2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Döneminde Beslenme
MAKALE #13335 © Yazan Dyt.Nesil ÇAĞANSOY | Yayın Ekim 2014 | 2,932 Okuyucu
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
Gebelik her kadın için doğal bir süreçtir.Bu dönemde anne adayı, fizyolojik gereksinimlerini karşılamak,vücuttaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak ve bebeğin normal büyüme ve gelişimini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmelidir.
Ağırlık Kazanımı
Kilo sağlıklı bir gebelik dönemi için önemli rol oynar.Boylarına göre düşük kiloda olan kadınların erken doğum yapma ya da ortalamadan daha küçük bebek doğurma riski daha fazladır. Fazla kilolu ya da obez kadınların hamilelikleri sırasında komplikasyonlar ortaya çıkması, doğumun zor olması ve ortalamanın üzerinde kiloda çocuk doğurmaları riski daha fazladır ve muhtemelen onların bebekleri de yetişkinlik döneminde kilo problemi yaşayacaktır.Planlı gebeliklerde gebe kalmadan önce sağlıklı kiloya ulaşmak, sağlıklı bir gebelik dönemi için izlenebilecek en iyi yoldur. Peki gebelik döneminde ağırlık kazanımı ne olmalıdır ?

İlk 3 Ay ( 1.Trimester)
Gebeliğe normal ağırlıkta başlayan kadınlar için beklenen ağırlık artışı 1-2 kg dır. Bu dönemde beslenmenizde ek kaloriye ihtiyaç duyulmaz. Gebeliğe fazla kilolu olarak başlamışsanız bu dönemde kilo artışı görülmemesi bir sorun yaratmaz fakat kilo artışını sınırlandırmak veya kendinize kilo size kilo kaybettirecek katı kurallar koymak bebeğinizin büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

İkinci üç ay (II. Trimester)
İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılayabilmek için hamile kadınların günlük 300 kalorilik ek enerji alması gerekir. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra vücudun gereksinimleri artar. Bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Vücudunuz yağ depolamaya başlamıştır. Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.

Üçüncü üç ay (III. Trimester)
Kilonuz artmaya devam eder. Bu dönem, bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikayeti artabilir. Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bebek tüm enerji ve besin öğesi gereksinimlerini annenin depolarından karşılar. İyi beslenme, gebeliğin her dönemi için önemlidir.

Gebelik süresince önerilen ağırlık kazanımı
Gebelik Öncesi Ağırlık BKİ (kg/ m2) Önerilen Ağırlık Kazanımı (kg)
Zayıf < 19.0 12.5-16
Normal 19.0-24.9 9.0-14.0
Hafif Şişman 25.0-30.0 7.0-9.0
Şişman (Obez) > 30.0 6.0

Beslenmenizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Enerji
Enerjinizi yeterli düzeyde sağlayabildiğiniz takdirde, protein görevini gerçekleştirebilir. Eğer yeterli enerji alımını sağlamıyorsanız, vücudunuz proteinleri hücre yapımı için değil enerji elde etmek için kullanır. Fazla enerji gereksinmenizle birlikte, günlük almanız gereken toplam enerji miktarı yaklaşık 2500 kaloridir.
Enerjinin en büyük kaynağı, çabuk ve verimli bir şekilde enerjiye dönüşebildikleri için karbonhidratlardır. Ekmek, makarna, pirinç, bulgur ve meyveler karbonhidrattan zengin kaynaklardır. Kalori sağlayan ancak besin değeri düşük besinler tüketmekten kaçının.


Protein
Proteinler vücudun yapı taşlarıdır ve bebeğin büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynarlar. Gebe kadınlar için günlük alınması önerilen protein miktarı 60 – 70 gramdır. Günde 3-4 porsiyon protein içeren süt, yoğurt, peynir ve de 120-150 gram kırmızı et, tavuk veya balık tüketerek, bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
.

Demir ve C vitamini
Yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunur. Gebelikteki demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur. Çünkü etkin bir şekilde emilimi sağlanamamaktadır. Bu nedenle demirden zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir. Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak içinse, yemeklerle birlikte değil, aç karnına veya meyve suyu ile alınması önerilmektedir.

Gebelikte beslenme programı içinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi besinler) yer alması önemlidir. Ayrıca demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay- kahve içilmemelidir. Yemeklerde mutlaka taze meyve ve suları, salataların (C vitamininden zengin) bulunması demirin vücutta kullanımını artıracaktır.Ayrıca portakal suyu içerisine pekmez karıştırılması veya pekmez ile kivi tüketmek de iyi bir demir takviyesi olabilmektedir. C vitamini, vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır.
C vitamininden zengin besinler: Greyfurt, Portakal, Limon, Domates, Kırmızı ve Yeşil biber, Çilek, Karnabahar, Lahana, Brüksel lahanası başta olmak üzere bütün taze sebze ve meyveler.

Kalsiyum
Hamilelikte kemik ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum ihtiyacı iki kat artar. Kalsiyum yetersizliğinde; özellikle ileri yaşlarda kemikte yumuşama ve kolay kırılma, şekil bozuklukları görülür. Diş çürükleri sıklığı artar.
Kalsiyumdan zengin besinler: Süt, yoğurt, peynir, susam, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, yumurtadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir ve yeşil yapraklı sebzeler tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Çinko
Gebeleri yakından ilgilendiren bir mineralde çinkodur. Çinko vücudun yeni dokular yapması, yeni ve kaliteli hücreler üretmesinde ve beyin gelişiminde önemli rol oynamaktadır.. Güçlü bir bağışıklık sistemi için de çinkoya ihtiyaç vardır. Çinko en çok kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Fazla miktarda demir , çinkonun emilimini önleyebileceğinden uzmanınızın önerdiği kadar demir takviyesi almalısınız.


Folik Asit
Folik asit, hücre çoğalması ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Hamileliğin ilk üç ayında folik asit eksikliği çocukta nöral tüp defektleri, spina bifida gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal hastalıklara sebep olur. Büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve kansızlık da görülebilir.
Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar olarak sıralanabilir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Anne adaylarının gebe kalmadan en az bir ay önce uzman kontrolünde folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir.


Su
Su yaşamın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de çok önemlidir. Su Vücudun taşıma sisteminin bir parçasıdır ve besin öğelerini vücut hücrelerine taşır. Bazı atık ürünlerin ise vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük 8- 10 bardak su içmeye özen gösterin.

Gebelikte oluşan bazı sorunlarla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Aşerme
Gebelikte en çok karşılaşılan durum, bazı yiyeceklere karşı daha fazla bir ilgi ve istek duyulmasıdır. Genel olarak bu duruma “aşerme” denir. Bazen aşerme aşırı olabilir veya anne adayı, besin niteliği taşımayan maddeleri tüketmek isteyebilir. Bu duruma genelde yetersiz beslenen anne adaylarında rastlanır. Gebelik döneminizde eğer besin niteliği taşımayan bir besine karşı aşırı isteğiniz geliştiyse, besleyici değeri daha yüksek gıdaları tercih etmeye çalışarak besin öğesi yetersizliklerinden kendinizi ve bebeğinizi koruyabilirsiniz.

Sabah Bulantıları
Anne adaylarının yüzde 50-90’ı, özellikle gebeliğin ilk aylarında sabah bulantısı sorunuyla karşı karşıya kalır. Bu bulantılar gün içinde de rahatsız edici boyutlarda kendini gösterebilir. Gebelik süresince yaşanabilen bu bulantılar psikolojik değildir. Hormonal değişikliklerin bu bulantılara sebep olduğu bilinmektedir.Gebeyseniz, mide bulantılarından kurtulmanın veya bu bulantıları azaltmanın birkaç yolu vardır.
• Sabah yataktan kalkmadan önce, kraker veya sade kızarmış ekmek gibi nişastalı besinleri tüketin.
• Yataktan yavaşça kalkmaya çalışın,
• Fazla baharat ve bulantıya sebep olabilecek ağır ve aşırı kokulu besinlerden uzak durun.
• Kolay, sindirilen, kolay hazmedilen besinleri tercih edin.
• Aşırı yağlı besinlerden uzaklaşın.
• Kolay, sindirilen, kolay hazmedilen besinleri tercih edin.
• Midenizin boş kalmasını önlemek için azar azar , sık sık yiyin.
• Aşırı yağlı besinlerden uzaklaşın.
• Yemeklerinizi oturarak, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
• Yatmadan önce hafif ve yağsız bir ara öğün alın.
• Sabah uyanınca kızarmış ekmek, tahıl gevrekleri, kraker gibi nişastalı yiyecekler tüketin.
• Günde 2 kereden fazla kusma durumunuz varsa, mutlaka hekiminizle görüşün.
• Bu sorunun genellikle gebeliğin ilk 3 ayında oluştuğunu ve bir süre sonra hafifleyeceğini unutmayın.


Mide Ekşimesi
Eğer gebeliğiniz süresince mide ekşimesi sizi rahatsız ediyorsa da bazı önlemler alarak şikayertlerinizi hafifletebilirsiniz.
• Daha sık aralıklarla beslenmeye, küçük porsiyonlar halinde besinler tüketmeye çalışın.
• Yağlı, kremalı, soslu besinlerden uzaklaşın.
• Size dokunduğunu düşündüğünüz yiyecekleri belirlemeye çalışın.
• Yüksek yastıkta yatın.
• Karnınıza basınç yapacak besinler giymeyin.
• Yemek sonralarında hafif yürüyüşler yapın.


Kabızlık
Gebelikte hormonal faktörlere bağlı olarak barsak motilitesi (hareketliliği) azalmaktadır.Eğer kabızlık gibi bir şikayetiniz varsa en az 8-10 bardak su içmeli , posa yönünden zengin taze sebzeler ve meyveler (özellikle armut, kayısı, erik ve incir gibi) ile kuru meyveler (kuru kayısı, kuru erik, kuru incir vb.) tüketmeli ve fiziksel aktivitenizi arttırmalısınız.


Gebelik Döneminde Genel Beslenme Önerileri:
• Günde 2 kibrit kutusu kadar peynir,en az 2 su bardağı süt veya yoğurt veya aynı miktarda yoğurdu ayran yaparak tüketin.
• Her gün en az 1 adet yumurta ,1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeye özen gösterin.
• Her öğünde taze sebze –meyve tüketin.
• Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanmaya özen gösterin
• Yemeklerinizde sıvı yağı tercih ediniz.margarin ,kuyruk yağı gibi yağlar kullanmayın ve etle pişirilen yemeklere yağ eklmeyin.
• Gebelikte anemi daha sık görülür bu nedenle yemekten bir saat önce ve sonrasında çay,kahve ,kolalı içecekler gibi kafein içeren içecekler tüketmeyin hatta bu içeceklerden gebelik döneminde mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
• Tarım ürünlerine böcek öldürücü ilaçlar katıldığından , sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketin.
• Kesinlikle alkol ve sigara kullanmayın
• Egzersiz, yürüyüş için vakit ayırın fakat bunları yapmadan önce mutlaka hekiminize danışın.
• Hamilelik dönemi boyunca haftada 2-3 kez balık ve hergün 2-3 adet ceviz tüketerek omega-3 alımınızı destekleyip, bebeğinizin sağlığına katkıda bulunun.




Sağlıklı günler dilerim…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nesil ÇAĞANSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nesil ÇAĞANSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nesil ÇAĞANSOY Fotoğraf
Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
KKTC (Kıbrıs)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nesil ÇAĞANSOY'un Makaleleri
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top