2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yanlış ve Doğrular: Anne-Baba ve Çocuk Eğitimi
MAKALE #13241 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Eylül 2014 | 5,918 Okuyucu
Anne babalar çocuklarını yetiştirirken kendi bilgi-görgüleri ve sevgileri ölçüsünde davranırlar. Bu süreç çoğu zaman iyi niyetlidir. Ancak sürekli sorgulanması gereken de bir şey...

Anne-babalar, çocuğuyla ilişkilerinde kendi geçmişlerini, çocuğa yüklediği anlamları, çocuğa karşı tüm davranışlarını gözden geçirmelidirler. Çünkü her ne kadar o sizin çocuğunuz olsa da biriciktir ve ayrı bir bireydir.
Çocuklar, kendi yapamadıklarımızın yapıcısı, kendi ailemizden gördüğümüz yanlış öğretilerin kurbanı, eksikliklerimizin ve sorunlarımızın kapatıcısı olmamalıdır. Çocuk yetiştirme bizim duygusal sürecimizden mümkün olduğunca ayrıştırılmış, onun hayatı için en iyisi odaklı olmalıdır.
Altı farklı çocuk yetiştirme tutumu bulunmaktadır.
1.Aşırı koruyucu anne-baba tutumu: Ülkemizde yaygın görülen bir tutum. Bu yetiştirme çocuğun bağımsız hareket etmesini engelleyerek aileden ayrı bir birey olmasına ket vurur. Çocuk anne ve babadan ayrı bir hayat düşünemez. Anne baba da çocuktan bağımsız.. Çocuk yetişkin olup evlendiğinde bile tamamen bağımsız olamaz ve ülkemizdeki tipik gelin-kaynana kavgalarının temeli oluşabilmektedir. Koruma içgüdüsüyle oluşturulmuş bu bağımlı-bağımlı ilişki birçok alışkanlıklarla örülmüş bir duvar gibidir.
2.Aşırı serbest aile tutumu: Çocuğun kural konusunda serbest bırakıldığı; çoğu zaman kuralsız veya çocukça kolay delinebilecek kuralların olduğu aile tutumudur. Çocuk merkez alınır. Çocuklar ortada olan biteni çabuk algılarlar. Dolayısıyla kendini merkezde gören çocuk umulmadık şeyler istemeye başlar. Ağlama davranışı yaygın olarak görülür. Ağlayan çocuk şunu söyler: Nasıl olur da istediğim verilmez. Ailelerin çocuğuna değer vermesi onu iyi yetiştirebilmesiyle mümkündür. Yoksa ‘kıyamıyorum’, ’o benim her şeyim’, ‘ben onun için yaşıyorum’ duyguları, düşünceler ve gerçeklerle beslenmediği zaman çocuğa zarar verecektir.
3. Baskıcı-otoriter aile: Evrende enerji dönüşümü vardır. Bir yerden giren enerji kaybolmadan veya çok az kayıpla başka bir yerden ortaya çıkar. Öfkeyle ve sözel-fiziksel şiddetle yetiştirilmiş çocuk, pek çok davranış bozukluğu gösterebilir Ceza istenmeyen davranışı geçici ortadan kaldırabilir ama başta yalan söyleme olmak üzere birçok davranış problemine neden olabilir.. Kompleksli ve kolay öfkelenebilen, şiddete yatkın, bazen içine kapanık, depresyon ve anksiyete bozuklukları başta olmak üzere yetişkinliğinde birçok rahatsızlığa yakalanabilen kişiler, bu aile yapısının sonucudur. Bu tutumda ceza ön plandadır ve dayak cennetten çıkmadır sözü referans alınabilir. Buna karşı verilen cevap da güzeldir: Dayak iyi bir şey olsaydı cennetten çıkmazdı (atılmazdı).
4. Mükemmeliyetçi aile tutumu: Ailenin sürekli çıta koyduğu ve hatanın affedilmediği, takdir edilmenin az olduğu bir yetiştirme türüdür. Başarının değil de sürekli başarısızlığın göz önünde bulundurulduğu ve çocuğun gururunun okşanmadığı bir yapıdır. Bu yapıdaki çocuk başarılı bile olsa düşük benlik ve özgüvenli, sürekli birilerini tatmin etmeye çalışan ve kendi değerleriyle değil çevrenin değerlerine göre hareket eden bir kişilik geliştirir. Sınavda doksan puan alan öğrenciden neden yüz almadın diye memnuniyetsizlik gösterilir. Bu konuda bana danışan ebeveynlere şunu söylerim: Her şeyin daha iyisi vardır. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın. Çünkü çocuk nasıl olsa hep başarısızım diye çalışmayı azaltabilir. ( Öğrenilmiş çaresizlik)
5. Tutarsız anne-baba tutumu: Bu yetiştirme tarzında bir olay-duruma, bazen çok sert tepki verilir bazen de bunlar hiç önemsenmez. Ailede bir film çekilmektedir ama birçok yönetmen ve senarist bulunmakladır. Tutarsızlık hem bireysel olarak ebeveynle ilgili( Babanın o gün işten gelip keyfine göre çocuğun internete girip girmemesine karar vermesi) hem de ebeveynler arasındaki tutarsızlıkla ilgili olabilir.(Annenin olur dediğine babanın reddi veya tam tersi) Aileler gerçekten iyi film çekmek ve seyretmek istiyorlarsa önce neyi çekmek istediklerine iyi karar vermeliler. Sonra da organizasyonuna..
6. Demokratik aile yapısı: Demokratik çocuk yetiştirmek önce demokrat olmakla mümkündür. Demokratik aile sistemiyle çocuk yetiştirmek için üstteki tutumları yapmamayla işe başlanabilir. Tabi olumsuzun yapılmaması büyük bir adım olsa da yerine olumlu ne konulacağı da başlı başına bir çabadır. Kendisini ve başkalarını seven ve saygı duyan, haklarını bilen ve gerektiğinde başkalarının haklarını da savunan; atılgan, başarılı, ön görülü, takdir edilen, sınırlarını bilen, yaratıcı, fikirlere saygı duyan, fikirlerini rahatlıkla söyleyebilen, kişilik ve davranışları açısından dengeli, sorumluluk duyguları gelişmiş, hoşgörülü, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal ve sosyal açıdan dengeli ve mutlu bir birey..!!Kulağa ne hoş geliyor değil mi? Ancak bunun da bir bedeli var ve bu bedeli ödemek de öncelikle ebeveynlerin işidir. Çocuğunuzu iyi yetiştirmek istiyorsanız değişime kendinizden başlayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yanlış ve Doğrular: Anne-Baba ve Çocuk Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Anne Baba Eğitimi ve Kazandırdıkları Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Zor Mizaçlı Çocuklar ve Anne Baba Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Anne Baba Tutumu ve Çocuk Psk.Elif ATABAY
► Anne-Baba ve Çocuk İlişkisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Anne Baba İlişkisi ve Çocuk Psk.Merve TUNAY DÜNYA
► Anne-Baba-Çocuk İlişkileri Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yanlış ve Doğrular: Anne-Baba ve Çocuk Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:39
Top