2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler
MAKALE #13173 © Yazan Psk.Serhat DAMAR | Yayın Eylül 2014 | 3,702 Okuyucu
YANLIŞ 1 : Vajinismus düzelmez, iyileşmez. Ömür boyu devam eder.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar terapi sürecinde sık sık "Ben çalışmalarımı, egzersizlerimi yapıyorum ama bu korkumdan kurtulabileceğime hiç inanmıyorum hocam" derler. Cinsel birleşme korkusundan tümüyle kurtulabileceklerine inanmazlar. Vajinismus'u yaşayan kadınlar, yaşadıkları korkuları, kaygıları ve rahatsızlık veren bedensel hisleri öyle şiddetli hissederler ki, bir uzmandan bile "Sen Vajinismus'u yenebilirsin. Çalışmalarına sabırla devam et" sözünü duysa da, iyileşebileceğine inanmakta güçlük çeker. İyileşebileceğine inanmakta güçlük çekmesinin nedenlerinden biri, Vajinismus'a bağlı olarak oluşan korku/kaygı ve olumsuz hislerdir. Diğer nedense, halk arasında Vajinismus'un düzelmeyeceği, iyileşmeyeceği ve ömür boyu süreceği şeklindeki yanlış bilgidir. Tam tersine, Vajinismus konuya hakim uzmanların yardımıyla düzelen bir sorundur.


YANLIŞ 2: Vajinismus, bedensel bir bozukluktur ve Vajismus sorunu olan kadınların cinsel organlarında anormallik vardır.

Vajinismus, bedensel bir bozukluğa bağlı değildir. Vajinismus kadının cinsel organında bir bozukluk, anormallik bulunduğu için de oluşmaz. Vajinismus' un en önemli nedenlerinden biri, kadının çocukluğunda yanlış bilgilerle, cinselliğin utanç verici ve suçluluk uyandırması gereken pis bir şey olduğuna inandırılarak büyütülmesidir. Vajinismus sorunu olan kadınların bir kısmı bahsedildiği şekilde büyütülmüşlerdir. Anne baba, aile, ağabeyler, ablalar, kuzenler ya da arkadaşlar “Cinsellik pis ve hayvanidir, iğrençtir. Zevk amaçlı değil, üreme amaçlıdır ve bunun dışında hiçbir işe yaramaz” şeklindeki mesajları tekrar tekrar ifade ettiğinde, kadın, cinsellie dair olumsuz, ağır duygular ve hisler geliştirir. Asla cinsel eylemlerde bulunmaması, hiçbir erkeğin onun bedenine dokunmasına izin vermemesi söylenerek büyütülen kişilerin bir kısmı vajinismusla karşı karşıya kalmaktadır. Bazı kadınlar cinselliğe, cinsel davranışlara ve cinsel yakınlaşmaya dair suçluluk, utanç ve korku hissederler. Bazılarının fiziksel ağrı ve acı hisleri bulunurken, bazı kadınlarda ise bunların hiçbiri yokken vajinismus problemi yaşanmaktadır.


YANLIŞ 3: Vajinismus, cinsel organı küçük olan kadınlarda görülür.

Halk arasında, anlaşılması zor konulara kolay anlaşılan, daha kısa açıklamalar yapmak tercih edildiği için, bu bilgi bazı insanlarımız tarafından kabul görmektedir. Kadın cinsel organı, doğası gereği esneyip daralabilen bir yapıya sahiptir. Bu sayede cinsel organ boyutu önemli olmaksızın çoğu kadın eşiyle cinsel bir yaşama sahip olabilmektedir. Gerçek olan şudur ki, cinsel organın boyutu, yani küçük ya da büyük olması ile Vajinismus'un hiçbir ilgisi yoktur.


YANLIŞ 4: Vajinismus sorunu olan kadının çocuğu olmaz.

Vajinismus sorunu çözülmediği durumlarda cinsel birleşmeyi zorlaştırıp, bazı durumlarda imkansız hale getirdiğinden, çocuk sahibi olmak da zorlaşmaktadır. "Vajinismus sorunu olan kadının çocuğu olmaz" bilgisi ise, tamamen yanlış bir bilgidir. Tam tersine, Vajinismus sorunu olan ancak sorunu çözülen kadınlar da aynen diğer kadınlar gibi hamile kalabilir, çocuk sahibi olabilirler. Çocuk sahibi olmak, anne olmak doğurganlıkla ilgilidir. Yumurta kalitesi, yumurta sayısı, hormon düzeyleri gibi özellikler bu konuda belirleyici faktörlerden bazıları olup, anne adayı günümüz tıbbi teknolojileriyle ihtiyaç duyduğu destekleri alıp anne sahip olabilmektedir.


YANLIŞ 5: Vajinismus bir ruh hastalığıdır

Vajinismus sorunu, kadının cinsel yakınlaşma ve birleşme durumundan yoğun biçimde korktuğu, aşırı gerginleştiği bir sorun olduğu için, bu kadınlar bazı insanlarca yanlış anlaşılmaktadırlar. Bazen eş, bazen de akrabalar yargılayıcı davranarak Vajinismus'un "ruh hastalığı" ya da "delilik" olduğunu söylese de, Vajinismus hiçbir şekilde delilik olmadığı gibi bir ruh hastalığı da değildir.

YANLIŞ 6 : Kadını cinsel birleşme denemesi sırasında zorlamak Vajinismus sorununun çözümünde yararlıdır.

Toplumda çoğu zaman pratik ve basit çözümlerin üretilmeye çalışıldığını görürüz. Vajinismus için üretilen pratik ve basit çözümlerden biri de zorlamaktır. Bazı kadınlar, eşleri tarafından cinsel birleşmeye zorlanırlar. Bu zorlama, bazen tatlı sert bazense çok katı, fiziksel şiddete varan acımasız bir hal alabilmektedir. Vajinismus sorunu bulunan kadının cinsel birleşme denemeleri esnasında hissettiği olumsuz duygulara (korku, kaygı, endişe,utanç) ve rahatsızlık veren bedensel hislere rağmen eşi tarafından birleşmeye zorlanması, Vajinismus'u çözmeye yaramaz. Tam tersine, Vajinismus sonununu daha da karmaşık ve çözülmesi zor bir hale getirir. Vajnismus' u çözmek için gereken zorlamak ve ısrar etmek değil, serbest bırakmak ve gelişmesi için zaman tanımaktır.


YANLIŞ 7 : Cinsel birleşme girişimlerine devam edilirse Vajinismus kendiliğinden çözülür.

Herhangi bir uzman yardımı almaksızın cinsel birleşme girişimlerine devam edilmesinin Vajinismus' u çözeceğine inanılır. Ülkemizde böyle düşündüğü için senelerce normal bir cinsel yaşamı olamayan, aynı şekilde bebek istemesine rağmen sahip olamayan çift sayısı çoktur. Cinsel birleşme girişimlerine devam edilmesi, Vajinismus sorununun kendiliğinden çözülmesini sağlamaz. Bunun tam tersine, çözümsüz geçen seneler ilerledikçe, çiftte "Vajinismus' u yenmek zor. Bunu başaramayacağız" düşüncesi hakim olur. Evet, vazgeçmeden mücadele etmek tüm sorunlarda insanın ısrarla gitmesi gereken yoldur. Korktuğumuz şeylerden kaçmak yerine üzerine gitmek ve onu yenmeye çalışmak doğru olandır. Ancak Vajinismus' ta hiçbir şey değiştirilmeden, her şey aynı kalarak üzerine gitmekle çözüme ulaşılamadığını görüyoruz.


YANLIŞ 8 : Vajinismus sorunu olan kadın cinselliğe ilgi duymaz.

Vajinismus sorunu olan kadınların cinselliğe ilgi duymadığına, cinselliğe karşı isteksiz olduğuna inanılır. Bu kadınların yaşadıkları ilgisizlik ve isteksizlik aslında sürekli ve ömür boyu devam eden türden bir ilgisizlik ve isteksizlik değildir. İlgi ve isteği azaltan şey felaketleştiren düşünceler, korku ve olumsuz bedensel hislerdir. Vajinismus sorununu yaşayan bir kadının düşüncelerine, duygularına ve bedensel hislerine sahip olan hangi kadın cinselliğe ilgili ve istekli olabilir ki? Vajinismus sorunu bulunan kadın, Vajinismusu yaşarken cinselliğe olan ilgi ve isteği azalsa da, aslında cinselliğe karşı ilgili ve isteklidir ve Vajinismus ortadan kaldırılmadan bu ilgi ve isteği tam anlamıyla hissedemez.


YANLIŞ 9 : Vajinismus sorununun çözümü çok pahalıdır.

Halk arasında Vajinismus sorununun çözümünün çok pahalı olduğuna dair bir düşünce oluşmuştur. Medyada da konu edilen 20.000 TL gibi uçuk terapi ücretleri insanların zihninde Vajinismus' un terapisinin çok pahalıya mal olduğu şeklinde bir düşünce oluşmasına neden olmuştur. Medyada ele alınan bazı haberlerde elbette ki doğruluk payı bulunmaktadır. Bununla birlikte, psikoterapi ve cinsel sağlık alanında görev yapmakta olan uzmanların büyük çoğunluğu, Vajinismus terapilerini makul ve uygun ücretler karşılığında danışanlarına vermektedirler.


YANLIŞ 10 : İçki içmek Vajinismus' un çözülmesinde faydalıdır.

En yaygın olarak gözlemlediğimiz yanlışlardan bir tanesi de, içki (alkol) içmenin Vajinismus probleminin çözülmesinde faydalı olduğu düşüncesidir. Bu şekilde alkol alarak cinsel birleşmeyi gerçekleştirmeye çalışan çiftlerin tamamının başarısız olduklarını görüyoruz. Vajinismus' ta ele alınması gereken, çözümlenmesi gereken birçok konu dururken içkiyle, alkolle sorunu çözebileceğine inanmak, gerçekçi ve mantıklı düşünceye aykırı düşmektedir. Bizler depresyona girdiğimizde içki içmek, alkol almak nasıl fayda sağlamıyorsa, Vajinismus' ta da durum tamamen aynıdır. İçki içmek, alkol almak Vajinismus sorununun düzelmesinde hiçbir fayda sağlamaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat DAMAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat DAMAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat DAMAR Fotoğraf
Psk.Serhat DAMAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat DAMAR'ın Makaleleri
► Hipnoz ve Hakkında Yanlış Bilinenler Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Klitoris: Klitoris Hakkında Az Bilinenler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Vajinismus Hakkında Bilinmeyenler Psk.Eylem AYRANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:48
Top