2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Depresyon ve Sağlıklı Beslenme
MAKALE #13427 © Yazan Uzm.Psk.M. Berk KARAOĞLU | Yayın Ekim 2014 | 3,699 Okuyucu
GEBELİKTE DEPRESYON

Çocuk sahibi olmak hemen hemen her kadının iç güdülerinden gelen bir istektir. Ancak hamilelik süreci hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kadını aynı zamanda eşini zorlamaktadır.Çünkü gebeliğin yarattığı psikolojik faktörlere bakarsak oldukça ambivalan bir duygulanım görmekteyim yani zıt duygulanımlar. Bir taraftan anne olmanın heyecanı, olumlu bir beklenti, bir kutsallık hissi yaşanırken bir taraftan beğenilmeme duygusu, değersizlik hisleri, hormonların da değişiklik göstermesi ile bir çökkünlük durumu yaşanabilir.

Bu durumda özellikle eşin rolünün önemi büyüktür özellikle kadınına yönelik ilgisini göstermekten kaçınmamalı, daha korumacı olmalı ancak bunlar olurken daha önce ki makelelerde de belirttiğimiz üzere cinsellikten kaçınılmamalıdır.
Aşırı kalabalık, geniş aile veya bu dönemde gelen ve iyi niyetlide olsa fikir vermeye çalışan bir çok insandan dolayı gebe olan kadın sıkıntı yaşayabilir. Gebe kadının yanında kısa ziyaretler dışında yanında az, öz ama derdini rahatlıkla anlatabileceği eşi veya olmuyorsa anne, baba kardeş gibi kişilerin olması daha anlamlıdır.

Gebelikte çok fazla gerekmedikçe “psikiyatrik tedavi” ön görülmemektedir çünkü uygulanabilecek bir farmakolojik tedavi de anne karnında ki bebeğe ve sonrasında anne sütünden bebeğe geçme ihtimali vardır. Psikoterapi ile fayda görebilecek hastalar mümkün mertebe psikoterapi almalılardır ancak daha ağır bir tablo varsa bunun kararını fayda zarar analizi yaparak ilgili uzman hekimin vermesi gerekmektedir.

Özellikle gebelikte danışanlara psikoterapinin yanında gevşeme ve nefes egzersizleri uygulamanın oldukça faydası vardır. Duyguların ifade edilmesi ve sonrasında bunu fizyolojik olarakta desteklemek oldukça anlamlıdır.

Gebelikte illa ki depresif bir dönem yaşanacak değildir ancak doğumdan sonra da yaşanabilecek olan “Postpartum Depresyon” yani “Doğum Sonrası Depresyon” dönemlerin de de aynı hassasiyeti sürdürmek gerekmektedir.

SAĞLIKLI BESLENME VE AĞIRLIK KONTROL PROGRAMI
BESLENME NEDİR?


BESLENMEK, BİREYİN KARIN DOYURMAK VEYA CANI İSTEDİĞİ İÇİN YEMEK, İÇMEK DEĞİLDİR!
İNSANIN BÜYÜME,GELİŞME, SAĞLIKLI VE KALİTELİ YAŞAM SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN GEREKLİ BESİN ÖGELERİNİ YETERLİ VE DENGELİ MİKTARDA ALIP VÜCUTTA KULLANMASIDIR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN ÇEŞİTLİ BESLENME OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. ÇEŞİTLİ BESLENME İSE; KARBONHİDRAT, PROTEİN, YAĞ,VİTAMİN VE MİNERALLERİ İÇEREN BESİNLERİ TÜKETMEKTİR.
KARBONHİDRATLI BESİNLER NELERDİR?
• KARBONHİDRATLARI, GENELLİKLE BİTKİSEL KAYNAKLI YİYECEKLERDEN (TAHILLAR, BAKLAGİLLER,MEYVE VE SEBZELER), ŞEKER VE NİŞASTA OLARAK ALIRIZ.
• EKMEK,KRAKER,TAHILLI BESİNLER,ÇORBALAR
• MAKARNA,PİLAV, HAMURLU GIDALAR, BÖREKLER VB.
• PATATES, MISIR VE BEZELYE GİBİ NİŞASTALI SEBZELER
• NİŞASTALI OLMAYAN BROKOLİ,YEŞİL SALATA VE HAVUÇ GİBİ SEBZELER
• SÜT VE YOĞURT
• MEYVE VE MEYVE SULARI
• TATLILAR
NOT: İHTİYACIMIZ OLAN GÜNLÜK ENERJİMİZİN YARISINI, HATTA YARISINDAN BİRAZ FAZLASINI (%50-60)TAHILLAR, EKMEK, KURUBAKLAGİL,SEBZE, MEYVE GİBİ KARBONHİDRAT KAYNAKLARINDAN KARŞILAMAK ZORUNDADIR.
FAZLA KARBONHİDRAT ALIRSAK NE OLUR?
 İHTİYACIMIZIN ÜZERİNDE ALINAN KARBONHİDRATLARIN FAZLASI YAĞA DÖNÜŞEREK ŞİŞMANLIĞA NEDEN OLUR.
***POSALI YİYECEKLER, TOKLUK HİSSİNİN OLUŞMASINDA, KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİNDE , KAN YAĞLARININ KONTROL EDİLMESİNDE , KABIZLIK VE KANSERLERİN ÖNLENMESİNDE ETKİLİDİR.
DÜŞÜK POSALI YİYECEKLER YÜKSEK POSALI YİYECEKLER
ŞEKERLİ KAHVALTILIK TAHIL, MISIR GEVREKLERİ RAFİNE EDİLMEMİŞ KAHVALTILIK TAHILLAR
PİRİNÇ KAHVERENGİ PİRİNÇ,BULGUR
BEYAZ EKMEK TAM TAHILLI, TAM BUĞDAY, ÇAVDAR, YULAFLI EKMEK
BEYAZ UN TAM UN
KREMALI BİSKÜVİLER, BEYAZ UNLU BİSKÜVİLER KEPEKLİ KRAKERLER,KEPEKLİ BİSKÜVİLER, KEPEKLİ GALETALAR
MAKARNA,SPAGETTİ,LAZANYA KEPEKLİ MAKARNA
HAŞLANMIŞ PATATES SEBZELER,ÖZELLİKLE FASULYE, BEZELYE, MISIR,MERCİMEK VE KURUBAKLAGİLLER
SOYULMUŞ MEYVELER TAZE SOYULMADAN YENİLEBİLEN MEYVELER
TATLILAR,GEVREKLER, HAMURİŞLERİ, ŞEKERLEME VE ÇİKOLATALAR FINDIK, CEVİZ, BADEM GİBİ SERT KABUKLU MEYVELER (MİKTARI KONTROLLÜ OLMALIDIR.)
PROTEİNLİ BESİNLER NELERDİR?
*BÜTÜN HAYVANSAL VE BİTKİSEL BESİNLERDE BULUNUR.
 BESİNLERİN İÇERDİKLERİ PROTEİN MİKTARLARI VE KALİTESİ (VÜCUTTA KULLANILABİLİRLİK) FARKLIDIR.
 YUMURTA
 ET
 BALIK
 TAVUK
 HİNDİ
 SÜT VE YOĞURT
 PEYNİR
 SAKATATLAR (ORGAN ETLERİ)
 KURUBAKLAGİLLER
 FINDIK, CEVİZ, BADEM, FISTIK
 BUĞDAY ÖZÜ
 TAHILLAR VE BAZI SEBZELERDE PROTEİN BULUNMAKTADIR.
PROTEİN GEREKSİNMEMİZ NE KADARDIR?
HERKESİN PROTEİN İHTİYACI FARKLIDIR. BÜYÜMEKTE OLAN ÇOCUKLARIN, GEBELERİN VE EMZİKLİ ANNELERİN DAHA FAZLA PROTEİNE İHTİYACI VARDIR.
GEBELİKTE MEYDANA GELEBİLECEK DURUMLAR
MİDE YANMASI/EKŞİME:
ÖZELLİKLE GEBELİĞİN SON 3 AYINDA BEBEĞİN SİNDİRİM SİSTEMİNE BASKI YAPMASI SONUCU GÖZLENEBİLİR.
MİDE YANMASI VE EKŞİMENİN ÖNLENMESİ İÇİN:
• YEMEKLERİNİZ AZAR AZAR VE SIK ARALIKLARLA TÜKETİNİZ (3 ANA VE 3 ARA ÖĞÜN OLARAK DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ)
• ÇOK YAĞLI, SOSLU VE BAHARATLI BESİNLER TÜKETMEMELİSİNİZ.
• ÇAY, KAHVE VE KAKAO TÜKETİMİ MİDE YANMASI VE BULANTISINI ARTTIRDIĞI İÇİN TÜKETMEMELİSİNİZ.
• YEMEKLERDEN HEMEN SONRA UZANMAMALISINIZ. (EN AZ 30 DAKİKA SONRA UZANMANIZ MİDE YANMASI ŞİKAYETİNİZİ AZALTIR)
• YATARKEN YÜKSEK YASTIKLAR KULLANMALISINIZ.
GEBELİK SÜRESİNCE AĞIRLIK KAZANIMI:
GEBELİK SÜRSİNCE AĞIRLIK KAZANIMI BEBEĞİN GELİŞİMİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR.
 GEBELİK SÜRESİNCE 6 KG ALTINDA AĞIRLIK KAZANIMI OLDUKÇA RİSKLİDİR. DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEKLERİN DÜNYAYA GELME OLASILIĞINI ARTIRIR.
 Sağlıklı yetişkin kadınlar için gebelik süresince normal ağırlık kazanımı 10-14 kg ( ayda 1-1.5 kg) arasındadır.
HAMİLELİK SÜRSİNCE KİLO ALMA DURUMU:
İLK 3 AY:1-1,5 KG/AY
2. ÜÇ AY: 1 KG/AY
SON 3 AY: 2 KG/AY
ŞEKLİNDE KİLO ALIMI NORMALDİR.







GEBELİKTE GÖKKUŞAĞI BESLENME:
***GEBELİKTE VİTAMİN VE MİNERAL ALIMI OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. BUNUN İÇİN ALINAN SEBZE VE MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİNİ SAĞLAMANIZ GEREKMEKTEDİR. BUNUN İÇİN FARKLI RENK MEYVE VE SEBZE TÜKETEREK SAĞLAYABİLİRSİNİZ.
SALATALARINIZI 7 RENK OLMASI SİZİN İHTİYACINIZ OLAN VİTAMİN ÖRÜNTÜSNÜ SAĞLAMAKTADIR. AYRICA VİTAMİN YARARLILIĞINI SAĞLAMAK İÇİN 1 TATLIKAŞIĞI KADAR ZEYTİNYAĞI İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.
GEBELİKTE UYULMASI GEREKEN BESLENME KURALLARI:
1- HAZIR YİYECEK VE İÇECEKLERİ(KATKI MADDE İÇERDİKLERİ İÇİN) ÇOK TÜKETMEMELİSİNİZ.
2- SUCUK, SALAM, SOSİS GİBİ BESİNLER NİTRİT-NİTRAT GİBİ KATKI MADDELERİ İÇERDİKLERİ İÇİN SAĞLIĞINIZI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR. TÜKETİMİNİ AZALTMALISINIZ.
3- MİDE YANMASI/EKŞİME DURUMLARINI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN YEMEK ÖĞÜNLERİNİZİ AZ VE SIK ARALIKLI OLARAK AYARLAYINIZ. (3 ANA VE 3 ARA ÖĞÜN OLARAK PLANLAYABİLİRSİNİZ)
4- KALSİYUM VE FOSFOR İÇERİĞİ YÜKSEK OLAN SÜT, YOĞURT, AYRAN, PEYNİR GİBİ BESİNLERİ TÜKETMELİSİNİZ.
5- KEMİK GELİŞİMİ İÇİN D VİTAMİNİ ARTIRMAK İÇİN GÜNEŞ IŞIĞININ UYGUN SAATLERDE YARARLARLANMALISINIZ.
6- KANSIZLIK(ANEMİ) OLUŞUMUNU ÖNLEMEK VE PROTEİN İHTİYACINIZI KARŞILAMAK İÇİN; KIRMIZI ET, PEKMEZ, YUMURTA, TAVUK, BALIK GÜNLÜK TÜKETİMİNİ ARTIRMALISINIZ.
7- KANSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN YEMEKLERDEN 1 SAAT ÖNCE VE YEMEK YEDİKTEN 1 SAAT SONRA ÇAY/KAHVE TÜKETMEYİNİZ.
8- KAHVALTIDA TÜKETTİĞİNİZ TAZE SIKILMIŞ PORTAKAL SUYU, BESİNLERLE ALDIĞINIZ DEMİRİN KULLANIMINI ARTIRMAKTADIR.
9- KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN HAFTADA 2 KEZ KURUBAKLAGİL TÜKETMELİSİNİZ.
10- GEBELİKTE VİTAMİN, MİNERAL VE POSA İHTİYACINIZ ARTMAKTADIR. BU İHTİYACINIZI KARŞILAMAK İÇİN GÜNLÜK 5 PORSİYON SEBZE VE MEYVE TÜKETMELİSNİZ.
11- FARKLI RENKTE SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ SİZİN VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAYACAĞI İÇİN ÇOK RENKLİ SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ. HER RENK FARKLI VİTAMİN VE MİNERAL DEMEKTİR.
12- SEBZE VE MEYVELERDEN ALDIĞINIZ VİTAMİNLERİN YARARLILIĞINI ARTIRMAK İÇİN HER ÖĞÜNÜNÜZDE SALATA OLMALIDIR. SALATALARINIZA ZEYTİNYAĞI İLAVE ETMNİZ ALINAN VİTAMİNLERİN YARARLILIĞINI ARTIRACKTIR.
13- SEBZE VE MEYVELERİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN TARIM İLAÇLARININ ZARARLI ETKİLERİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇŞN, TÜKETMEDEN ÖNCE BOL SUYLA YIKAMALISINIZ.
14- TATLI VE BASİT ŞEKERLERİN BESLEYİCİ DEĞERLERİ YOKTUR. BOŞ ENERJİ KAYNAĞIDIR. BUNLARIN TÜKETİMİNİZ AZALTMALSINIZ.
15- YEMEKLERDE İYOTLU TUZ KULLANMALISINIZ. İYOT KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN YEMEKLER PİŞTİKTEN SONRA TUZ İLAVE EDİLMELİDİR. FAZLA TUZ TÜKETMENİZ ÖDEM OLUŞUMUNU ARTIRIR. FAZLA TUZ TÜKETMEMELİSİNİZ.
16- HAZIR ÇORBALAR, ET/TAVUK BULYONLAR, TRŞU VE SALAMURA BESİNLERİN TUZ ORANI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN ÖDEM OLUŞUMUNU ARTIRIR. BU TÜR BESİNLERİN TÜKETİMİNİ AZALTMALISINIZ.
17- YEMEKLERDE SIVI YAĞ TÜKETMELİSİNİZ. KATI YAĞLAR SİZİN VE BEBEĞİNİZİN KALP DAMAR SAĞLIĞI İÇİN OLUMSUZ SONUÇLAR OLUŞTURABİLİR. (ÖZELLİKLE ZEYTİNYAĞI TÜKETMEYE ÇALIŞIN)
18- KIZARTMA GİBİ ÇOK YAĞLI BESİNLER TÜKETMENİZ MİDE YANMASI/EKŞİME DURUMUNU ARTIRACAĞI İÇİN TÜKETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİNİZ.
19- BAHARATLI, SOSLU VE TATLI BESİNLER BULANTILARINIZI ARTIRACAĞI İÇİN UZAK DURMALISINIZ.
20- BULANTILARINIZI ENGELLEMEK İÇİN SABAH UYANDIĞINIZDA KRAKER, KIZARMIŞ EKMEK, KURU BESİNLER(MISIR, YULAFLI GEVREKLER) TÜKETEBİLİRSİNİZ.
21- MİDE YANMALARI VE BULANTILARINI ENGELEMEK İÇİN ÖĞÜNLERDE SU TÜKETMEYİNİZ. (ÖĞÜNLERDEN 30 DK ÖNCE VE YEMEK YEDİKTEN 30 DK SONRA TÜKETMENİZ MİDE PROBLEMLERİNİZİ ORTADAN KALDIRMAKTADIR.
22- GEBELİKTE ARTAN SIVI GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMAK İÇİN GÜNLÜK 10 BARDAK SU TÜKETİNİZ.
23- SÜT/AYRAN/MEYVE SUYU/ KOMPOSTO/LİMONATA TÜKETİMİ İLE SIVI ALIMINI ARTIRMALISINIZ.
24- SİGARA VE ALKOL TÜKETİMİ BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ ENGELMEKTEDİR. SİGARA VE ALKOL KULLANMAYINIZ. SİGARA İÇİLEN ORTAMLARDA BULUNMAMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ.
UNUTMAMALISINIZ Kİ GEBELİK SÜRESİNCE YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİZ BEBEĞİNİZİN BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. YETERSİZ VEYA AŞIRI BESİN ALIMINIZ SİZİN VE BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMEKTEDİR.


GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE
GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE OLDUKÇA FAYDALIDIR. ANCAK HERHANGİ BİR EGZERSİZE BAŞLAMADAN ÖNCE MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN.
GENELLİKLE FİZİKSEL AKTİVİTEYE 3. AY BİTTİKTEN SONRA BAŞLANMASI UYGUNDUR.

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI
• BEL VE SIRT AĞRILARINIZI AZALTIR.
• UYKU PROBLEMLERİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR.
• GEBELİKTE DURUŞ VE ŞEKİL BOZUKLUĞUNU AZALTIR.
• DOĞUM SONRASI VÜCUDUNUZUN DAHA ÇABUK TOPARLANMASINI SAĞLAR.
• KİLO ALIMINIZIN KONTROLLÜ OLMASINDA ETKİLİDİR.

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNERİLERİ
• GEBELİK SÜRESİNCE HAFTADA ORTALAMA 3 KEZ 20-30 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞLER YAPILABİLİR.
• EGZERSİZ YAPTIĞINIZ SÜRE BOYUNCA 5 DAKİKALIK ARALIKLARLA NABIZ KONTROLÜ YAPILMALIDIR. NABZINIZ 140’I GEÇMEMELİDİR.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Depresyon ve Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.M. Berk KARAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.M. Berk KARAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M. Berk KARAOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.M. Berk KARAOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
Bireysel Psikoterapist- Ergen Psikoloğu - Aile Danışmanı - Cinsel Terapist - Emdr Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi103 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M. Berk KARAOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Depresyon ve Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon ve Obezite? Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:02
Top