2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrısız Düşük Ayak ve Ağrılı Düşük Ayak
MAKALE #13520 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Kasım 2014 | 57,077 Okuyucu
AĞRISIZ DÜŞÜK AYAK
Ağrılı ve ağrısız düşük ayak nedenleri nelerdir?
Düşük ayak ne demektir ?

Ayak felçi ile aynı anlama gelen düşük ayak ağrılı olan ve ağrısız olan diye ikiye ayırmak gerekir.
Siyatik sinirin hasarlanması sonunda insanların ayakları felç olabilir buna düşmüş ayak yada düşük ayak denir hasta çoğu zaman o ayağını kullanamaz ve ayağı seker.
Bu durumun nedenleri nelerdir diye baktığımızda iki ana başlık altında toplanabilir
1. Ağrılı olarak başlayanlar
2. Ağrısız olarak başlayanlar
1. Ağrılı olan düşük ayak nedenleri
a. bel fıtığı
b. bel kayması
c. siyatik sinir kazaları (trafik kazalarıc)
d. siyatik sinir ezilemeleri
e. piriformis sendromu
f. peroneal sinir travma ve hastalıkları
g. Nedeni bulunamiyanlar
2. Ağrısız düşük ayak nedenleri ise
a. siyatik siniri etkileyen beyin kanserleri
b. omurilik tümörleri
c. toplardamar hastalıkları
d. multipl skleroz
e. Şeker hastalığı
f. Ameliyt ve dışı nedenler bağlı basılar
g. Uzun sure namazda dizin üzerine oturmak
h. Arka cebe sürekli cüzdan koyarak oturmak
i. Nedeni bulunamiyanlar
Düşük ayak olarak adlandırılan bu klinik tablo, hastanın değişik nedenlere bağlı olarak ayağını yürümenin değişik durumlarında kontrol edememesidir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz;
özellikle de ayağın bilekten yukarıya doğru kaldırılmasını kontrol etme yeteneğinin kaybolması. Bu durumdaki hastalar ; yürürken ayak parmaklarını yerden kaldıramadığından parmaklarını yerde sürüyerek yürür ki biz buna ördek varı yürüyüş adını veriyoruz.
Düşük ayak, normal yürümenin bozulmasına ve kontrolsüzlüğüne neden olarakayağın kırılmasına yada burkulmasına neden olur.
Kişi ayağının bir yerlere takılmasından, ayağını sürümekten veya hızlı yürüyememekten şikayetçidir. Ayrıca yokuş çıkmak, inmek ve merdiven çıkıp inmek zorludur.Ayakkabısız yürümek ayağın sürekli burkulmasına neden olurken topuklu ayakkabılar veya terliklerle yürümek imkansızdır.
Yürümede salınım ve duruş olarak ana iki faz vardır. Salınım fazında bir ayak yerle temas ederken diğer ayak ise yerden kesilir ve havada adım mesafesi boyunca salınır ve duruşa gecer. İşte bu sırada normal ayak, kas ve sinirlerin doğru çalışması ile bilekten yukarı doğru çekilmiş durumdadır ve duruş için hazırlanmak üzere orta hattadır. Ayağın bu hareketini sağlayan sistemlerimiz sinir ve kaslarımızdır. İstemli olarak normal hareketlerimizi yapmamızı sağlayan, merkezi sinir sistemi olarak adlandırılan beyin ve omurilik yapısıdır. Bu sistemden alınan komutları ise omurilikten ayrılan sinirler, sağlıklı kaslar ve eklemlerle normal harekete çevirir. Düşük ayakta bu yapılardan herhangi birisinde bir problem oluşmuştur. Bu nedenle sağlıklı ve normal yürüme bozulur, ayak bu sırada bilekten aşağı doğru sarkık durur ve kişi istese de onu yukarı doğru çekemez. Ayrıca yürümenin duruş fazında da ayak çok emniyetli bir şekilde yerle temas etmez ve genelde dışa doğru dönmeye eğilimlidir.
Düşük ayak zamanla ayakta bazı şekil ve görüntü bozulmalarına neden olur. Ayağın kavsi yükselir ve ayak sadece topuktan yere temas eder duruma gelir. Ayağın çeşitli yerlerinde değişen basılara bağlı yara veya nasırlar gelişir.
Zamanla ayak eklemlerinde kireçlenme, parmaklarda şekil bozuklukları meydana gelir.
Ayak bilek bölgesinde sürekli burkulmalara bağlı şişlikler ve hareketle ortaya çıkan ağrılar oluşabilir.
Sorun erken yaşta başlamışsa ayağın boyutu sağlam ayağa göre küçük kalır.
Ayağın sürekli aynı pozisyonda kalması aşiltendonunun kısalmasına ve baldırda gerginlik ve ağrıya neden olur.
Uzun süreden beri varlığını sürdüren düşük ayak, bazen buna bağlı bazen de başka nedenlere bağlı bir tarafta bacak kısalığıyla sonuçlanabilir.
Ayaktaki bu problemler diz ve kalçanın hareketlerini de olumsuz etkiler. Diz ekleminin zamanla geriye doğru aşırı derecede esnemesine bağlı sorunlar ve ağrılar oluşabilir.
Kalça, sırt ve bel ağrıları oluşabilir.
Normal yürüyüş ritmi ve şekli bozulduğu için vücut bir yana doğru eğilir, abartılı bir duruş gelişir.
DÜŞÜK AYAK NEDENLERİ ARASINDA PERONEAL SİNİR FELÇİ VAR MIDIR?
Evet, bu sınıflamamıza göre hem ağrılı hem de ağrısız olabilmektedir.
Alt ekstremitenin sık görülen periferik sinir hasarlarından olan peroneal sinir felcinin genellikle sebebi; travma, cerrahi veya postural olarak

sinirin sıkışmasıdır. Diz altı çukurda siyatik sinirden ayrılan peroneal sinir, popliteal çukurun dış yüzünde gastroknemius kasının lateral başını
geçer. Diz altında, fibula başı ve boynu hizasında yaklaşık 3-4 cm’lik bir alan boyunca çok yüzeyel seyreder. Bu bölgede sadece cilt ve fasya
tarafından korunur. Bu alanda peroneus longus kası ve intermuskuler septum tarafından oluşturulmuş fibröz bir ark içinden geçer. Peroneal
sinirin genellikle sıkıştığı alan burasıdır. Travmatik olmayan nedenler nadir olarak gözlenir. Bu sinirin daha çok bacak bacak üsütüne attığımız zaman oluşan uyuşmayı da yapan sinirdir ve uzun sürede şeker hastalarında bu sorun olmakta ve ayak birden düşmektedir.

DÜŞÜK AYAK NEDENLERİ NASIL KONUR?
Düşük ayak nedenleri arasında daha önce yazdiğim gibi ağrılı yada ağrısız olan sınıflanaya göre yapılmalıdır.
eğer ağrılı olan bir düşük ise öncelikle en sık nedeni olan bel rontgeni ve bel MRG yapılmalıdır ve bu tanıya götürür, ama tanı konmassa o zaman ileri düzeyde elektrofizyolojik testler yapılmalı ve tanı bununla % 80 a yakın oranda konur.
eğer hasta ağrısız geldiyse tüm Beyin omurilik ve periferik sinirler kan testleri kanser testleri akciğer ve endokrin testler yapılmalıdır.
Butün bunlara rağmen bulunamassa o zaman PET uygulamasına de geçilebilir.
DÜŞÜK AYAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Düşük ayağın'' bir hastalık değil bir bulgu olduğu için öncelikle mutlaka nedeninin ortaya konulması ve bu nedene yönelik tedavi belirlenmesi gerektiği hastaya ifade edilmeli gerekirse tüm beyin omurilik ve periferik sinir lerin iyice radyolojik ve elektrofizyolojik olarak araştırılması gerekir.
Düşük ayak durumunun, bel fıtığının en önemli sonucu olabileceğini ama beyin kanserin veya vucütta gizli kalmış bir kanserin yada tanısı konmamış kanserin ilk bulgusu olabileceğini unutmamak gerekir.
Bu paraneoplastik sendrom denen durumda vucutta gelişen antikorlar yada iskemi dediğmiz klinik tablo düşük ayağa neden olmaktadır.
Sinirlere bası sonucu oluşan bu durumun hastanın günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebileceğini ve birtakım önlemlerin alınması gerektiğini HASATAYA ANLATMAK VE BASININ SEBEBI VARSA ERKEN CERRAHİ yoksa digger nednelerin de araştırılıp bulunması gerektiğini anlatmak gerekir.
Hastalığın tedavisinde gerçek tedavisinden sonrada en sık ayak bileği ortezleri veya desteklerinin (AFO) kullanılmaktadır
''AFO, genellikle plastik veya daha hafif malzemelerden yapılan ayak ve alt bacak kısmına giyilen ortezdir. Bu ortez, ayak bileğini 90 derecelik açıda destekler ve ayağın yere takılmasını engelleyerek yürümeye yardımcı olur. Yumuşak ayakkabılar, sandaletler veya arkası açık ayakkabılar ile AFO giyilemez.

Düşük ayak, omurga kaynaklı patolojilere bağlı sinir yaralanması nedeniyle ortaya çıkmışsa, bası bölgesindeki neden cerrahi olarak ortadan kaldırılarak tedavi denenmesi gerekir.

Musluman toplumlarda özellikle şeker hastalarının uzun sure aynı pozisyonda veya namaz kılmalarının sonucunda siyatik sinir sıkışmakta ve hastalık sık görülmektedir buradan yola çıkılarak bu konunun de koruyucu hekimliğinin olduğunu bilmek ve toplumu bilinçlendirmek gerekir. Bilinç her hastalıkta olduğu gibi bu düşük ayak konusunda da önem arz etmektedir.

PROF. DR. KADİR KOTİL.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrısız Düşük Ayak ve Ağrılı Düşük Ayak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Düşük Ayak Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Yanan Ayak Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Ayak Bileği Burkulması Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayak Topuğu Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayak İçin Basınç Gidericiler Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Diyabetik Ayak: Cerrahi Tedavisi Prof.Dr.Haluk BERK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ağrısız Düşük Ayak ve Ağrılı Düşük Ayak' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top