2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Davranış Bozukluğu ve Düzeltme Yöntemleri ve Özel Eğitim
MAKALE #13168 © Yazan Mehmet KORKMAZ | Yayın Eylül 2014 | 7,542 Okuyucu
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

DAVRANIŞ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

Davranış sorunlarının patolojisi ve düzeltilmesi ile ilgili bir çok kuram ve disiplin alanı vardır. Her disiplin ve her görüş kendi pencerelerinde bakarak çözüm üretmeye çalışırlar. Aslında hepsi de uzun bir çalışma ve araştırma sonucu oluşmuş tecrübeler bütünüdür. Bu yöntem ve disiplinleri neden yazıyorum genellikle psikolojide, Maalesef bu psikolojik kuramlar bir birine ya karşı olduğu için ya da davranışları eksik açıkladığını düşündüğü için geliştirilmiştir. Bir düşünür kuramlar la ilgili şöyle bir açıklama yapmıştır. Psikolojik kuramları bir arabanın tamir kutusuna benzetin der. Bu çantanın içinde irili ufaklı birçok anahtar vardır der. Bu anahtarların her biri bir cıvatayı söker ve takar. Yani aslında her biri arabanın bir yerini tamir eder ve hepsi birlikte takım olarak tümünü tamir eder der. İşte biz de bu felsefede yola çıkarak çocuk davranış problemlerini çözerken kuramların her birini kullanmaya çalışıyoruz. En çok kullandığımız yöntem ise Avrupa ve özellikle kuzey Amerika ülkelerinde popüler olarak kullanılmakta olan davranışçı psikolojide türetilmiş olan ‘’Uygulamalı Davranış Analizi’’ yöntemini kullanıyoruz.
Uygulamalı Davranış Analizi
 Davranışçılara göre davranışın nedeni bilinecek olursa davranışın değiştirilmesinde daha akılcı kararlar alınacağı varsayılmaktadır.Davranışın nedeninin ortaya çıkarılması davranış analizinde yanılmalara yol açmayan yaklaşım ve yöntemlerin kullanılmasını gerektirir.Bu da bilimsel yöntem ve süreçlere yer vermedir.
 Davranış bilimin yöntem ve yaklaşımlarının odağını bilimsel yöntemde olduğu gibi doğrudan gözlemler oluşturmaktadır.Doğrudan gözleme dayalı davranış analizini gerçekleştirmenin 3 evresi vardır.
 1:Hedef davranışları güvenilir şekilde gözleme,sayma ve süresini belirleme.
 2:Hedef davranış üzerinde değişkenleri gözleme.
 3:Gözlenen bu değişkenlerin etkilerini belirlemedir.
Davranışın nedeni her ne olursa olsun iyi bir gözlem ve gözleme dayalı çevresel uyaranların davranış üzerindeki etkileri belirlendiği tespit edildiği ve bu uyaranların ortada kaldırılması bile bazen davranışın değiştirilmesinde yeterli olacaktır. Daha detaylı Açıklama hizmet alanlarımız kısmında açıklanacaktır.

Çoc. Psiko. Uzm. Mehmet KORKMAZ

KONUŞMA PROBLEMLERİ

Konuşma Problemleri de bir nedene bağlı olarak problem olarak ortaya çıkmaz. Davranış problemlerinde olduğu gibi bir çok nedeni olabilir. Çoklu nedenlere bağlı olduğu için bu problemleri ortada kaldırmak ta bir o kadar zordur. Konuşma problemlerini çözmek için de birçok disiplin alanını iyi bilmek gerekir. Konuşma problemleri organik, psikolojik, davranışsal, nörolojik, duygusal nedenlerde birine de bağlı olabilir tümüne birde bağlı da olabilir.Terapiyi uygulayan terapist psikolojiyi, özel eğitimi, ve konuşma terapistliğini çok iyi bilmesi gerekir.
Mesela Kekemelik; Bu bozukluk Psikolojik bir nedene bağlı olduğu halde, bu problemi çözerken sadece davranışsal yöntemlerle çözemezsiniz. Bilinçaltındaki nedenleri de ortada kaldırmanız gerekebilir. Bilişsel davranışçı yöntemleri ve Uygulamalı davranış analizini de iyi bilmek gerekir. Biz bu konuda da komplike yöntemleri uygulayarak davranışları geçici değil kalıcı çözüyoruz.

ÖZEL EĞİTİM

Bu da adında anlaşıldığı üzere çok özel bir iş ve özel teknikler gerektiren bir disiplin alanıdır. Özel eğitim gerektiren çocuklar diğer normal insanlar gibi taklit ve deneme yanılma yoluyla öğrenemedikleri için mutlaka yapılandırılmış eğitim gerekir. Son yıllarda özellikle Otizimli çocuklar erken yaşlarda yakalandığında % 70’ nin tamamen iyileştiği düşünülürse çok iyi teknik bilmek gerektiğinin anlaşılması önemlidir. Özel eğitim gerektiren bireylere de Uygulamalı davranış analizi tekniği içinde türetilmiş bir çok çağdaş teknik uygulamaktayız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Davranış Bozukluğu ve Düzeltme Yöntemleri ve Özel Eğitim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mehmet KORKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Mehmet KORKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KORKMAZ Fotoğraf
Mehmet KORKMAZ
İstanbul
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Mehmet KORKMAZ'ın Makaleleri
► Özel Eğitim Tarihsel Gelişimi Dr.Psk.Çağatay ERTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuk Davranış Bozukluğu ve Düzeltme Yöntemleri ve Özel Eğitim' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top