2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Olumsuz Beden Algısı ve Etkileri
MAKALE #13449 © Yazan Psk.Işınsu GÜNDÜZ | Yayın Ekim 2014 | 6,103 Okuyucu
Dünyanın her yerinde ve her kültürde kadınların ve erkeklerin ortak yaşadığı sorunlardan birisi vücutlarınlandan duydukları memnuniyetsizliktir. Ya kendi beden algıları olumsuz yöndedir, ya da başkaları tarafından vücutlarının beğenilmeyeceğine inanmaktadırlar. Bu durum, kadınlarda daha çok karşımıza çıksa da, erkeklerde de hatırı sayılır yaygınlıkta görülmektedir. Homoseksüel erkeklerde ise neredeyse kadınlar kadar çok rastlanmaktadır. Erkeklerde sayının daha düşük olması, aslında kadınlar kadar bu durumu dile getirmediklerinden dolayı olabilir.

Beden algısı derken kastettiğim kişinin bedenine yönelik biliçli ya da bilinçdışı inançları, düşünceleri ve duygularıdır. Beden algısı vücut ağırlığı, beden bölümlerinin birbirlerine göre oranı, cilt özellikleri, ten rengi ya da; tekerli sandalye, baston kullanımı, saç, makyaj ve giysiler gibi faktörlerden etkilenir. Olumsuz beden algısı, başka olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Yeme bozukluklarına yol açabileceği gibi, özgüveni azaltıp kaygı ve depresyona sebep olabilir ya da alkol ve içki kullanımını arttırabilir. Cinsel açıdan ise, bedenlerine karşı olumsuz tutumu olan erkekler ve kadınlar, cinsel kaygı ve isteksizlik sorunlarının olduğunu, cinsel işlev bozuklukları yaşadıklarını, riskli cinsel davranışlarda bulunduklarını, daha az prezervatif kullandıklarını ya da seks yapmak için aşırı alkol kullandıklarını belirtmişlerdir.

Bedeni hakkında olumsuz bir algıya sahip olan kadın ya da erkek, seks sırasında vücutlarının olumsuz buldukları özelliklerine odaklanırlar. Kadınlar en çok kilosuyla ilgili rahatsizlik duyuyor ve en çok kalçalarının, bacaklarının ve göğüslerinin nasıl göründüğü ile ilgileniyorlar. Erkekler için de kiloları önem taşıyor ama daha çok kaslı görünüp görünmedikleri, omuzlarının genişliği ve penislerinin boyu ile ilgili kaygı duyuyor. “Böyle durursam nasıl görünürüm?” , “Acaba popom büyük mü görünüyor?” gibi düşünceler akıllarından geçtikçe, zevk duymaktan uzaklaşıyorlar. Nasıl göründüklerini düşünüyor olmaları hem kadınların hem de erkeklerin seksten aldıkları hazzı azaltıyor ve cinsel işlev bozukluklarına yol açabiliyor. Orgazm olma ihtimali ise neredeyse ortadan kalkıyor.

Problem bir erkeğin ya da kadının kilolu olması ya da vücudunun bazı kısımlarının güzel olmamasından değil, kişinin vücudunu nasıl algıladığından kaynaklanıyor. Önemli olan kişinin kendi vücudu hakkında ne düşündüğü ve kendini nasıl hissettiğidir. Aslında çoğu konuda olduğu gibi, olay bakış açısında bitiyor. Kişi kendini beğenip, görüntüsünden memnun olup ve kendini olduğu gibi sevip kabul etmiş ise sonuçlar farklı oluyor; kendini beğenmeyip sürekli eleştirirse ise sonuçlar bambaşka oluyor.

İstediği fiziğe sahip olmak için çaba sarfetmek doğru bir yol. Fakat istenilen fiziğin gerçekçi ve ulaşılabilir olması gerekir. Eğer rahatsızlık yaratan sebep 3-4 kilo ise, kişi bu kiloyu verebilir. Ama bazı fiziksel özellikler değişemeyebilir; bazı organlar yada yara izleri gibi… Durum böyleyse, buna takılı kalıp moral bozmak yerine, mevcut durum en iyi nasıl değerelendirilebilir diye bakılmalı. Değiştirilemeyen durumları fark edip kabullenmek, kişinin stresini azaltacak ve büyük oranda rahatlatacaktır. Kendi ile mücadele etmeyi ve kendini eleştirmeyi bıraktığında üzerinde yarattığı baskıyı ortadan kadıracaktır ve özgüveni artacaktır.

Bir aşamadan sonra, bir seçim yapmak gerekiyor; kendini olduğun gibi kabul etmek ya da asla kabul etmeyip hep bir mücadele içinde olmak ve bunun sonuçlarına katlanmak…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Olumsuz Beden Algısı ve Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Işınsu GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Işınsu GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Işınsu GÜNDÜZ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Olumsuz Beden Algısı ve Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:31
Top