2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir?
MAKALE #13291 © Yazan Uzm.Psk.Sündüz ATAY | Yayın Eylül 2014 | 4,046 Okuyucu
EMDR :

EMDR nedir? ; 1986 yılında Francine Shapiro tarafından geliştirİlmiş EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing -Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), psikodinamik, bilişsel, davranışsal, danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı terapi yöntemini ve aile sistemleri, bilişsel – davranışçı, beden temelli birçok psikoloji teorisini içinde barındıran bütünleştirici bir terapi yaklaşımıdır.
EMDR terapisinin yapı taşı niteliğindeki Adaptif (uyumlu) Bilgi İşleme’ ye göre her insan sağlıklı, bütünlük içinde (davranışsal, bilişsel, bedensel) olma eğilimindedir ve aynı zamanda içsel olarak bunu başarabilme kapasitesine sahiptir. Bu bağlamda beynimiz, deneyimlediğimiz her yaşantı aracılığıyla ulaşan malzemeyi işler ve işlevsel bilgi haline getirir.Bir başka deyişle deneyimlenen yaşantı ile ilgili öğrenme meydana gelir ve ilerde kişinin uyumlu tepkiler vermesinde kullanılmak üzere depolanır. Ya işler yolunda gitmezse, deneyimlenen yaşantılar günlük rutini bozan, kişinin yaşamsal, davranışsal ve bedensel bütülüğünü tehtid eder, adaptasyon kırılmasına sebep olacak nitelikte olursa ? Bu durumda yaşantı sonrasındaki malzeme işlenip mevcut anı ağına entegre edilemez, işlevsel bilgilerle bağlantılı hale gelemez ve istenen öğrenme gerçekleşemez, tüm bu malzeme zamanda donmuş gibi kalır. Bu olumsuz yaşantıya dair tüm malzeme (duygular, düşünceler, imgeler, sesler, beden duyumları ) ham halleriyle, işlenmeden depolanırlar. İzole olarak depolanmış bu anılar gelecekte yaşanacak durumlarla tetiklenir ve uygunsuz zamanlarda aktif hale gelir. Yani fonksiyonel olmayan bu malzeme / deneyim tetiklendiğinde verilen tepki durumla uyumlu değildir. Travma tedavisinin amacı zamanda donmuş bu uyumsuz malzemenin çözülmesini ve nöral sistemdeki ilgili, uyumlu anı ağına bağlanmasını sağlamaktır.


EMDR terapisi 8 aşamalı ve üç yönlüdür (geçmiş, şimdi ve gelecek). Tedavi sürecinde geçmişteki anıların işlenip kişinin bunlara duyarsızlaştırılması, şimdiki zamana dair mevcut stres faktörünü tetikleyen uyaranın duyarsızlaştırılmasıyla semptomların ortadan kaldırılması, gelecekte kişinin benzer bir durumla karşılaştığında daha yaratıcı ve uyumlu davranışlar sergileyebilmesi için gerekli bilişsel repertuvarın oluşması adına yerleştirmelerin yapılması hedeflenir.


Duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme nasıl çalışır;Olumsuz yaşantıya dair duygu , düşünce, görüntü, beden duyumu gibi işlenmemiş ham malzemenin kişi üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması ya da ortadan kaldırılmasıdır duyarsızlaştırma. O anının yok edilmesi ya da silinmesi değildir. Bu işlem esnasında sadece ham malzemenin olumsuz etkileri ortadan kalkmaz, kişi içgörü kazanır, olumsuz düşünceler olumlularla yer değiştirir, bağlantılı diğer anılar anımsanabilir. Böylece öncesinde donmuş, parçalara ayrılmış malzemeler, ilgili uyumlu anı ağlarıyla bağlantılı, anlamlı bir bütün haline gelir.



EMDR terapisi hangi alanlarda kullanılır; “Psikolojik ve psikosomatik rahatsızlıklar (psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlıklar) işlenmemiş anıların ürünüdür” tezini savunan EMDR birçok alanda kullanılabilir olmuştur. Başta, asıl geliştirliş amacı olan TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu), kompleks travma, kronik yas gibi majör travma alanlarında kullanılmakla birlikte EMDR, migren, kaygı bozukluklarında ( uçak,asansör gibi özgül fobiler, panik atak vb.), cinsellikle ilgili sorun alanlarında, dürtü kontrol problemlerinde ( trikotilomani, kumar bağımlılığı vb.), cinsel ve / veya fiziksel taciz, yeme bozukluklarında (obezite, blumiya nevroza vb.), performans kaygılarında, spor ve akademik performansın arttırmsında da kullanılmaktadır.



Ne kadar zamanda tedavi eder; Diğer terapi teknikleriyle kıyaslandığında EMDR kısa süreli bir terapi tekniğidir. Zorluk alanının niteliği, güncelliği, kişinin daha önceki travmalarının nitelik ve niceliği, kişinin çevresel koşullarına (sosyal destek ağı vb.) bağlı olarak değişiklik göstermektedir.


Kimler uygulayabilir;Her ruh sağlığı uzmanı bu tekniğin uygulayıcısı değildir. Uluslararası akreditasyonu yapılmış, gerekli teorik, pratik (uygulayıcının da EMDR terapisini deneyimlediği) ve vaka sunumları yapılan süpervizyon saatlerini içeren EMDR terapisi eğitimini almış uzmanlarca uygulanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sündüz ATAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sündüz ATAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sündüz ATAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Sündüz ATAY
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sündüz ATAY'ın Makaleleri
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Nedir? Psk.Belma ZİREKOĞLU
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:04
Top