2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar İçin Diş Fırçalama İpuçları ve Diş Beyazlatma Yöntemleri
MAKALE #13233 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2014 | 6,785 Okuyucu
ÇOCUKLAR İÇİN DİŞ FIRÇALAMA İPUÇLARI

Sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız bakımı alışkanlığını çocukluktan kazanmak önemlidir. Peki bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak kolay mıdır? Diş hekimi Onur Öztürk hiç bir problem olmasa bile çocukların 2 yaşından itibaren 6 aylık periyotlarla diş hekimine kontrole götürülmesini tavsiye ediyor. Çocuk, diş hekiminin korkmadan ya da sadece sorun olunca gidilmeyen bir yer olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca ilerde koruyucu anlamda yapılması gereken müdahalelerde çocuğun tanıdığı bir doktora güvenmesi çok daha kolaydır.
Çocuklarda diş fırçalama işlemleri 6 yaşına kadar bir ebeveyn gözetiminde yapılmalıdır.Bu işlemi yaparken bazı çocukları diş fırçalamaya ikna etmek her zaman kolay olmaz. Çocuklardan “bunu yapmayacağım” ya da “sen benim dişlerimi fırçalayamazsın” sözleri sık duyduğumuz itirazlardır. Burada kilit rolü oynayan kendimizin rol modeli olmasıdır fakat bu da işe yaramazsa Diş hekimi Onur Öztürk bir kaç faydalı ipucu paylaşıyor:

BALONCUKLAR YAPMAK
Hangi çocuk baloncukları sevmez? Diş macunu kullanın ve kullandığınız diş macununu köpürtün. Diş macununu köpürtmeniz, köpürtme işlemini küvette yapmanızdan hem daha eğlencelidir hem de bu nedenle dağınıklık yaratmamış olursunuz.
TUVALET AYNALARI
Çoğu çocuk aynada kendisini izlemeye bayılır. Dişlerini fırçalarken kendilerini aynada izlemelerini sağlayın.
BİRBİRİNİZİN DİŞLERİNİ FIRÇALAYIN
Siz onun dişlerini fırçalarken onun da sizin dişlerinizi fırçalamasına izin verin. Evet kobay olmak ebeveynliğin bir parçasıdır. Diş fırçanızı siz öğürene kadar ağzınıza sokabilirler ama bunların hepsi birer keşif değil midir?
ONLARA ÖZEL DİŞ MACUNLARI KULLANIN
Çocuklar için özel olan hatta yaş grubuna uygun olan diş macunları kullanmaya özen gösterin. Eğer doğal diş macunları kullanılırsa, bir parça diş macunu yutması durumunda daha az endişelenirsiniz. Diş macunlarının raf ömrünün geçmediğine emin olun hatta mümkünse uzun süredir rafta beklemiş diş macunundan uzak durun. Özellikle içinde SLS (Sodium Lauryl Sulfate) olmayan macunları tercih edin. Deterjanlarda da bulunan bu komponent, özellikle ağız ve vücut dokuları için zedeleyici özelliğe sahiptir.
DURULAMA VE GARGARA
Gargara ve durulama diş fırçasının ulaşamadığı bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Kendiniz gargara yaparken ona da yapılışını öğretin ve gargara yaptırırken su kullanmasına özen gösterin.
2 DİŞ FIRÇASI 1 DİŞ FIRÇASINDAN İYİDİR
Bir diş fırçasını ona verin diğeri siz de kalsın. Çocuğunuz dişlerini fırçalarken iki fırçayı da kullanmasına izin verin ve ona zaman tanıyarak macunu tükürdüğünden emin olun. www.onurozturk.com


ÇOCUKLARIN DİŞLERİNİ BEYAZLATMAK NE KADAR GÜVENLİDİR?

Çocuklarınızın dişlerini beyazlatmak güvenli midir? Bu işlemi yaptırabilmemiz için kaç yaşında olması gerekir? Örneğin 11 yaşında olması yeterli midir?
Cevap teknik olarak evet ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Diş beyazlatma işleminin kimyasal bir işlem olduğu ve insanların daha güzel görünme ihtiyacından doğduğu asla unutulmamalıdır. Yetişkinler için uygun olduğunu düşündüğümüz diş beyazlatma işlemi, çocuklar için çok özel ve sıkıntılı renkleşme yaşanan durumlarda, özel şartlar altında uygulanabilir. Çünkü çocukların dişleri beyazlatma jeline daha hızlı tepki verir. Çocuklarınızın dişini beyazlattırmadan önce aşağıdaki kriterlere uyduklarından emin olun:
• Tüm süt dişleri düşmüş olmalı,
• Tüm daimi dişler sürmüş olmalı, sürme işlemi devam etmemeli,
• Tüm ortodontik tedavi tamamlanmış olmalı.
(Beyazlatma işlemi, mine kompozisyonunu güçlendirici, takviye edici kalsiyum içeren preparatlarla beraber uygulanmalı.)
Eğer çocuğunuz bu kriterlere uyuyor ise diş beyazlatma işlemi, özel beyazlatma plakları yapılarak diş hekimi kontrolünde dikkatli bir şekilde uygulanabilir. Çok gerekli olmadıkça, canlı dokuya zarar verme riskini de düşünerek agresif tedavilerden uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çocukların dişleri yetişkinlerinkinden daha fazla hassasiyet gösteriyor.

Ebeveynlere sorulması gereken temel soru; diş beyazlatma işlemini çocuğun mu, yoksa ebeveynlerin mi istediğidir? Eğer çocuk istiyorsa, neden böyle bir isteği olduğu üzerinde durulmalıdır. Çünkü bunun sebebi bazen ciddi bir kişilik problemi olabilir. Bu, hafife alınmaması gereken karmaşık bir durum olabilir. Güzel bir gülüş, özgüven sahibi olmada her yaşta önemli bir etkendir.

Diş hekimi Onur Öztürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar İçin Diş Fırçalama İpuçları ve Diş Beyazlatma Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Çocuklar İçin Diş Fırçası Seçimi Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklar İçin Diş Fırçalama İpuçları ve Diş Beyazlatma Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:01
Top