2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların İnternet Kullanımı
MAKALE #13247 © Yazan Psk.Ayşe TAMER | Yayın Eylül 2014 | 3,938 Okuyucu
Yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de büyük bir eğlence, iletişim ve eğitim kaynağı olan internetin kullanımı ve erişimi son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. İnternet, dünyayı keşfetme, öğrenme açısından mükemmel bir ortamdır. Ancak internet kullanımının çocuklar için yarattığı riskler de mutlaka akılda tutulmalıdır. Şiddet ve cinsellik içeren, yasal olmayan sitelere kolay erişim, tehlikeli insanlarla iletişim, oyunlara aşırı bağımlılık başta gelen riskler arasındadır. Uyuşturucu ve terör gibi yasal olmayan yollara destek arayanlar interneti propaganda aracı olarak kullanmaktadır. Yapılan araştırmalar birçok çocuğun internette kandırıldığını ve istismarla karşılaştığını göstermektedir.


Çocukların internette karşılaşabileceği risklerden en önemlisi sakıncalı içeriği olan cinsel içerikli sitelere girmeleri ve yetişkinlerin cinsel tekliflerine maruz kalmalarıdır. Her dört çocuktan biri bu tür sitelere girmektedir. Bu olumsuz etkilere maruz kalan çocuk ve ergenler, karşı cinsi ve cinselliği doğru tanıyamamakta, karşı cinsle ilişkide güvensizlik ve kaygı taşımakta ve hepsinden önemlisi ileriki dönemlerde sapkınca eğilimlere yönelmektedirler.


Gelişme çağındaki çocuklar için internetin doğru kullanılmaması sonucunda ise, dil gelişimlerinde ve sosyal ilişkilerde zayıflama görülebilir.



Okul çağındaki çocuklarda, derslerde başarısızlık, depresyon, hareketsiz kalma sonucunda boyun, sırt ve baş ağrıları, şiddet eğilimli agresif davranışlar görülebilir.


Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, “İnternette güvenlik kampanyası” çerçevesinde, internetteki zararlı içerikli siteleri, internetin sunduğu teknolojik olanaklar, internet bağımlılığı ve korunma yöntemleri hakkında bilgi veren bir kitapçık hazırladı. İnterneti “bir taraftan sıcak evinizden çıkmadan bir çok işinizi yapan bir uşak, diğer yandan ise evinizin bir köşesinde canavarları barındıran tehlikeli bir silah” olarak tanımlayan kitapçıkta, faydalı bir internet kullanımı için ebeveynlere şu öneriler yapıldı;
**İıgi çekici ve eğlenceli web sitelerini çocuğunuzla beraber bulmaya çalışın. Bu olumlu tavır gelecekte internetle ilgili çocuğun yaşayacağı olumlu ve olumsuz deneyimleri paylaşabilmeniz için bir fırsat olacaktır.


**İnternet bağlantısı olan bilgisayar ve oyun aygıtlarını tüm ailenin kullandığı bir odaya yerleştirin.


**Çocuğunuzun kişisel hiçbir ipucu içermeyen bir rumuz ya da e-posta adresi seçmesine yardımcı olun.
**Çocuğunuzla evde internet kullanımının koşulları hakkında anlaşın.
**Çocuğunuzu kişisel bilgilerini açıklarken dikkatli olması konusunda uyarın.
**Yasa dışı olduğunu düşündüğünüz online materyalleri yetkililere bildirin.
**Çocuklarınızın internet kullanım alışkanlıklarını öğrenin. Müzik indirme, online oyunlar, Messenger gibi ne tür internet aktivitelerine katıldıklarını bilin.
**İnternetin iyi yanlarının kötü yanlarından daha baskın olduğunu daima aklınızda tutun.
**Spam’a engel olun. Bir spam filtreleme yazılımı ile çocuklarınızı rahatsız edici mesajlar almalarına engel olun.
**Çocuklarınıza kendilerinin veya ailelerinin fotoğraflarını hiçbir zaman internette tanıştıkları kişilere göndermemelerini ve tanımadıkları kişilerle sohbete girmemeyi öğretin.
**Çocuklarınızla internette yaptıklarını konuşun.


İnternetin karanlık yüzünden çocukları koruyabilmek için ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Çocukların bilgisayarda yaptığı işlemlerin izlenmesi, girdiği sitelerin takip edilmesi, chat loglarının (sohbet kayıtlarının) kontrol edilmesi gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların İnternet Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşe TAMER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşe TAMER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşe TAMER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocukların İnternet Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:37
Top