2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesinde Çocukların Bilişsel Gelişimini Desteklemek
MAKALE #13615 © Yazan Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ | Yayın Kasım 2014 | 14,788 Okuyucu
Bilişsel gelişim dendiğinde, çocuğunuzun düşünme, akıl yürütme, karar verme, dikkat, öğrenme, kavram kazanımı ve dil becerileri gibi alanlarının tümünü aklımıza getirebiliriz. Bu dönemdeki çocuğunuzu anaokuluna göndermişseniz onun bilişsel gelişimini destekleme yönünde yapılması gereken en önemli adımı atmış bulunmaktasınız demektir. Ancak öğretmenlerin olduğu kadar sizlerin de çocuklarınızın bilişsel gelişimini güçlendirme, bu alanda onlara kolaylaştırıcı olma sorumluluğunuz var. Çocuklar okula gidiyor olsalar bile, ev onların kavram dünyalarını ve düşünme yeteneklerini geliştirmeleri için çok önemli bir uyarım ortamıdır. Bu ortamın nasıl düzenleneceği ve neler yapılacağından ise siz sorumlusunuz.

Bu yazıda yukarda belirtilen alanları geliştirmekle ilgili etkinlik önerilerine yer verildi. Sizler de evinizde, çocuğunuzla bu etkinlikleri yapabilir ve çocuğunuzun bilişsel gelişimini oynayarak güçlendirmeye çalışabilirsiniz.

Kavram Kazanımını Güçlendirme

Gün içinde yaptığınız birçok uğraşının içinde, çocuğunuzun yeni kavramlar kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Giyinip soyunurken, kıyafetlerin; türleri, renkleri, tersi-yüzü, dokusu, kumaş cinsi, uzunluk-kısalığı konuşulabilirken, bir market alışverişinde, ürünlerin, büyük-küçük, sert-yumuşak, bitkisel-hayvansal ya da sıcak-soğuk olma ve kullanım alanları gibi birçok şey konuşulabilir.

Tüm bu kavramları bir oyunun içinde kullanmak için, çocuğunuzun gözlerini bağlayabilir ve eline verdiğiniz nesnenin özelliklerini size sayarak tahmin etmesini isteyebilirsiniz.
Bunun yanında nesnelerin farklı kullanım alanları, çalışma mekanizmaları, mevsim ve gece-gündüz döngüsü, çevremizde olan bitenler hakkında çocuğunuzla konuşarak onun kavram gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Hatırlama ve Hafıza Becerileri

Çocuğunuzun önüne, içinde 15-20 tane farklı nesne bulunan bir tepsi verin. Önce nesnelerin isimlerini sırasıyla sayın, daha sonra tepsiyi ortadan kaldırın ve çocuğunuzun aklında hangi nesneler kaldığını saymasını isteyin. Hatırlama becerilerini yaş ilerledikçe artacak becerilerdendir. Dolayısıyla 4 yaşındaki bir çocuk, 6 yaşındaki bir çocuktan çok daha az nesne ismi hatırlayabilir.

Çocuklara yönelik hazırlanan, nesnelerin çift örneklerinin ya da arasında belli bir ilişkinin bulunduğu eşleştirme kartları ile “eşini bul” gibi hafıza oyunları oynayabilir, hem çocuğunuzun keyif aldığı bir vakit geçirmiş, hem de onu bellek becerilerini geliştirmiş olursunuz.

Akıl Yürütme ve Problem Çözme

Çocuğunuza belirli durumlar örnekleyebilir ve örneklenen durumlarda neler yapılabileceği hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin “yüksekteki bir cisme hangi yollar kullanılarak ulaşılabilir?”. Bunu ev içinde çeşitli şekillerde örnekleyebilir ve oyun haline getirebilirsiniz. Neden-sonuç ilişkisi kurmaları için cümle tamamlama oyunları oynayabilirsiniz. “İnsanlar hastalanırlar, çünkü…”, “Işık söndü, çünkü…” gibi başlangıcını verdiğiniz ve birlikte tamamlamaya çalıştığınız cümlelerle farklı durumlarda somut ve soyut algılamalarını güçlendirmeye çalışabilirler. “Babanın erkek kardeşi kim?”, “Annenle teyzen arasındaki ilişki ne?” gibi sorular bu dönemdeki çocukların somutlaştırarak soyut ilişkileri kavramasına yardımcı olur.

Dikkat

Okul öncesi dönemdeki çocuk için dikkat süresi oldukça kısa ve seçici dikkat neredeyse yok gibidir. Dikkat becerileri de çoğu bilişsel beceri gibi yaşla birlikte gelişir, dikkat süresi uzar.

Evde çocuklarınızın dikkat alanını geliştirmeye yönelik “Eksik olan ne?” oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzu bir süreliğine odadan çıkarın ve o odada yokken, 3 nesneyi saklayın. Geri geldiğinde eksik olan nesneleri bulmasını isteyin. Benzer şekilde resimli bir çocuk kitabının sayfasını bir süre birlikte inceledikten sonra, sayfayı kapatın ve çocuğunuza resimle ilgili detayları sorun. Aklında neler kalmış, hangi detaylara dikkat etmiş, neleri anımsayamadı, birlikte üzerinde konuşun.

Bunun yanında, okul öncesi dönemde çocuğun dikkat alanına en çok zarar veren uyarıcının televizyon olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuzun çok fazla televizyon seyretmesi, onun dikkat ve konsantrasyon becerilerini oldukça zayıflatmaktadır. Tek taraflı, yoğun bir uyarıcı olan televizyon çocuğunuzun dikkati dışında, sosyal gelişimini de olumsuz etkilemekte.

Tüm bu öneri ve etkinlik örneklerinin yanında üzerinde durulması gereken bir nokta da, çocukların gelişimleri güçlendirilmeye çalışılırken, onların küçük yaşta potansiyelleri ve hazır bulunuşluklarının göz ardı edilerek, gereğinden fazla uyaran sunulması ve aşırı yükleme yapılması ihtimalidir. Bu noktada çocuklara aşırı uyarım verilmesinin onları daha “akıllı” yaptığına dair hiçbir bilimsel kanıtın olmadığına dikkat etmek gerek. Çocukların hayatlarının ilk yıllarında ihtiyaç duydukları uyaranlar zaten normal ortamlarda mevcuttur. Bu ortamların en etkin biçimde kullanılması, ancak mutlu bir aile içinde, bilinçli ebeveynlerle söz konusu olacaktır.

KAYNAKÇA
Gander M, Gardiner J, Çocuk ve Ergen Gelişimi İmge Kitabevi, 2004.
Palmer S, Toxic Childhood, Orion Books 2006.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesinde Çocukların Bilişsel Gelişimini Desteklemek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÇİVCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'nin Makaleleri
► Okul Öncesinde Arkadaşlık Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Okul Öncesinde Zeka Oyunları Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Okul Öncesinde İlgi ve Yönelimler Psk.Nilüfer ÖZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesinde Çocukların Bilişsel Gelişimini Desteklemek' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğun Cinsel Eğitimi Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:26
Top