2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kanseri Konusunda Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz? Ağız Hastalıkları Neye İşaret Ederler?
MAKALE #13276 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2014 | 3,933 Okuyucu
Baş ve boyun bölgesinde oluşan kanserlerin en büyük çoğunluğunu ağız kanserleri oluşturmaktadır. Ulusal Kanser Enstitüsü, 2012 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 42bin kişiye ağız ve gırtlak (*) kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Ağız kanserleri için en temel iki sebebin sigara, alkol kullanımı ve HPV-16 (Human Papilloma Virüsü Tip 16)ya maruz kalma olduğu biliniyor.
Film eleştirmeni Roger Ebert Baş ve Boyun Kanseri nedeniyle çene fonksiyonlarını kaybetti.
Rutin kontrollerde diş hekiminizin, şüpheli durum olduğunda sizi bilgilendirmesi hastalığın erken tanı ve tedavisinde en önemli rolü oynamaktadır. Bunun için düzenli olarak 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontolü çok önemlidir ve aşağıda anlatılan belirtilerin her hangi birisinden şüphelenmeniz durumunda diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
AĞIZ VE GIRTLAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ
• İyileşmeyen ve kanayan yaralar
• Sert benekler, şişkinlikler
• Pürüzlü – kabuklu yüzeyler
• Uyuşma, ağrı veya hassasiyet
• Çiğneme, yutkunma, konuşma da ve dil ya da çene hareketlerinde zorlanma
Her hangi bir sebepten dolayı ağız ve gırtlak bölgesinde bir kanser teşhisi konulmuş ve tedaviye başlanacaksa öncesinde yapılması gereken ilk şey mutlaka diş hekiminize görünmek olmalıdır. Tedavi başladıktan sonra her gün ağzınızı ve ağız içindeki değişiklikleri kontrol etmelisiniz. Ayrıca günlük bakımımıza ek olarak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bunlar ağız dokularının kurumasını engellemek ve daha iyi bir ağız bakımı sağlamak olmalıdır.
AĞZINIZI NEMLİ TUTMANIN YOLLARI:
• Bol su içebilirsiniz
• Küçük buz parçaları emebilirsiniz
• Şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz
• Ağzınızı nemli tutmak için tükürük akışını arttıran ilaçlar için doktorunuza danışabilirsiniz
• Alkol ve alkol içeren gargaraları kullanmamak gerekir
AĞIZ HİJYENİNİ SAĞLAMAK İÇİN:
• Dişlerinizi günde en az 2 defa düzenli fırçalayın, şekersiz sakız çiğneyin ve her gece dilinizi çok yumuşak diş fırçası ile temizleyin
• Florürlü diş macunu kullanın
• Diş ipini daha dikkatli bir şekilde kullanın
• Tam oturmayan diş protezleri sorunlara neden olabilir. Proteziniz hakkında mutlaka doktorunuz ve diş hekiminizle konuşun
(*)Ağız boşluğu; dudak, yanak astarı, dişeti, dilin ön kısmı, dil altında ağız tabanı ve ağız çatısını oluşturan sert damak bölgesini içerir. Gırtlak, damağın yumuşak bölümünden başlar ve soluk borusu boyunca devam eder. Dilin tabanından dilin arka kısmına kadar olan bölümü içerir. onurozturk.com dan daha detayli bilgiye ulasabilirsiniz.

AĞIZ SAĞLIĞIMIZ HANGİ DURUMLARLA İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR?
Ağız sağlığı ve vücudumuz arasında tahmin edilenden çok daha fazla bir bağ var.
Ağız sağlığı sağlığımız hakkında ipuçları taşır. Diş hekimi Onur Öztürk bazı hastalıkların ilk işaretlerinin çoğu zaman ağızda görüldüğünü belirtti. Diğer bir taraftan ise diş eti hastalıkları gibi ağızdaki bazı enfeksiyonların vücudun diğer bölümlerinde problemlere neden olabileceğini de ekledi.
• Kalp ve damar hastalıkları: yapılan son araştırmalara göre bazı kalp ve damar hastalıkları ağız sağlığı ile ilişkili. Bazı araştırmacılar ise dişeti hastalığından kaynaklanan bakterilerin kalp ve damar sistemini etkileyebileceğine inanıyor.
• Hamilelik ve doğum: Dişeti hastalıkları erken doğumlara neden olabiliyor. Bu yüzden hamilelik öncesinde mükemmel bir ağız sağlığına sahip olunması gerekiyor ayrıca hamilelik süreci boyunca doğru bir ağız bakımı ve en az bir kere diş hekimi kontrolü gereklidir.
• Diyabet: Bu hastalık diş eti hastalığı, çürük, diş kaybı, ağız kuruluğu ve çeşitli ağız enfeksiyonları riskini arttırır. Bunun tersine kötü ağız sağlığı diyabetinizin kontrolünü zorlaştırır. Enfeksiyonlar kan şekerinizi yükseltebilirler. Bu durumu kontrol altına almak için ise daha fazla insülin kullanmak gerekir. Diyabetli kişilerin ağız sağlıklarıyla normal bireylere göre daha fazla ilgilenmeleri gerekir.
• HIV/Aids: Bazen AIDS’ in ilk işareti ağır diş eti iltihabı ve ağızda yaralar ile belirebilir. Dilin üstünde ya da ağzın içinde geçmeyen beyaz noktalar ya da alışılmamış yaralar olabilir. En kısa zamanda diş hekimine göstermeniz gerekir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kanseri Konusunda Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz? Ağız Hastalıkları Neye İşaret Ederler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Ağız Kanseri Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Ağız Kanserleri PDF Dt.Tuba Uluneke UYGUN
► Ağız Kuruluğu Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ağız Kanseri Konusunda Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz? Ağız Hastalıkları Neye İşaret Ederler?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:08
Top