2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #13642 © Yazan Dr.Psk.Dilek AKGÜL | Yayın Kasım 2014 | 3,268 Okuyucu
Kadında cinsel ilişkinin olduğu anatomik bölgeye vajina denir.Vajina girişindeki kasların istem dışı kasılması ve kadının istediği halde cinsel ilişkiye izin verememesi durumuna vajinismus denir.

Bir başka tanımla vajinismus;penis ya da herhangi bir cismin vajinaya girişine izin vermek istediğini ifade etmesine rağmen,penis parmak ve ya başka bir objenin vajinaya girişine sürekli veya yineleyici bir biçimde izin verememe zorluğudur.Vajinismusa vücudun tümünde ya da çeşitli bölgelerinde kasılmalar,bacakların kapanması,korku,titreme,terleme de eşlik edebilir bazen.

Bu kadınlarda endişe ,korku,panik hali olur.Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünen bu kadınlar,acı beklentisi ile kendilerini koruma çabasına girerler.Pek çok vajinismuslu kadın,orda bir duvar olduğunu ifade eder ve bu duvarın aşılmasının mümkün olmadığını düşünür.Gerçekleşen kehanet misali, bu korkunun etkisiyle vajinadaki perivajinal kaslar istem dışı kasılır.Yaklaşık 2cm.lik kaslardan oluşan vajina girişi,danışanın yanlış inanışına göre kasılmalar nedeniyle daralmakta, sertleşmekte ve birleşmeyi imkansız hale getirmektedir.

Tıp litaratüründe cinsel işlev bozuklukları sınıflamasında cinsel ağrı bozukluğu olarak geçer.Ağrılı cinsel ilişki ise disparonidir.Bu durum ile vajinismus birbirini tetikleyebilir.
Vajinismus bir erteleme sorunudur.Kişi kendini gün içerisinde cinsel birleşmeye hazırlasa da o an geldiğinde vazgeçer ve sonra yapmaya karar verir.Kişinin zihni yapmayı kararlaştırır fakat beden buna uyum sağlamaz.Böylece günler,aylar ve hatta yıllar geçebilir.

Vajinismusun nedenleri arasında;cinsel eğitimin yetersizliği,suçluluk,ayıp-günah duyguları,çocukluk ve genç kızlık döneminde yaşanan ruhsal ,bedensel travmalar,tutucu ve baskıcı aile ortamı,yanlış cinsel bilgiler ve ilk gece ile ilgili korkular sayılabilir.Kızlık zarının temiz kalmanın bir göstergesi sayıldığı kültürlerde kadınların büyük kısmı ilk geceyle ilgili,’’acaba olacak mı,çok mu kanlı olacak,aşırı ağrıyacak mı?’’ gibi korkular geliştirirler.Bu ilk gece ile ilgili hem çift hem de aileler oldukça yüksek bir beklenti içerisine girerler ki bazen değil eyleme geçmek,eylemi düşünmek bile oldukça yüksek kaygıya yolaçabilir.

Evlendiği kişi sevdiği,aşık olduğu biri dahi olsa ilk kez yaşanacak cinsel ilişki korku yaratabilir.Bunun nedeni ise,bilmemek,deneyimlememiş olmak ve çevremizdekilerin bu konuya yaklaşımı olabilir.İlk geceyle ilgili pek çok yanlış inanç yani mit vardır.Kanama olacak,acıyacak,ilk gece başarılıysa cinsel yaşam hep başarılı gider gibi mitler korku ve performans kaygısı oluşturabilir.Cinsiyetçi yetiştirilen ve baskıcı aile ortamında büyüyen genç kızlar da ayrıca risk altındadır.

Oysaki cinselliğin doğasında kan,acı ve stres yoktur.Cinsellik insanın yaşayabileceği en güzel ve keyifli zihinsel,bedensel ve ilişkisel eylemlerin başında gelir.Olumsuz tecrübelerin yaşanmasına, cinsel davranış ve bilgi eksikliği,duygusal ve fiziksel olarak hazırlık yapılmaması sebep olur.

Bazen de zeminde bu tür risk faktörleri olmadan da kişide vajinismus olabilir.Bu durumda neden farkındalık düzeyinde olmayabilir.Bilinçdışınızın”vajeni kapat ve ilişkiye izin verme”komutunu hangi sebebe dayanarak verdiğini bilinç düzeyinde farkedemeyebilirsiniz.Bu durumda tedavi planı ona göre kurgulanır.

Vajinismus yaşayan kadınlarda temel özgüven ve başarma duygusu yitirilebilir,buna bağlı olarak anksiyete ve depresyon tablosu görülebilir.Korku,aşağılanma ve derin ümitsizlik duyguları geliştirebilir.Başarısız girişimler sonucu eşi tarafından terkedileceği korkusu da tabloya eklenebilir.Eşin tepkisi ise kendi intrapsişik durumuna göre farklılık gösterir.Çoğu kez erkek,eşiyle cinsel ilişkiye girememekten ötürü ümitsizliğe düşebilir ve kendini rededilmiş ve başarısız hissedebilir.İlerleyen zamanlarda erkekde ikincil cinsel problemler de görülebilir.

Vajinismus tedavisinde;hastalık hakkında bilgilendirmek,cinsel fizyoloji ve anotomi konularında eğitim vermek,cinsel mitler ve yanlış kodlamalar hakkında konuşmak oldukça önemli bir yer tutar.Ardından bir takım davranışsal ödevlerle,kişinin kendi cinselliğini tanıması sağlanır.Ayna ödevi,mastürbasyon egzersizi ve bireysel parmak egzersizleri verilir.Bu aşamaya gelmeden önce hastayla kurulan ilişki sayesinde ve bir takım tekniklerin de etkisiyle kişi sürece hazırlanır.Eşli parmak egzersizleri ve ardından sınırlı penis girişi egzersizi ile süreç devam eder.Ve sonuçta son aşama yani penetrasyon sağlanır.Egzersiz sürecinde seanslarda olası problemler ve ortaya çıkan olumsuz düşünceler üzerinde durulur.

Vajinismus tedavi edilmediği sürece ömür boyu sürebilir.Cinsel terapi sayesinde tedavi oranları günümüzde oldukça yüksek ve yüz güldürücüdür.


Evlilik hayatında her iki tarafı da bu kadar mutsuz eden bir hastalık olmasına rağmen,tedavisi oldukça yüz güldürücüdür.
.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dilek AKGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dilek AKGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilek AKGÜL Fotoğraf
Dr.Psk.Dilek AKGÜL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dilek AKGÜL'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sorularla Cinsel Terapi Şubat 2015
► Cinselliği Konuşmak Şubat 2015
► Erken Boşalma Kasım 2014
► Orgazm Bozuklukları Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:54
Top