2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey
MAKALE #13353 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2014 | 4,466 Okuyucu
Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey:

Yukarıdaki başlık Bronnie Ware isimli sıradan bir insanın ilham veren yaşam yolculuğunda öğrendiklerini bizlerle paylaştığı kitabının adı. Bronnie bir bankadaki güvenli işini bırakmaya karar verir. İstediği yere gidip arabasında yaşadığı, bulduğu herhangi bir işte çalıştığı sıra dışı sayılabilecek bir dönem geçirir. Bu seçimlerin ve deneyimlerin sayesinde kendilik farkındalığında sıçramalar yaşar. Sonunda bir gün kendisini ölüm döşeğindeki hastalara bakıcılık yaparken bulduğunda; ölüm, yaşam, hastalık, yaşlılık gibi konularda hissettiği özgürleşmenin de etkisi ile bu insanlarla arasında çok özel bir yakınlık oluşur. Bu kitap bu özel yakınlık içinde, ölmekte olan insanların Bronnie ile sohbetlerinde paylaştıklarına dayanıyor.

Bronnie bu samimi sohbetlerde yaşamın sonuna gelindiğinde yaşanılan pişmanlıklarda benzerlikler olduğunu keşfediyor. Bu paylaşımlar daha yaşayacak zamanı olan bizler için çok değerli birer armağan. Bugün bizlerle olmayan ama yaşanmamışlıkları ile bizim yolumuza ışık tutan bu insanlara ve bu bilgeliği yazıya dökerek bize ulaştıran Bronnie Brown’a müteşekkirim.

Aşağıda okuyacağınız 5 madde benim günlük yaşamımda, hayata bakışımda önemli bir fark yarattı. Ben de, hayatınızın bundan sonrasında karar ve seçimlerinizde bu insanların yaşam bilgeliklerinden yararlanabilmeniz için bu armağanı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bronnie’nin dostları diyorlar ki: ‘Tekrar dünyaya gelsem:

1. Başkalarının benden beklediği gibi değil de kendi istediğim gibi yaşama cesaretine sahip olmak isterdim. ’

Kendi istediği meslek yerine ebeveynlerinin istediği mesleği seçen gençler umarım bunu duyarlar. Sadece gençler mi bunu yapan, rollerimizin hakkını verirken kendini unutmanın yaşı yok. Çalışırken ailesine vakit ayıramayan eş ve baba acaba kendi istediği gibi mi yaşıyor? Toplum değerlerinin etkisi ile girilen bir döngü var. Ruhunuz yaptığınız seçimleri destekliyor mu? Sorun lütfen ki seneler sonra siz de bu pişmanlığı yaşamayın.

2. Bu kadar çok çalışmazdım. ’

Çalışmak kendimizi gerçekleştirmenin önemli bir yolu, ama dengeli olursa. Kızımın arkadaşının ağabeyi ders çalışmasını desteklemek için yardım isterken arkadaşlarını ve sosyal yaşamını ihmal etme kaygısını da dile getirdi. Ne diyeyim akıllı çocuk, dengeli bir şekilde başarılı olacağından eminim!

3. Duygularımı ifade etmekte daha cesur olurdum. ’

Kırılmaktan ve kırmaktan korkup gerçek duyguları saklamanın ne demek olduğunu bilmeyenimiz yoktur herhalde. Bir danışanım sadece olumu duygularını paylaşmaya izin veriyordu, hüzün, acı, kaygı sansüre uğruyordu. O zaman yarım insan olmuyor muyuz?

4. Arkadaşlarımla bağlantımı koparmaz, onlarla daha çok zaman geçirir, kendimi paylaşırdım. ’

Burada önemli 2 konu var aslında, biri arkadaşlara sadakat, diğeri ise bir önceki maddede olduğu gibi kendimizi sansürsüz, olduğumuz gibi paylaşmak. Arkadaşlar hayat gailesi içinde ne de kolay geri planda kalırlar! Demek içimizde bir ukte olarak kalmasını istemiyorsak öncelikler listesinden arkadaşlarımızı hiç çıkarmayalım ve eşlerimizden de bunu yapmalarını istemeyelim.

5. Daha mutlu bir hayat yaşamak için kendime izin verirdim.’

Gerçekten de ne zaman durup 'şimdi beni mutlu eden bir seçim yapayım' diye düşünüyoruz ki! Genellikle rutinler, sorumluluklar ve alışkanlıklar şekillendiriyor günlük yaşantımızı.

Benden size tavsiye, her güne başlarken ve bitirirken mutlu bir hayat yaşamak için kendinize izin verin ve seçimlerinizin bu yönde şekillenişine tanıklık edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Sahip Olduğumuz İlk Çocuk "İlişkimiz" Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Evlenmeden Önce Dikkat Psk.Şahin UÇAR
► Önce Ebeveyn Olmak Psk.Ülkü AYTİŞ
► Evlenmeden Önce Boşanmayı Çalışın! Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:06
Top