçığı okunmalıdır.

7. AŞAMA

Eğitim yöntemleri belirleme: Fırsat eğitimi, PECS, Vidoyla model olma, replik silikleştirmeyle öğretim yöntemleri gibi yöntemler uygulanır. Çocuğun eğitim ve zihinsel düzeyine göre hangi modellere uyuyorsa o modeller belirlenmelidir

8. AŞAMA

SUNUMA BAŞLAMAK

Dikkat çekmekle başlanırsa çocuğun ilgisi etkinliğe yönlendirilmiş olur.

*Okşama, kucaklaşma, sevdiği oyuncaklarla birkaç dakika oynamasına izin verme, verilecek etkinliği hissettirme, yapılacak etkinlikle ilgili ipuçları verme

Eğitim yöntemleri belirleme: Fırsat eğitimi, PECS, Vidoyla model olma, replik silikleştirmeyle öğretim yöntemleri gibi yöntemler uygulanır. Çocuğun eğitim ve zihinsel düzeyine göre hangi modellere uyuyorsa o modeller belirlenmelidir.

9. AŞAMA

UYGULAMA

Uygulama alıştırmaları ile eğitime başlanmalı. Yapılmış olan davranış analizlerindeki maddeler tek tek ele alınmalı ve mümkünse o madde de analiz edilmeli. Analiz edilmiyorsa somutlaştırılarak o madde tekrar tekrar sunulmalıdır.

10.AŞAMA

DEĞERLENDİRME

Davranışlar kazandırılırken çocuktaki gelişmeleri ve yöntemin etkiliği sık sık değerlendirilmelidir. İlerleme yok ise strateji değiştirilmeli ve başka yöntemler uygulanmalıdır. Değerlendirme bir takım testler veya istatiksel grafiklerle de olabilir. Yöntem doğru ise doğal gözlemle de gelişmeler fark edilebilir.

Mehmet KORKMAZ
Uzm Özel eğitimci Psikolog ve Konuşma Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otistik Çocuklarda Konuşma Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mehmet KORKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Mehmet KORKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KORKMAZ Fotoğraf
Mehmet KORKMAZ
İstanbul
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Mehmet KORKMAZ'ın Makaleleri
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Otistik Çocuklar ve Konuşma Rahşan ÖZGENLİK
► Otistik Çocuklarda Duyulara Verdiği Tepkiler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Geç Konuşma Terapisi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Kekemelik ve Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Otistik Çocuklarda Konuşma Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top