2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbahar Depresyonu
MAKALE #13679 © Yazan Psk.Merve ÖZEN | Yayın Kasım 2014 | 3,068 Okuyucu
Yazın sıcak, güneşli ve neşeli günlerini geride bıraktık. .Şimdi penceremizde yağmur, hava kasvetli, soğuk; kış kapımızda. Sokaklarda bir sukunet, yapraklar yerlere dökülmüş, yazlık kıyafetler yerini kazaklara, montlara bırakmış. Peki ya ruh halimiz? Ruh halimizde de değişimler var mı?
Yazın bitişi ile gelen can sıkıntısı, enerji düşüklüğü, hiçbir şey yapmama hali … Depresyonun değişik şekillerinden birini bize anımsatıyor: “sonbahar depresyonu”. Duygu durum bozukları altında inceleyebileceğimiz şiddetli depresif nöbetlerde sonbahar ve kış mevsimlerinde gözle görülür bir artış olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Yazın bitişi ile günlerin uzunluğunun artık azalmış olması, gecelerin uzaması, karanlığın artışı depresyonu tetikliyor. Bunun nedeni ise karanlığın beyindeki melatonin hormonunu arttırması. Ve aynı zamanda azalan güneşin serotonin hormonunda düşmelere neden olması.

İçim çok sıkılıyor depresyonda mıyım?

Her iç sıkıntısı depresyon değildir. Depresyonun farklı alanları tetikleyen bir tablosu var. Uykusuzluk ya da uyku artışı, enerji azlığı, iştahsızlık/iştah artması, dikkat ve odaklanmada zorluk, yorgunluk-bitkinlik, hemen her gün değersizliki aşırı ya da uygun olmayan suçluluk duygularının olması, düşüncelerin belirli bir konuda yoğunlaştırma yetisinde azalma ya da kararsızlık, yineleyen ölüm düşünceleri gibi. Dolayısıyla her can sıkıntısı, kendini kötü hissetme ya da enerji azalmasının sebebi depresyon sayılamıyor. Enerji azalmasının farklı fizyolojik sebepleri de olabilir. Depresyon diyebilmek için şikayetlerin en az iki haftadır sürüyor olması gerekiyor.
Kimi zaman mutsuzluk, kızgınlık, kırgınlık veya can sıkıntısı depresyonla karıştırılıyor. Sosyal medyanın sık kullanılması ile birlikte gelişen diğer insanların sürekli “mutlu” olduğunu görmek kişilerde mutluluk arayışını tetikliyor. Beklenilen mutluluğa ulaşılamadığında ise; “ Neden mutlu olamıyorum?” “Çok yalnızım…” gibi düşünceler ortaya çıkıyor. Yaz aylarında sürekli var olan farklı etkinliklerin, kış mevsiminde artık azalması, soğuk havalar dolayısı ile engelenmesi, güneş enerjisinin beyin yapısını olumlu etkilediğinden güneş enerjisinin azalması dolayısı ile insanların diğer mevsimlere göre sonbaharda depresyona girme olasıklıklarının arttığı bir gerçek.

Depresyon Tedavisi:
Depresyon psikiyatrik rahatsızlıklar arasında tedaviye olumlu cevap veren bir rahatsızlıktır.İki türlü tedavi yöntemi vardır: İlaç ve psikoterapi. İlaç kullanımının doktor kontrolü olmadan kesilmesi ile birlikte depresyonun aynı sene içinde tekrar etme olasılığı %50dir. Bu nedenle ilaç tedavisi psikiyatrist kontrolünde olmalı, ve belirli zaman aralıklarında görüşülmelidir. İlaç kullanımının yanı sıra psikolog desteğinin alınması tedaviyi destekleyecektir. Kognitif terapinin uygulanması ise, kişinin hayata karşı bakışını destekleyecek, düşüncelerinin değişmesini ve farklı bakış açılarından bakmayı öğretecektir.
- Kafeinli içeçekler yerine size iyi gelecek birki çaylarını kullanmaya özen gösterin.
- Yoğun iş temposunda çalışırken kısa molalar verin, haftasonunu kendinize ayırın, sevdiğiniz insanlarla birlikte vakit geçirin.
- Yaz dönemlerinde olduğu gibi sonbahar kış dönemlerinde de yapılabilecek etkinlikler var. İnceleyin ve katılmaya özen gösterin.
- Hava soğuk, evden dışarı çıkmak içinizden gelmiyorsa, evde yapılabilecek keyifli aktiviteleri gözden geçirin. Kitap okuyun, film izleyin, arkadaşlarınızı davet edin.
- Eyleme geçmek, hareketi arttırmak depresyondan çıkmada ilk adım. Planlarınızı ertelemeyin. Küçük küçük aktivitelerle de olsa adımlar atmaya başlayın.
- Sizi harekete geçirecek, enerjizi arttıracak müzikler dinleyin.
- Herşeye rağmen kendinizi kötü hissediyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.
Psk.Merve ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbahar Depresyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZEN Fotoğraf
Psk.Merve ÖZEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve ÖZEN'in Makaleleri
► Depresif Sonbahar - Sonbahar Depresyonu Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Sonbahar Depresyonu Psk.Eda GÖKDUMAN
► Her Gün Sonbahar (Depresyon) Psk.Hasan DURAN
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
► Kış Depresyonu Psk.Günce TOROSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sonbahar Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alışveriş Psikolojisi Nisan 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:58
Top