2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ile Yaşamak
MAKALE #13725 © Yazan Psk.Gizem PEKCAN | Yayın Aralık 2014 | 3,609 Okuyucu
Çoğu vajinismus tanısı alan ve tedavi için uzmanlara başvuran bayan uzun zamandır bu sorunla mücadele etmeye çalıştıklarını belirtiyor. Hatta yıllardın cinsel birleşme yaşamadan sorunun kendiliğinden çözülmesi veya zaman içinde aşılabilmesi için beklediğini söyleyen çiftler var. Bazen kadın destek almayı erken dönemlerde tercih etmezken bazen de eş baskısı buna sebep oluyor. Eşler vajinismusu bir hastalık olarak görmüyor ve bunu kadının kendi kendine yarattığı bir sorun olarak görüyor ve kadının kendi kendine aşması gerektiğini düşünüyor. Vajinismus yaşayan çiftler arasında bebek sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisine başvuranlar dahi bulunmaktadır. Ancak vajinismus ilişkiye ve kadın ruhuna aslında göründüğünden çok daha büyük zararlar vermektedir. Bu sorun aşılmadan geçen her gün kadının özgüvenini ve çiftin iletişimini zedelemektedir. Her kadın vajinismusu farklı duygularla yaşar ancak gelen danışanlardan duyduğumuz ortak hisler aşağıdaki gibidir;
• Çoğu bayan durumdan büyük bir utanç duyar. Yakın çevre ile durumu paylaşmaktan kaçınır. Aynı utancı sosyal baskılar nedeniyle eşte yaşar. Ayrıca yoğun bir suçluluk duygusu içerisindedir. Bu durumun kendisi yüzünden olduğunu ve eşini mutsuz etmekten suçlu olduğu inancındadır.
• Acı ve cinsel ağrıyı hayat boyu yaşayacağını asla normal bir cinsel yaşantısı olmayacağına inanır. Hedefi sadece eşinin içeri girebilmesini sağlamaktır. Kendi cinselliğini tamamen unutur ve arka plana atar. İmkan olsa neredeyse vajinanın uyuşturulmasını ister.
• Yoğun bir mutsuzluk ve keder içindedir. Her gün göğsümde dinmeyen bir sızı var cümlesi sıkça duyduğum danışan cümlesidir.
• Kendini çaresin ve sıkışmış hisseder.
• Eşine layık olmadığı ve evliliğin bitmesi gerektiği, eşin vajinismus yaşamayan biriyle birlikte olmayı hak ettiği inancı taşır. Kendini eksik ve değersiz görür.
• Eşinden her an kaçma hissindedir. Olası bir cinsel yakınlaşmaya karşı kendini sürekli koruma ihtiyacındadır.
Bu hisler bazen eşin olumsuz tavır ve tutumu ile daha da şiddetlenip beslenmektedir. Kadının hislerini desteler söylem ve davranışlar içine giren eş durumun çözülmesini zorlaştırır. Bir gün bir vajinismus seansında eşin ağzından çıkan şu cümle ve kadının yüzündeki eşini haklı bulan ifade vajinismus ile yaşanır mı sorusunun en iyi cevabı olmuştu.
Bayan: “Çok denedik ama bir adım ileri gidemedik. Benim de kaderim buymuş demekki.”
Eş: “Tüm kadınların en kolay yaptığı işi bizimki yapamıyor. Böyle saçmalık olur mu? Hayvanlar bile yapıyor bu yapamıyor.”
Yalnızca 50 dk lık bir seansta yaşanan bu diyalog düşünün ki gün boyu, hafta boyu kaç kez yaşanıyor veya hissediliyor. Hiç bir bayan ve hiç bir çift kendini bununla yaşamaya mecbur bırakmamalıdır. Her bayan fiziksel bir anormallik olmadığı sürece elbetteki cinsel birleşmeye uygun şekilde dünyaya gelir. Tıpkı erkekler gibi. Fakat fiziksel bir sebep olmaması vajinismusun bir hastalık değil kadının gereksiz korku ve nazlanma, ya da kaprisi anlamına gelmemektedir. Bu konuda kadınlar kadar erkeklerde bilinçlendirilmeli ve tedavi sırasında eşe destek vermelidir. Eş desteği tedavinin süresini etkilemektedir. Bu konuda yapılan baskılar durumu daha zor hale getirmekten başka bir işe yaramaz. KAdın eş dışında eşin ailesinin baskısı altıda da kalmaktadır. Aile tarafından sürekli vurgulanan çocuk sahibi olma zorlamaları, durum açıklansa da açıklanmasa da yoğun psikolojik baskı yaratır. Kadının bu durumda gururunu kırmak rencide etmek "aklını başına" getirmez. Çünkü durum kesinlikle kadının KONTROLÜNDE DEĞİLDİR.
En güzel haber ise vajinismusun bir gün bile kaybedilmesine değmeyecek kadar hızlı ve kesin tedavi yolunun olduğudur. Tekrar vurgulamak gerekirse hiç bir çift bununla yaşamak zorunda değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus ile Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gizem PEKCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gizem PEKCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem PEKCAN Fotoğraf
Psk.Gizem PEKCAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi172 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem PEKCAN'ın Makaleleri
► Ergenle Yaşamak Psk.Nusret KOÇ
► Bir Narsistle Yaşamak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Yalnızlıkla Yaşamak Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
► Vajinismusla Yaşamak... Psk.Nadire GÜNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ile Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Vajinismusum? Aralık 2014
► Vajinismus Muyum? Aralık 2014
► Depresyonu Tanıyın Ocak 2014
► Psikolog Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:16
Top