2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj (Küretaj)
MAKALE #13585 © Yazan Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL | Yayın Kasım 2014 | 3,012 Okuyucu
Kürtaj (Küretaj), rahim ağzından ince bir alet ile rahim içerisine girerek içeriğin boşaltılması ya da tanısal amaçlı olarak bir doku örneği alınması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bazı durumlarda bu işlemin yapılabilmesi için rahim ağzının genişletilmesi (dilatasyon) gerekebilir. Kürtaj işlemi anormal vajinal kanama, rahim içi polipler gibi durumların tanı ve tedavisi, düşük sonrası rahim içinin temizlenmesi ya da istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması gibi durumlar için gerekli olabilir. Muayenehane, klinik ya da hastane ortamında yapılabilir.

Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması, antibiyotikler ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak muayenehane şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği bir cerrahi işlemdir.

Kürtaj Hangi Gebelik haftasına Kadar Yapılabilir?

İsteğe bağlı gebelik sonlandırılması işlemi ülkemizde yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar mümkündür. Ancak tıbben gebeliğin sonlandırılmasının zaruri olduğu durumlarda bu yasal sınırın üzerinde küretaj işlemi uygulanabilir. Bunun için genellikle birkaç doktorun heyet olarak kararı ve raporu gereklidir.

Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması , ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir.10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen küretaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.

Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmakla beraber, esas olan ultrason muayenesinde saptanan gebelik haftasıdır. Ultrason ile teyit edilen gebelik haftası 10. Haftaya kadar ise gebelik kanuni olarak sonlandırılabilir. Annenin 18 yaşında büyük olması ve evliyse eşinden izin alınması şarttır. Bekar hastalar 18 yaşından büyüklerse kendi rızalarıyla hamileliklerini sonlandırabilirler. 18 yaşını doldurmamış olanlar ebeveynlerinin izni ile gebeliklerini sonlandırabilirler.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda küretaj öncesi rahim ağzını yumuşatmak için ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca kürtaj işlemi sırasında hastaya genel anestezi verilerek hasta komforu artırılabilir. Ancak bu işlem lokal anestezi altında da yapılabilir.

Küretaj sırasında hasta jinekolojik muayene masasına alınarak uygun pozisyon verilir. Vajina içerisine plastik bir spekulum yerleştirilir. Vajinada asepsi saplanır ve steril altler kullanılır. Bazı durumlarda buji denen özel aletler yardımıyla rahim ağzı yavaş yavaş genişletilir.

Küret ya da aspirasyon (vakum) yardımıyla rahim içerisindeki dokular boşaltılır. Günümüzde haftası küçük olan gebeliklerde çoğunlukla buji ya da küret kullanılmadan,vakum yöntemiyle tahliye yapılabilmektedir. Bu sırada çoğunlukla hasta anestezi altında olacağı için işlemi hissetmez ve hatırlamaz. Genellikle işlam sırasında ultrasonografi kullanıldığı takdirde, işlem daha kontrollü ve güvenli olarak yapılabilir.

Anestezi altında yapılacak işlem öncesi hastanın güvenliği açısından en az 6 saat aç ve susuz olması gereklidir.

Kürtaj sonrası ne gibi sorunlar oluşabilir?

Kürtaj işlemi tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle , hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.

Küretajla ilgili nadiren oluşabilecek komplikasyonlar vardır. Bunlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarının işlem sırasında zedelenmesi ya da anestezi ile ilgili komplikasyonlardır.Nadiren küretaj sonrası rahim iç duvarında yapışıklıklar olabilir. Bu duruma Asherman sendromu denir. Genellikle basit bir cerrahi müdahele ile çözümlenebilir. Bunların dışında gebelik sonlandırma sırasında tüm materyalin boşaltılamaması söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın sonraki kontrolünde tekrar küretaj işlemine tabii tutulması gerekebilir.

Kürtaj sonrası hastayı neler beklemektedir?

Genellikle küretaj sonrası hasta bir kaç saat içinde evine gidebilir. Araç kullanması uygun değildir ve yanında bir refakatçi olması uygundur. Çoğu günlük aktiviteye bir-iki gün içinde dönülebilir.Hafif ağrı ve kanama, işlem sonrası normal kabul edilir. Genellikle kanama 1 hafta-10 gün kadar sürebilir.

Küretaj sonrası şiddetli vajinal kanama, şiddetli ağrı, 38 derecenin üzerinde ateş ya da kötü kokulu akıntı fark edersiniz doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur. Küretaj sonrası ilk adet kanaması genellikle zamanında olmayabilir. Daha erken ya da geç olması beklenebilir. Rahim küretaj sonrası enfeksiyonlara açık hale geldiği için cinsel ilişki, tampon kullanımı, havuzda yüzülmesi doktorunuzun önereceği süre boyunca kısıtlanmalıdır.

Küretaj sonrası işlemi yapan doktor mutlaka hastayı belli bir süre içerisinde kontrole çağırır, ve kontrol sonrası genellikle güvenilir bir doğum kontrol yöntemine geçilmesi önerilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj (Küretaj)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL Fotoğraf
Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL'in Makaleleri
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtaj Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kürtaj (Küretaj)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:27
Top