2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lemierre Sendromu
MAKALE #13731 © Yazan Dr.Nail BAMBUL | Yayın Aralık 2014 | 8,918 Okuyucu
Lemierre sendromu ,antibiyotik keşfinden önce sık rastlanan öldürücü bir durum iken, günümüzde seyrek görülen sendromdur.Teşhis kriterleri şunlardır:Son dört hafta içinde orafarenksin anginal hastalığı,akciğer ve başka uzak yerlerde metastazik(abse yada enflamasyon) odaklar ,internal juguler vende tromboflebit yada kanda ve diğer steril yerlerde fusobacterium necrophorum izole edilmesi.

F. necrophorum gram-negatif ,anerobik bir roddur.İnsanların ve hayvanların alimentar yolunda doğal sakin olarak yaşarlar.Boğaz ağrılarının%10da ,recürre eden boğaz ağrılarının%21de,peritonsiller abselerin ise%23 den sorumludurlar.İnsanda enfeksiyon genelikle nazofarenkste başlar.Hastalığın başlamasında bazı farenks enfeksiyonları destekleyici olabilir.EBV(Ebstein Barr virüsü) enfeksiyonu,grup C Streptokok farenjiti f.necrophorum enfeksiyonu için bağimsız risk faktörleridir.Bu enfeksiyonlar invasif f.necrophorum için zemin oluştururlar.
Farenjit ile gelen hastada infeksiyöz farenjitler gözden geçirilmelidir.İnfeksiyöz farenjitlerin ensık sebebi virüslerdir.( rhinovirüsler,coxsackie virüsler ve adeno virüsler).Mononükleosis olduğunda EBV,CMV ve ukut hiv ayırıcı tanıya girer.Mononulosis hastalıkların birbirinden klinik olarak ayırmak zordur.EBV te ilk haftalarda heterofil antikorlar ancak %25pozitiftir.%10 hastada ise hiçbir zaman heterofil antikor pozitif olmaz.Lemierre sendromu için EBV önemli ipucudur.CMV ve HIV seroljık testlerle ve HIV RNA ile araştırılabilir.Streptokok C nin klinik bulguları streptokok A infeksiyonu bulguları ile aynıdır ancak kültürle ayırt edileblir.
Yüz ve parotis şişmelerinde Lemierre sendromu bazı nonifeksiyoz ve enfeksiyöz durumlar ayırıcı tanıya girer. .Sjörgen sendromu,Heerfort sendromu ensık ayırıcı tanıya giren non enfeksiyöz durumlardır.Sjörgende genellikle tek taraflı şişme vardır,ağrı ve ateş yoktur.Heerfort sendromu sarkoidozun bir varyantıdır kendisi tek taraflı şişme ve ateşle gösterir,nadirende yüz felci yapar.Heerfort ta sarkoidoz araştırılmalıdırSarkoidoz %70 akciğer lezyonu olan,alevlenme ve remisyonlarla giden kronik bir hastaıktır.Ayırıcı tanıya giren enfeksiyöz sebeblerin başında kabakulak gelir.kabakulak 1967 de aşısı çıktığından beri daha az görülmeye başlanmıştır. Tedavi bile edilmese on gün içinde genellikle kendiliğinden düzelir.Diğer önemli bir durum Ludwig anjınasıdır .Bu kişilerde vokalkort bozuklukları,yutma zorluğu, persiste eden orafaringeal ağrı vardır.CT de retrofarengeal abse kolaylıkla görülebilir.

f .necrophorum enfeksiyonu nasofarenksten başlar .Hastanın ilk şikayeti boğaz ağrısıdır.Enfeksiyon daha sonra periaerikular bölgeye,parotis glanda,periorbital bölgeye ve oradan cavernöz sinüse yayılabilir .Boyun ve yüzde şiş ve ödemlidir. Kevernöz sinüs tromboflebiti gelişebilir.Hastalardaki yüz ödemi genellile juguler venlerdeki tromboza bağlıdır.Hastalarda akciğer absesi yada vucudun değişik yerlerinde metastazlar olabilir .Teşhis için bu aşamada kontrastlı ve kontrassız MR çalışmaları çok yardımcı olur. Bu tetkikle Lemiere sendromunun kompenentlerinden OLAN abse odaklarını görmek mümkündür.Abse odaklarından ultrason eşliğinde aspirasyon yapılarak anerob ve naerob kültürler yapılmalıdır.

Ct anjıografi ve venografi teşhisi doğrulamak için gereklidir.Yüz venlerindeki tromboflebit bu tekikler neticesi görüleblir.İnternal carotid arterde arteritis aranmalıdır.

Antibiyotik uygulamarı ajanın izolasyonu zorlaştıracağında antibiyotik öncesi kültürler mutlaka alınmalıdır. Tedaviye başladan öce uzak metastazlar örneğin serabral metastas aranmalıdır çünkü %6 oranında Lemierre sendromunda intrakranial abse odakları vardır. Teşhis konulur konulmaz hastaya anti platelet ve anti koagülan tedavi başlanmalıdır.Lemierre sendromu çok mortal bir hastalalık olduğundan şüphe uyanır uyanmaz kültürlerden sonra antianerobik(örneğinç.klindamisin) tedavi başlanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lemierre Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nail BAMBUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nail BAMBUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nail BAMBUL Fotoğraf
Dr.Nail BAMBUL
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nail BAMBUL'un Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Duane Sendromu Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Tükenmişlik Sendromu Dr.Necati ÇOBANOĞLU
► Fibromyalji Sendromu Prof.Dr.Elif AKALIN
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Hellp Sendromu Dr.Ayşegül TEZCAN GERMEN
► Piriformis Sendromu Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Kalça Sıkışma Sendromu Fzt.Vedat ÜLKER
► Torasik Outlet Sendromu (Tos) Fzt.Deniz İŞÇİ
► Polikistik Over Sendromu Nedir Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Lemierre Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:39
Top