2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Avrupa 2015-2020 Beslenme Gıda Eylem Planı
MAKALE #13592 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Kasım 2014 | 3,551 Okuyucu
Sağlıksız Beslenmeye Doğru Yönlendiren Nedir?

Gıdanın işlenmesi ve dağıtımı sürecindeki ve yeme alışkanlıklarımızdaki değişiklikler çok büyük etkiye sahiptir. · Küresel olarak etten, şekerden sıvı yağlardan ve katı yağlardan sağlanan enerji ve besin ögeleri artarken ve nispeten daha uygun hale gelirken, diyetin önemli bir kısmını oluşturması gereken tam tahıllar, bakliyat ve kök sebzeler diyette azalmıştır. Bu değişikliğe birçok neden yol açmakla beraber, ticaret ve tarım politikaları esas faktördür. · Modern proses, dağıtım ve perakende; yüksek oranda işlem görmüş kolaylık sağlayan gıda anlamına gelmektedir, genellikle bu gıdalar yüksek oranda doymuş yağ, trans yağ, şeker ve tuz içermektedir ve birçok ülkede mevcut ve uygun fiyatlıdır. Birçok durumda tüketiciler sağlıklı seçimleri belirlemek için mücadele etmektedir. · Televizyonlarda, reklam panolarında, sosyal medyada gıdaların pazarlanması ve teşviki; genellikle yüksek oranda yağ, trans yağ, şeker ve tuz içeren gıdalara doğru eğilim göstermekte ve sıklıkla çocukları hedeflemektedir. · Porsiyon ölçülerinde, ev dışında yemek yemede, yanına alınan gıdalar, atıştırmalıklarda ve su yerine şekerli içeceklerin tüketiminin tercih edilmesindeki artış ile gıda tüketme şekli değiştirmiştir.

AVRUPA ÜLKELERİNİN SAĞLIĞINI ETKİLEYEN BAŞLICA FAKTÖR: SAĞLIKSIZ BESLENME

Doymuş yağların, trans yağ asitlerinin, şeker ve tuzun aşırı tüketimi; aşırı kiloluluk, obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve birkaç tür kanser görülme riskini arttırmaktadır.Bu koşulla. Avrupa Bölgesindeki hastalıkların ve engelli olam durumunun esas nedenini oluşturmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü' nün altı bölgesininin içinde Avrupa Bölgesi, bulaşıcı olmayan hastalıklardan en ciddi şekilde etkilenen bölgedir. 4 esas bulaşıcı olmayan hastalığın Avrupa Bölgesindeki durumu: kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser ve solunum yolu hastalıkları ölümlerin ve engelliğin %77' sinden,erken ölümlerin neredeyse % 86' sından sorumludur. · Bilimsel bilgi elde edilebilen Avrupa ülkelerinde Dünya Sağlık Örgütü önerilerine göre(günde 5 gramdan daha az) aşırı tuz tüketilmektedir.Birçok ülkede bu değer iki katına ulaşmaktadır. · Sadece beş ülke kişi başı olarak önerilen sınırlar içinde doymuş yağ tüketildiğini rapor etmiştir. · Soda ve diğer şekerli içeceklerin çocuk ve adölesanlar arasında tüketimi çok fazladır ve bir çok ülkede gençler için serbest şekerin en büyük tek kaynağıdır. 330 ml olarak sunulan bir çok sodanın 20-30 gr kadar şeker içerdiği tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün son dönemdeki önerisi, eklenen şekerin toplam enerjinin %10 undan daha fazlasına katkı sağlamamasıdır fakat konuyla ilgili hazırlanan son taslak rehberde bu değer daha da düşürülmüş ve toplam enerjinin %5' inin altında olması önerilmiştir.Ancak bir çok çocuk bir porsiyon soda ile (330ml) nerdeyse bu değerin yarısından fazlasını almaktadır. · Bazı ülkeler de trans yağ asitlerinin kullanımı azalırken, birçok ülkede konuyla ilgili herhangi bir politika ya da yasaklama bulunmamaktadır. Bazı gıda kategorilerinde, fırın ürünleri, margarinler büyük miktarda trans yağ asiti içermekte ve toplumun bazı kesimleri özellikle ekonomik zorluklara sahip toplumlarda çok fazla tüketilebilmektedir. Aşırı Kiloluluk ve Obezite Oranları Bölgedeki Birçok Ülkede Çok Yüksektir: ·Bölgedeki 53 ülkenin 46' sında yetişkinlerin %50' sinden fazlası aşırı kilolu ve obezdir. · 6-9 yaşındaki ortalama her üç çocuktan birisi aşırı kilolu veya obezdir. ·Bölgedeki ülkelerin büyük bir çoğunluğunda aşırı kiloluluk ve obezite özellikle toplumun fakir ve riskli gruplarında daha fazla yaygındır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Avrupa 2015-2020 Beslenme Gıda Eylem Planı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► 5 Günlük Detoks Planı Dyt.Yunus Emre UZUN
► Gıda Bağımlılığı Dyt.Ece ALTINEL
► Gıda Hijyeni ve Güvenliği Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kadınlar İçin Süper 6 Gıda Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Avrupa 2015-2020 Beslenme Gıda Eylem Planı' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:49
Top