2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Kilo Kaybı ve Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #13610 © Yazan Dyt.Ufuk ZERENTÜRK | Yayın Kasım 2014 | 4,325 Okuyucu
Kilo Vermek İsterken Sağlığınızdan Olmayın !

Neden kilo alıyoruz?

Obeziteye veya fazla kilolara karşı verilen savaş günümüzde en çok uğraş verilen konulardan biridir desek sanırım yanlış olmaz. Peki neden kilolu birey sayısı her geçen gün biraz daha artıyor? Neden kişiler artık daha kolay kilo alıyor? Hem ülkemizde hem de dünyada akıl almaz bir hızla gelişen teknoloji bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da bizleri koltuklara ve ekranlara bağımlı kişiliklere dönüştürmekte. Tüm gün ofiste bilgisayar karşısında oturarak çalışan kişiler; eve gider gitmez de koltuklarına kurulup televizyon seyrederek günün yorgunluğunu üzerlerinden atmayı tercih ediyor. Markete giderken dahi arabayla gitmeyi tercih etmek, birinci kata çıkarken bile asansör kullanmak, basamak tırmanmak zor geldiği için yürüyen merdivenlerden vazgeçememek gibi alışkanlıkları da unutmamak gerek. Oysaki insan, fizyolojisi gereği harekete ihtiyaç duyar. Sindirimin kolaylaşması, tüketilen besinlerin parçalanarak enerjiye dönüşmesi, gün içinde yaşanılan stresin etkisini azaltmak ve kendini dinç hissetmek için vücut harekete ihtiyaç duyar. Tüm bu etkilerin dışında yetersiz aktivite yapan kişinin günlük harcadığı kalori miktarı da azalacak ve kilo almaya eğilimi artacaktır.

Günümüzde kilolu birey sayısındaki artışın tek nedeni fiziksel aktivite azlığıdır demek yanlış olur. Şehir hayatının beraberinde getirdiği stresli yaşam tarzı da bu konuda büyük role sahip. Sürekli bir yerlere yetişme telaşı, trafik çilesi, aşırı yoğunluktaki iş hayatı bireylerin üzerinde büyük bir yük ve stres oluşturur. Ve çoğu insan stresi aşma yöntemi olarak yemek yemeyi görür. Bir de bunlara fast food besin tüketiminin artması, aşırı yağlı ve aşırı şekerli besinlerin tüketiminin artması gibi nedenleri eklersek söz konusu tabloyu daha net görebiliriz.

Kilo verirken yaptığımız hatalar neler?

Söz konusu kilo vermek olunca; her kafadan bir ses çıktığını ve bu konuda yarım yamalak da olsa herkesin bir şeyler bildiğini veya bildiğini sandığını düşünüyorum. Kilo vermeye karar veren kişi öncelikle bu işi bir uzman kontrolünde yapması gerektiğini bilmelidir. Bir beslenme uzmanı kontrolünde olmayan kilo kaybı programları ya 1 hafta uygulamadan öteye gidemiyor ya verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor ya da çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılıyor. Çünkü bir beslenme uzmanı sizin yaş, cinsiyet, kilo, boy, hastalık durumu gibi kişisel özelliklerinizi göz önünde bulundurarak beslenme programınızı hazırlarken; gazete, dergi, internet gibi yerlerde karşılaştığınız diyet listeleri sizin vücudunuzun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan hazırlanmış, çoğu zaman tek besine dayalı ve almanız gerekenin çok altında kalori içeriğine sahip listelerdir. Diyet yapmak ve aç kalmak arasında büyük farklar vardır. Çok düşük kalorili diyetler uygulayan kimselerde metabolizma yavaşlar, kas kayıpları görülür ve uzun süre uygulandığında vitamin, mineral seviyeleri düşer. Diyeti uygulamayı bıraktığınız anda artık daha yavaş çalışan bir metabolizmaya ve daha az kas kütlesine sahip olduğunuz için verdiğiniz kiloları fazlasıyla ve daha kısa sürede geri alırsınız. Bir başka konu ise tek besine dayalı diyetler. Kabak diyeti, salatalık diyeti, çorba diyeti vs. bolca çeşitlendirilebilir bunlar. Bir besini mucizeymiş gibi göstermek ve tüm gün boyunca tek bir besinin tüketilmesini önermek insanları kandırmaktan öte bir şey değildir. Tüm gün aynı besini tüketme temeline dayanan bu diyetler ile de sonuç çok düşük kalorili diyet uygulamaktan çok farklı olmaz. Oysaki sağlıklı bir beslenme programında bireyler her besin grubundan tüketmelidir. Besin çeşitliliğinin sağlanması sağlıklı beslenmenin temel taşlarından birisidir.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Diyetisyene giden kişiler enerjisi çok düşük diyetler yaparak, aç kalarak zayıflamaya çalışır
Bir diyetisyen diyet programı hazırlarken kişinin yaş, kilo, boy, cinsiyet, hastalık durumu, kişisel beslenme alışkanlıkları gibi durumları göz önünde bulundurarak hazırlar. Diyet listesine konacak doğru besinlerin seçimi ve yapılacak ara öğünler ile de kişinin açlık hissi ortadan kaldırılır.

Light ürünlerin enerjisi yoktur istediğim kadar tüketebilirim
Light veya diyet ürünlerin normal ürünlere nazaran enerjisinin daha düşük olduğu doğrudur ancak az da olsa her besinin bir kalori değeri vardır ve bu ürünleri diyet ürün adı altında satıldığı için sınırsız tüketmek kilo alımına neden olabilir.

Su ihtiyacımı çay, kahve, kola içerek karşılayabilirim
Sağlıklı bir birey günlük 2-2,5 lt su tüketmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik yani idrar söktürücü olduğu için su ihtiyacını bu içeceklerle karşılamak mümkün değildir aksine bu içecekler vücuttan su atımına neden olduğu için içtiğimiz her bardak çay, kahve, kola için fazladan bir bardak su içmemizde fayda vardır.

Kepekli ürünlerin kalorisi daha düşüktür
Ekmek, makarna, bisküvi gibi besinlerin kepekli ya da tam tahıllı olanlarının tercih edilmesi kan şekerini dengeleme ve tokluk hissinin sağlanması açısından çok önemli ve gereklidir. Ancak bir besinin kepekli olması daha az enerji içerdiği anlamına gelmez. Örneğin; 1 dilim beyaz ekmek de 1 dilim kepekli ekmek de yaklaşık olarak 70 kkal enerji içerir.

Sağlıksız beslenmeye devam edip sadece spor yaparak kolayca zayıflarım
Kilo kaybı en basit formülle harcadığımız enerjinin besinlerle aldığımız enerjiden daha fazla olmasıdır. Kilo kaybında elbette düzenli aktivitenin önemli bir yeri vardır ancak egzersiz ve beslenme kilo kaybı süresince ve sağlıklı yaşamın devamlılığı için birbirinden ayrılamaz. Günlük aldığımız kalori miktarını azaltmadıkça ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmediğimiz sürece sağlıklı bir şekilde kilo kaybı mümkün değildir.

Bitki çayları zayıflatır
Doğadaki her bitkinin insan vücudu üzerine farklı etkileri vardır. Ancak zayıflamak için bir bitki çayından bol miktarda tüketip mucizeler beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Bazı bitki çaylarının diüretik (idrar söktürücü) ve ödem attırıcı etkisi vardır ve insanları yanıltan en büyük faktör budur, vücuttan atılan su tartıda zayıflamış gibi görünmenize neden olur. Ancak atılan suyu geri aldığınızda sonuç değişmemiştir.
Hiç ekmek yemezsem zayıflarım
Gün içerisinde almamız gereken enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan karşılamamız gerekir. Bunun için de en çok kullanılan besin ekmektir. Zayıflamak için ekmeği hiç yememek yanlış bir davranıştır. Doğrusu ise ekmek türünü doğru seçmek ve ekmeğe dayalı beslenme tarzını değiştirmektir. Kişiden kişiye değişmekle beraber öğünlerimizde 2-3 ince dilim tam tahıllı ekmek tüketilebilir.

Zeytinyağının kalorisi diğer yağlara göre daha düşüktür

Bilinen en büyük yanlışlardan biridir. Zeytinyağının içerdiği omega 9 yağ asitleri sayesinde sağlık üzerine çok fazla olumlu etkisi vardır fakat zeytinyağının kalorisi de diğer sıvı yağlardan farklı değildir 1 gram zeytinyağı da 1 gram ayçiçek yağı da 9 kaloridir. Enerjisi düşük diye düşünüp sınırsız tüketilen zeytinyağı kilo artışına neden olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Kilo Kaybı ve Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ufuk ZERENTÜRK'ün Makaleleri
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Kilo Kaybı ve Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değerli Besin Kinoa Aralık 2014
► Diyabet ve Beslenme Ekim 2014
► Anne Sütü Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:46
Top