2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri
MAKALE #13337 © Yazan Dt.Betül YURTERİ | Yayın Ekim 2014 | 3,570 Okuyucu
Ağız Kokusu (Halitosis )
Sebepleri
Ağız kokusunda sadece diş hekimlerinin değil, kulak burun boğaz, dahiliye ve nöroloji doktorlarına da görünmek gerekebilir.

Ağız kokusu olan kişiler, kendi kokularına sürekli maruz kaldıklarından tolerans gelişir ve ağızlarının koktuğunu hissedemeyebilirler.
Bazı ilaçları sürekli kullanmanız da ağız kokusu yapabilir;
Epilepsi için kullanılanlar, bazı kolesterol ilaçları, bazı antihistaminikler, antitiroid ilaçları, tansiyon ilaçları, hipoglisemik ilçalar, bazı grup antibiyotikler ( ampisilin, linkomisini tetrasiklin gibi), bazı parazit ilaçları gibi liste uzayabilir....
Ağız kokusu kişinin psikolojik ve sosyal yapısını bozduğundan bir hastalık olarak kabul edilir. Bulaşıcı değildir ve herhangi bir inflamasyon ile tanımlanmaz.
Ağız kokusu genelde dil sırtındaki bakterilerin çoğalmasından, ya da sindirim veya solunum sistemi organlarındaki gazların ağızdan dışarı atılmasından dolayı oluşur.
Fizyolojik ağız kokusu dediğimiz sabahları uyandığımızda hissettiğimiz ağız kokusu bir hastalık değildir, birkaç saat içinde geçer. Boğaz, sinüs gibi üst solunum yollarındaki bakteri kaynakları da ağız kokusu yapar. Alt solunum yollarına ait bir enfeksiyon ya da diyabet gibi kan biyokimyasını değiştiren hastalıklarda nefes kokusu oluşur. Sindirim kanalının herhengi bir yerinde aromatik gaz kaynağı bulunursa o da ağız kokusu yapar. En son olarak da psikojenik kökenli denilen; başkalarının hiç farketmediği, ancak kendisinde sürekli ağız kokusu olduğunu ifade eden hastalar da bulunmaktadır.

AĞIZ KOKUSU

1-FİZYOLOJIK
Gece boyunca dil sırtında üreyen bakterilerden ya da sindirim sistemi kanalında biriken bakteriler nedeniyle oluşurlar..
2-DİL KOKUSU
Dilin gerisinde, boğaz kısmında bulunan papiller arasında biriken bakterilerden kayanaklanır.
3-ÜST SOLUNUM YOLU KAYNAKLI AĞIZ KOKUSU
Boğaz ya da sinüs sebepli ağız kokusudur.
4-NEFES KOKUSU
Ut orci. Duis ultricies, metus a feugiat porttitor, dolor mauris convallis est, quis. Coonsectetuer adipiscing elit. Donec enim orci, ultricies in, malesuada quis, egestas quis, wisi. Donec ac mattis sapien.
5-SİNDİRİM SİSTEMİ KAYNAKLI AĞIZ KOKUSU
Mide ve barsakta sindirilemeyen besin maddeleri bakteriler tarafından parçalanarak koku üretirler ve gaz olarak ağızda koku yaparlar.

Ağız kokusu toplumda çok yaygındır...
% 90 dan fazlasının sebebi ağız içidir..
Ağız kokusunun sebepleri çoğunlukla dil sırtı arkasındaki papillerede biriken bakterilerdir. Bunların çoğu oksijensiz ortamda yaşayan bakterilerdir. Yediklerimiz, salya ve dişeti oluğundaki sıvılar, ve ölü bakteriler dil sırtındaki bakterin besin kaynaklarıdır.
-En sık raslanan ağız kokusu kaynağı köprü altlarıdır.
-Gingivitis dediğimiz dişeti iltihabı
-Ağız içi kaynaklı tüm enfeksiyonlar
-Kronik lezyonlar, kök ucu kisti ya da granülom dediğimiz lezyonlara sahip dişler
-Cilasız protez kenarları
-Yirmi yaş dişi çevresindeki diş eti cepleri.
-Ağız kuruluğu oluşturan bazı rahatsızlıklada.
-Kötü yapılmış ya da deforme olmuş eski protezler, kaplamalar
-Dil papillaların çok belirgin olması, dil yüzeyinin
aşırı girintili, çıkıntılı olması bakteri üremesine elverişli bir ortam sağlar.
Ağızda koku yapan bakteriler dil sıtına yerleşir. Diş çürüğü ya da dişetindeki iltihaplar bakteri kaynaklarıdır. Ancak dil sırtına yerleşirlerse koku yaparlar.
Tedavisinde;
Kan serum düzeyinizde çinko oranı tedavide çok önemlidir. Çinko düzeyinin düşüklüğü tedaviyi olumsuz etkiler.
Çinko içeren besinler yemeniz de çok önemlidir. Çinkolu sakızlar da önerilir.
Ayrıca yağlı yiyeceklerden (salam, sosis, sucuk gibi) mutlaka uzak durun. Hayvansal gıdalara dikkat. Sağlıklı beslenme tarzını benimseyin, dişlerinizi fırçalamadan önce mutlaka iplikleyin. Devamlı ağız gargaraları ve sıvıları kullanmayın.

DENTART Diş Hekimi Betül YURTERİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Betül YURTERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Betül YURTERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül YURTERİ Fotoğraf
Dt.Betül YURTERİ
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Betül YURTERİ'nin Makaleleri
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu(Halitozis) Dt.Erkut AKÇALI
► Ağız Kokusu ile Savaşmak Dt.Ülkü KOLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:39
Top