2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Almanızın Olası Sebepleri
MAKALE #1360 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Temmuz 2008 | 22,117 Okuyucu
Çoğunluğunu fast-food tarzı besinlerin , büyük porsiyonların, tatlıların, kuruyemişlerin, şekerli içeceklerin ve alkolün oluşturduğu bir beslenme şeklinin kilo aldırmaması mümkün değil. Peki hayatınızda düzenli egzersiz, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni olduğu halde kilo almanız nasıl açıklanabilir?

Fiziksel olarak aktif bir hayatınız varsa, düzenli bir diyet uygulayıp hala kilo veremiyorsanız ve de almaya devam ediyorsanız bu durumun bazı açıklamaları olabilir :

Tıbbi Durum

Kilo alımına yol açan ve en sık görülen sağlık sorunu hipotiroididir. Tiroid hormonunun azalması metabolizmayı yavaşlatır, bu durum da kilo alımına neden olur. Eğer yorgunluk, uyuşukluk, şişkinlik, ses kısıklığı, soğuğa karşı intolerans ve baş ağrınız varsa ve çok uykucu iseniz bir dahiliye uzmanı ile görüşerek, tiroid testi yaptırmanızda fayda var. Daha nadir görülen cushing sendromu da – böbreklerden kortizol hormonunun çok miktarda salgılanması- kilo alımına yol açabilir.

Menapoz

Menapoz dönemi kadınların önceki yıllara göre fiziksel olarak aktifliğinin azaldığı bir dönemdir. Metabolizmada doğal olarak görülen yavaşlama ve aynı zamanda hormonal değişimler açlığı, depresyonu ve uykusuzluğu tetiklemektedir. Menapoza giriş döneminde , östrojen hormonunun salınımındaki azalmaya bağlı olarak bel bölgesinde yağlanma başlamaktadır. Bu bel bölgesi yağlanmasından korunmanın yolu , vücutta kas kitlesini arttırmaya çalışmaktır. Kas kitlesini arttırmanın yegane yolu da egzersizdir. Düzenli egzersiz ayrıca menapozla beraber gelen kemik kaybını önlemede de yardımcıdır. Kalsiyum ve D vitamininden zengin, size özel bir beslenme programı ve düzenli egzersiz menapoz döneminde kilo alımına karşı koruyucu en iyi yöntemdir.

Stres

Stres artık hayatımızın kaçınılmaz bir parçası. Stresle mücadele vücudunuzda biyokimyasal bir süreci tetikler , - vücudunuz enerji depolar, metabolizmanız yavaşlar, kortizol ve leptin gibi hormonları uyarır ki bu durum da abdominal bölgede ( karın bölgesinde) yağlanmaya sebep olur.

Genellikle besinlerin stresle mücadeleyi kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Uzun soluklu düşünüldüğünde bunun pekte işe yaramadığını görülür. Çünkü besinler geçici bir çözümdür , yemek yemeyi tetikleyen stresin gerçek kaynaklarına çözüm olmazlar. Stresli kişiler daha çok yüksek karbonhidratlı besinleri ( tatlılar, tahıl ürünleri vb.) seçer çünkü bu tür besinler sakinleştirici etkiye sahip olan seratonin hormonunun beyinden salgılanmasını arttırır. Fazla karbonhidrat vücutta yağa dönüştürülerek depolanır ve sonuç kilo kazanımıdır.

İlaçlar

Depresyon, psikolojik bozukluklar, adet düzensizliği, migren, felç ve şeker hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar kilo kazanımı yapabilir. Bazı steroidler, hormon replasman tedavisi ( menapoz döneminde), oral kontraseptifler ( doğum kontrol hapları) yavaş yavaş kilo alımına neden olabilir. Yaşam tarzınızı değiştirmeden bir ayda 4 kilo veya üstünde kilo aldıysanız, bu kullandığınız ilaçlardan kaynaklı olabilir. Her ilacın vücuda etkisi farklıdır, farklı şekillerde kilo alımına yol açabilir. Bazıları iştahı arttırır, bazıları insülin seviyelerinde değişikliğe sebep olur. Antidepresanlarda kilo alımı her zaman ilacın işleyişiyle ilişkili olmayabilir, kendinizi daha iyi hissetmek normal iştahınıza dönmenizi sağlayabilir. Bazı ilaçlar vücutta su tutulumuna sebep olabilir, bu da kilo almışsınız gibi tartıya yansıyabilir ancak yağ kazanımı olmadığından bu durumun kolayca üstesinden gelinebilir.

Kilo aldıran ilaçların bir kısmı şöyle:
-Streroidler
-Antidepresanlar
-Antipsikotikler
-Antiepileptik ilaçlar
-Şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar
-Mide için kullanılan bazı ilaçlar

İlaç kullanmak, sağlığınız açısından ekstra birkaç kilo kazanımından daha önemlidir. Eğer ilacınızın size kilo aldırdığını düşünüyorsanız , ilacı değiştirmek konusunda doktorunuzla görüşün, Ne olursa olsun sakın dokturunuza danışmadan ilacınızı bırakmayın.
Diyetisyen İrem ÇELİK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Almanızın Olası Sebepleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Yazıları
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Reflü Nedir ? Olası Reflü Şikayetinde Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kilo Almanızın Olası Sebepleri' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:24
Top