2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Eğitiminde Temel İlkeler
MAKALE #1322 © Yazan Vahdi ÇOBAN | Yayın Temmuz 2008 | 9,214 Okuyucu
İlk insanla, üreme olgusu birlikte varolmuştur.Medeniyetin gelişimine parelel olarak yardımlaşma ve dayanışma isteği de hızlanmıştır.Böylece insanlar toplumsal hayatta çeşitli kurumlar oluşturmuştur.Sosyal hayatın en temel vazgeçilmezi ailedir.Aile kurumunun en tatlı meyvesi de çocuktur.

Asırlar boyunca çocuk ailelerin milletlerin ve toplumların bir parçasıdır.Günümüzde çocukla ilgili plan proje ve programlar giderek artmaktadır.Çocuğun anlamı ve önemi tarihten günümüze tüm milletlerde farklı bir anlam ifade etmiştir.Çocuk genel itibariyle kültürleri diğer nesillere aktarandır.

Yirminci yüzyılda çocuk olgusu eğitim olgusu ile eşdeğer olarak algılanmaktadır.Toplumlar çocuklara daha iyi bir gelecek sunmak için adeta çırpınır olmuşlardır.Dünyada 0-6 yaş dönemindeki çocuk eğitimi ve gelişimi üzerine baş döndürücü yatırımlar yapılmaktadır.Bu döneme ait bir çok program geliştirilmiştir.Anaokulu ve kreş gerçeğini Dünya kabul etmiştir.

0-6 yaş aralığı neden önemlidir.Bu dönem bazı uzmanlara göre çocuktaki tüm gelişim basamaklarının en hızlı seyrettiği dönemdir.Bunlar:

1.Biyolojik gelişim
2.Psikolojik gelişim
3.Sosyal gelişim
4.Motor gelişim
5.Duygusal gelişim

Günümüzde özel eğitim gerektiren veya farklı gelişim gösteren çocuklar için sevindirici çalışmalar yapılmaktadır.Dünyada bir çok devlet ve üniversite ciddi kaynaklar ayırarak projeler geliştirmektedir

Hali hazırda küçük adımlar ve portage gibi programlar özel gereksinimi olan çocuklara yönelik olarak uygulanmaktadır.

Benzer çalışmalar normal gelişim gösteren çocuklar için de geliştirilebilir.1900,lü yılarda Montessorı normal gelişim gösteren çocuklar için ilk çocuk evini açmıştır.Kendisi tıp doktoru olan Montessorı okul öncesi gelişimin önemini yıllar önce fark etmiş ve uygulamıştır.

Bu yöntem:Çocuğun gelişim alanlarını destekleyecek bir ortam hazırlamakla başlar.Bu özel tasarlanmış ortamda çocuğa her türlü oyun serbestiliği verilir.Çocuk bu ortam da zihinsel,bilişsel,sosyal gelişimini destekleyici geri bildirim alır.Aslında eğiticinin de yeni şeyler keşfetmesi, tecrübe etmesi imkan dahilindedir.

Bu yöntemin temel ilkeleri
.Çocuk 0-6 yaş döneminde her türlü gelişime açıktır.
.Zihinsel becerileri üst düzeydedir.
.Öğrenilen bilgilerin tekrarı önemlidir.
.Çocuğun gelişimine uygun materyaller hazırlanmalıdır.
.Çocuk doğru ve yanlışı tecrübe ederek bulur.
.Var olan materyal kullanımında dikkat önemlidir.
.Çocuk eğlenceli ve zevkli bir ortamda öğrenir.
.Çocuğa gelecekte toplumu yönlendirecek bir birey olarak bakmalıyız.

Montessorı çocuğun içinde bulunduğu topluma uyumuna çok önem vermiştir.Çocuğun yetişmesinde çağ,mekan ve bilgi önemlidir.Eğitimde çocuk içinde yaşadığı kültüre uygun hareket edemiyorsa sosyal uyumda zorlukları var demektir.

Yetişkin-çocuk ilişki ve iletişiminde ebeveynlerin ,ben bilirim tavrı önemlidir.Bu tutum çocukta var olan gelişme ve keşfetme kabiliyetini yok eder.Anne babalar çocuklarına sen olsan ne yapardın şeklinde soru sormaları çocuğu keşfetmeye yöneltecektir.

Ebeveynlerin çocuk eğitiminde en önemli görevleri onlara materyal sunmaktır.O materyali kontrollü bir şekilde istediği gibi kullanmalıdır.Çocuklarımızın kendi kendilerini keşfetmelerine yardımcı olunmalıdır.Saat ile oynayan bir çocuğa hemen kırabileceği hatırlatılmamalı.Burada çocuk hem güvensizlik duygusu ve hem de beceriksizlik imasını yaşar.

Buradan hareketle günümüzde çocuklar televizyon ve bilgisayara esir olmuş durumdadırlar.En çok televizyon seyredilen ikinci ülke olduğumuz gerçeğinden hareketle çocuk gelişim programları uygulamaya konulmalıdır.İçerisinde 0-6 yaş gelişim basamaklarını içeren oyun evleri açılmalıdır.

Soruna nereden ve nasıl bakılırsa bakılsın çocuk eğitiminde en temel olgu SEVGİDİR.

Vahdi Çoban
Sosyal Hizmet Uzmanı


Kaynak:M.Montessorı.’Çocuk Eğitimi’Sander Yayıncılık.1996
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Eğitiminde Temel İlkeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vahdi ÇOBAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vahdi ÇOBAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vahdi ÇOBAN Fotoğraf
Vahdi ÇOBAN
İstanbul
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vahdi ÇOBAN'ın Makaleleri
► Çocuk Eğitiminde Sınırlar Psk.Nazan PARLAK
► Çocuk Eğitiminde Montessori Yaklaşımı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Çocuk Eğitiminde "Dayağın" Önemi Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Çocuk Eğitiminde Babanın Rolü Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuk Eğitiminde Annenin Yeri Dr.Psk.Murat İDİN
► Çocuk Eğitiminde Disiplinin Önemi Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Çocuk Eğitiminde Davranış Olarak Örnek Olmak Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
► Çocuk Gelişiminin Temel İlkeleri Psk.Dnş.Semra KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Eğitiminde Temel İlkeler' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:33
Top