2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Şeker-Gestasyonel Diyabet
MAKALE #13330 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Ekim 2014 | 3,639 Okuyucu
Normal seyreden gebeliklerde dahi anne adayında ortaya çıkan bazı değişiklikler, anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Bundan dolayı anne adayının gebelik öncesinde, vücudun temel fonksiyonları ile düşüklere ve sakat bebek doğumuna neden olabilen çeşitli hastalıklar açısından kontrolden geçmesi hayati öneme sahiptir.
Diyabet; (şeker hastalığı) insülin salgılanması ve/veya insülinin etkisindeki yetersizlik nedeni ile ortaya çıkan, gıdalarla alınan karbonhidrat, yağ ve protein kullanımındaki bozukluktur. Gestasyonel diyabet; gebelik öncesinde belirti vermeyen ancak gebelikle birlikte ortaya çıkan diyabet olarak tanımlanabilir.
Gebelik öncesi kilosu normalden fazla olan, tüp bebek tedavisi görenler, ileri yaş, birinci derece akrabalarından birinde diyabet hastalığı olan; daha önceki gebeliğinde diyabet geçirmiş olan, daha önce ölü doğum yapmış, anomalili bebek doğurmuş, iri bebek ( 4000 gram üzerinde ) doğurmuş, birden fazla düşük yapmış ve daha önce komplikasyonlu bir gebelik yaşamış olan gebelerde ortaya çıkabilmektedir. Her 10 gebeden 3 ila 4 ünde tespit edilen ve giderek artan gestasyonel diyabet gebelik sona erdikten sonra çoğu vakada ortadan kaybolur ancak kontrollü bir şekilde takibi yapılmazsa sağlıklı bebek dünyaya getirmenin önünde önemli bir engel teşkil edebilir.
Gestasyonel diyabet olduğunuzu nasıl anlarsınız?
• Sık sık terleme ve titreme atakları geçiriyorsanız,
• Ağzınızda kuruma hissi oluşuyorsa,
• Litrelerce su içme isteği ve buna bağlı olarak sık idrara çıkıyorsanız,
• El, ayaklar, dudak kenarlarında karıncalanma hissiniz artıyorsa,

Mutlaka doktorunuza bu şikâyetlerden bahsedin, bir doktor ve diyetisyen kontrolünde olmanız gerektiğini unutmayın.

Gebelik öncesinde veya gebelikte yakalandığınız diyabet hastalığınızı, düzenli ve bilinçli beslenerek, beslenme programınızı yaşam şekliniz haline dönüştürerek sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Ancak Diyabetik gebelerin beslenme planı, mutlaka beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmalıdır.
Diyabetik annenin beslenme planı; kan şekeri değerlerine, kullanılan insülin dozuna göre değişim gösterir. Bu nedenle diyabetik anneye önerilecek olan yemek listesi, kişiye özel olarak hazırlanır. Her ay ya da daha sık bebeğin gelişimine, annenin kilosuna, kullanılan insülin düzeyine göre yiyecek değişim listeleri ve beslenme planı değiştirilir. Buna rağmen, yine de genelleştirilebilecek bazı beslenme kuralları vardır.

Kan şekeri ölçümleriniz ve yedikleriniz için günlük tutun. Günlükleriniz, hangi besinin kan şekerinizi daha çok yükselttiğini, ne yediğinizde şeker değerlerinizde daha çok dalgalanma olduğunu kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır.

Öğün sayısı artırılmalıdır. Az ve sık beslenmek kan şekerinizin dengede olmasını sağlar. Kan şekeri düzeyinize göre günde 6 öğün yapmalısınız. Eğer kan şekeri düzeyiniz hala dengesiz seyrediyorsa ara öğün sayınızı artırabilirsiniz. Böylece ani şeker düşmelerinden- hipoglisemiden korunmuş olacaksınız. Özellikle sabah şeker dengesini sağlamak için gece ara öğününüzü atlamadan saatinde tüketmeye özen gösteriniz.

Basit şeker içeren gıdaları beslenme programınızda bulundurmamalısınız. Bunlar kolalı içecekler, çikolata, pasta, kek, tatlı, şekerleme tarzı besinlerdir. Glisemik indeksi yüksek olan yani kan şekerini hızla yükseltme yeteneği olan şekerli besinler, üzüm, incir, kavun, karpuz, muz, hurma gibi meyveler de dikkatli tüketilmeli, düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmelisiniz.

Tek tip besinlerle beslenmeyin. Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ grubu besinlerinden ihtiyacınız kadarını tüketin.
Bol Posalı beslenin. Kan şekeriniz düzenlerken size en çok yardımcı olacak besinler biridir posa. Kan şekerinizin yükselme hızını yavaşlatır. Gebelerde en çok karşılaştığımız hatalardan biri de bol vitamin olsun diye taze meyve suları tüketmeleri. Bu kan şekerinizin çok daha hızlı yükselmesine sebep olur. Çünkü 1 porsiyon meyve 3 küp şeker olarak düşündüğümüzde 1 su bardağı meyve suyu için kullanacağımız 4 meyve 12 küp şekere eş değerdir ve meyvenin posasını almamış oluruz. Bu nedenle de meyvenin kendisini tüketmenizi öneriyoruz.

Saat başı su için. Günde en az 2,5–3 lt su için. Ödem olmaması, vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin sağlanması için su içmeyi alışkanlık edinin.

Kan şekeri dengesini sağlamada egzersiz önemli bir yere sahiptir. Egzersiz dokularda insülin duyarlılığını arttırarak kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Özellikle, yemek yedikten 1 saat sonra 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler kan şekerinizin kısa sürede dengelenmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı günler
Diyetisyen Ebru Aytekin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Şeker-Gestasyonel Diyabet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru AYTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru AYTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Yazıları
► Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Şekeri) Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
► Gestasyonel Diyabet- Gebelik Şekeri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Gebelikte Diyabet Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Ramazan Dyt.Çağlayan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Şeker-Gestasyonel Diyabet' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top