2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Çocuklarda Karşılaşılan Uyku Sorunları
MAKALE #13737 © Yazan Uzm.Psk.Sevda ACAR | Yayın Aralık 2014 | 4,868 Okuyucu
Okul öncesi gelişim dönemlerinde çocuklarda en sık rastlanan problemlerden bir tanesinin uyku olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu dönemde çocukların bir kısmı bakıcı ya da ebeveyn eşliğinde zamanını evde geçirirken; bir kısmının ise anaokuluna başlayarak sosyalleşme sürecine adım attıkları görülmektedir. Anaokuluna giden çocukların çoğunda uyku, yeme gibi sorun yaratan birçok olgunun düzene girdiğini unutmamak gerekir.

Öncelikle çocukların çok uzun süre uyumasını sağlamaktan ziyade verimli ve sağlıklı bir uyku süreci yaşamaları gerektiğini bilmek önemlidir. Bu dönemde çocuklar için uyku süresi dokuz saat ile on iki saat arasında değişmektedir. Genetik özellikler ve biyolojik döngü yetişkin bireylerde olduğu kadar çocuklarda da önem taşımaktadır.

Okul öncesi çocukların aileleriyle yapılan görüşmelerde en sık rastlanan sorunlardan bir tanesinin geç yatmak olduğu görülmüştür. Birçok aile çocuklarını istedikleri saatlerde yatıramadıklarından bahseder.Çocuğun gece yatağından kalkıp anne babasının yanına gitmesi ya da sürekli anne ve babayla birlikte uyuma rastlanan diğer durumlar arasında yer almaktadır. Bazen çocuk geceleri korktuğu için anne babasının yanına gitmek ister. Bazı durumlarda da çocuk üşüdüğü için ya da korktuğu için anne baba çocuklarını sürekli yanında yatırmak ister. Karşılaşılan bir diğer durum ise televizyon karşısında uyuyakalmadır. Çocuk televizyon karşısında uyuduktan sonra onu yatağına götürmek bir süre sonra çocuk için bir alışkanlık haline gelir. Bunun yanı sıra geceleri ağlayarak uyanma, gece kabus görme ve bu nedenle de sürekli anne babayı uyandırma sıklıkla karşımıza çıkan diğer sorunlar arasında yer almaktadır. Lütfen bu durumlarda şu önerileri dikkate alınız:

-Öncelikle çocuklarınızın sizin hiç düşünmediğiniz hayali şeylerden korkabileceğini unutmayınız. Filmde ya da masalda geçen bir kahraman sizin için herhangi bir önem taşımazken onun uyumasını engelleyebilecek kadar korkutucu olabilir. Çocuğunuzun korkularıyla alay etmeden somut ve net açıklamalar yapınız, onun bu durumunu anlayışla karşılayınız.

-Çocuklarınızın geç yatması nedeniyle sorun yaşıyorsanız uykudan önce yapılacak rutin davranışlar oluşturunuz. Birlikte pijamaları giyme, diş fırçalama, hikaye okuma gibi eylemlerin gerçekleştirilmesi çocuğunuzun uykuya hazırlanmasını kolaylaştıracaktır.

-Çocuğunuz gece yanınıza gelirse onu tekrar odasına götürmeniz tutarlı ve kararlı olabilmek açısından önem taşır. Hem ilk uykuya dalışta hem de tekrar odasına götürdüğünüzde ona uyuyana kadar yanında kalacağınızı; uyuduktan sonra kendi yatağınıza gideceğinizi söylemeniz gerekir. Lütfen çocuğunuzu ben hep buradayım diyerek avutmayınız.

-Çocuklar için oyunun ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Çocuğunuz oyunun en heyecanlı yerindeyken onu direkt alıp uykuya götürmeniz çocuğunuzun sizinle inatlaşmasına neden olacaktır. Bu nedenle çocuğunuza oyunu bitirmesi için zaman tanıyınız.

-Çocuğunuza odanıza girmeden size seslenmesi gerektiğini öğretiniz. Yatak odanızın sizin için özel olduğunu bilmesi çocuğunuzun mahremiyet algısı için de önem taşımaktadır.

Düzenli bir uyku insan sağlığı için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu durum çocuklarınız için daha büyük bir vazgeçilmezlik taşır. Unutulmaması gereken en önemli şey sürekli sizinle uyuyan bir çocuğun bireyselleşme,bağımsızlığını kazanma yolunda başarılı olamayacağıdır. Çocuğuma kıyamıyorum inancıyla gerçekleştirdiğiniz birçok davranışın ilerleyen zamanlarda hayat yolunda ona ne denli zarar verebileceğinizi hatırlamanız dileklerimle…
Psk.Sevda ACAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Dönemde Çocuklarda Karşılaşılan Uyku Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sevda ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sevda ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevda ACAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Sevda ACAR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sevda ACAR'ın Makaleleri
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Dönemde Sanat Eğitimi Psk.İdil Cemre ÖZTEP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Çocuklarda Karşılaşılan Uyku Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Dil Gelişimi Mayıs 2015
► Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2015
► İhmal ve İstismar Şubat 2015
► Ben Nasıl Doğdum? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top