2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlarken Hangi Çocuklarda Daha Çok Uyum Sorunları Yaşanabilir
MAKALE #13286 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Eylül 2014 | 5,947 Okuyucu
OKULA BAŞLARKEN HANGİ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK UYUM SORUNLARI YAŞAYABİLİYOR

0-6 yaş çocuklarında: şehir,ev,okul,öğretmen,arkadaş, oda bakıcı ..değişimleri çocuklarda ruh sağlığı açısından kayıp hanesıne yazılır ve bu değişimler çocukları olumsuz etkileyebilir.bu süreç çocuk açısından doğru idare edilemezse çocuklarda davranış sorunlarına temel hazırlayabilir.
bu açıdan baktığımızda özellikle 0-6 yaşta çocukların yaşamlarındaki değişim süreçlerine özel bir önem göstermek gerektiği anlaşılır.
okula başlarken oluşabilecek okul korkusu-okul fobisi ve dikkat edilecek noktaları daha önceki makalelerimde anlatmıştım.şimdi özellikle dikkat çekmek istediğim nokta: okul uyum sorunlarını daha çok hangi çocuklarda görülmesi olasıdır.

OKUL UYUM SORUNLARI DAHA ÇOK HANGİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLMESİ OLASIDIR:

1-korkulu-kaygılı-özgüvensiz ve takıntılı(okb) çocuklarda:bu çocuklar genel olarak yaşamda her alanda kaygı ve korkuları olan,hiç bir şeyi başaramayacaklarını düşünebilen ,her şeyi başkalarının kendi adına yapmasını bekleyen,cesareti olmayan çocuklardır. tüm değişimler bu çocuklarda kaygı yaratır okula başlamkta büyük bir değişim olduğundan bu sürece anne-baba ayrı bir özen göstermelidir.
2-çekingen ve utangaç çocuklarda;bu çocuklar ortama girmekte güçlük çeken çocuklardır.
3-anneye bağımlı ve annenin çocuğa bağımlı olduğu çocuklarda: Bu durum daha çok annenin çalışmadığı durumlarda,çocuğuyla özdeşleşen annelerde ve çok zamanını annesiyle geçiren çocuklarda daha sık görülebilir.bu çocuklar anneden ayrılıp okula gitmek istemez.Annenin çocuğa bağımlı olduğu durumlarda ise:çocuğu yaşamının odak noktasına koyan ve onunla değer kabul onay bulan anne okula başlayan çocuğun kendisine ihtiyacı kalmadığını ve bu önemini kaybettiğini düşünerek,yaşamında anlamsızlık ve boşluk duygusu oluşabilir.böyle durumda çocuk;annesini üzeceğini bilir ve suçluluk duygusu yaşayabilir okula uyum sorunları ortaya çıkabilir.
4-hareketli ve dikkat dağınıklığı ve dürtüsel davranışları olan çocuklar;bu çocuklar dinlemek anlamak ve gereğini yapmak konusun da sıkıntılar yaşabileceğinden ve yönergelere uyum sorunları yaşayacaklarından uyum sorunları çıkabilir.
5-kuralları olmayan evlerde büyüyen çocuklar,evde her istediğini yapmaya alışmış,sınırsız sorumsuz bir ortamda bulunan yada ağlamayı ve öfkelenmeyi isteklerini yaptırmanın yöntemi haline getirmiş çocuklar kurallara uymakta güçlük çektikleri için uyum sorunları yaşayabilir.
6-sanal bağımlılığı olan çocuklar;çocuğun 0-6 yaşta günde izleyebileceği tv. bir çizgi filmdir.ama zamanın çocuğunu tv. Bilgisayar ve cep telefonuyla oynayarak geçiren çocuklar için çevre insan arkadaş ve dış dünya yeterince ilginç olmadığında bu çocuklar evden ayrılıp okula gitmek istemediklerinden uyum sorunları yaşayabilirler.
7-down sendromlu,otistik çocuklar konumları nedeniyle kaynaştırma sınıflarında sorunlar yaşayabilirler.
8-asperger sendromlu aynılıktan hoşlanan,kendi iç dünyası dış dünya ve arkadaştan daha ilginç gelen sık sık hayal dunyasına dalıp giden ve ortamdan kopan ve değişen kurallara tepkili çocuklar daha çok uyum sorunları yaşayabilir.
9-önceden oluşmuş okul-öğretmen korkusu ve fobisi olan çocuklar başlarken olumsuz duyguları nedeniyle tepki duydukları için uyum sağlamakta güçlük yaşayabilirler.

Bu çocuklara sahip anne-babalara çocukların okula başladığı döneme ayrı bir önem vermeli, bu konuları öğretmenle paylaşıp işbirliği yapmalı,yaşayabilecekleri sorunların farkında olmalı,daha da önemlisi bu çocuklar okula başlamadan bir pedagog’tan yardım alırlarsa,sorunlar çıkmadan önlenmiş olur.sorunlar çıkmaya başladığında ise sorunun pekişmesine ilerlemesine fırsat vermeden destek almalılar..çünkü çocukların ilk okula başladıklarında okul öğretmen ve arkadaş ilişkilerin de yaşadıkları sorunlar kalıcı olumsuz etkiler yaratabilmekte,çocuk yaşamı boyunca okul ve öğretmenle barışık olamamakta buda zekası ne kadar güçlü olursa olsun ,çocuğun akademik başarısına ve dolaysıyla yaşam başarısına olumsuz etkiler yapabilmektedir.

Yaşam Başarsısı ve mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlarken Hangi Çocuklarda Daha Çok Uyum Sorunları Yaşanabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları Psk.Meral YÜNCÜLER
► Okula Başlarken... Psk.İlay AKTOPRAK
► Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Okula Başlarken Hangi Çocuklarda Daha Çok Uyum Sorunları Yaşanabilir' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:36
Top