2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hasta Eden Yapı
MAKALE #13753 © Yazan Psk.Remzi KARAKAYA | Yayın Aralık 2014 | 3,346 Okuyucu
HASTA EDEN YAPI

Çağımız teknolojinin çok hızlı yayıldığı bir çağ.insanları teknolojiyle birlikte yanlızlığa itildiği bir dünya.Eski yaşam tarzı olan sohbet ortamı muhabbet ortamı yok.Tv dizileri bizleri esir almışTV dizilerinde hatta haberlerinde siddet kol geziyor..İnternet,çep telefonu,facebook tiwetter,istegram,whattşhap derken gençler kendini farklı bir yaşantıda buluyor.İnsan bedeni teknolojinin başında aynı hareketle saatlerce duruyor.Soluk alma verme aynı :birde radyasyonun beyinde yaptığı tahribat ve onun yarattığı ağrı.stess ve her seyi bu ortamda arama çabaları.

Eğitime baktığımızda eğitim sistemi habire değişikliğe uğruyor.5 yaşındaki çocuklara el yazısı öğretilmeye çalışılıyor. Hem de e harfinin el yazısı başlangıcıyla,tek tek harfleri ezberlettirerek...tekten tüme vararak çoçukları zorlayarak,sterese sokarak öz güvenlerini yıkarak...bundan 12 yıl öncesi 5 yaş çocuklarına fişler verilirdi.Fişler cümle biçiminde öğretilirdi.Cümleden sözcüğe,sözcükten heceye heceden harfe geçilerek öğretim yapılırdı.Gestalt öğrenme-Tümden gelim öğrenme yapılırdı.Çocuklar sinirli,hırcın güvensiz olmazlardı.Geleceğe ve yaşama güvenle bakarlardı.Tek lise sınavı vardı.Şimdi 12 tane ilkokul 3 sınıfta fiilimsi orta hece öğretiliyor.Lise bilgileri 3 sınıfta zihinlere presleniyor.Amarika da liselerdeki öğrenciler Dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiyor.Ama Amarika Dünyaya hükmediyor.Bizim çocukları zamansız yersiz bilgilerle düsünsellikleri,yaratıcılıkları daha küçük yaşlarda özgüvenleri yıkılarak yok ediliyor.Tabi ki her sey bilinçli yapılarak.

Yaşamı değiştirmek elimizde nerede firene başmalıyız,nerede gaza başmalıyız ayarı bizim yapmamız gerekiyor.Yaşam benimdir bunu başka araçlar rehin almamaması gerekir.diyerek.

Gençler boşlukta aile iletişimi yok gibi...Televizyon iletişimi engelliyor.Evde aile bireyleri birbiriyle yabancı, apartmanda yabancı, yaşadığı sehirde yabancı.Gençlerin yararlanacağı sosyal-sportif-kültürel faaliyetleri yapan yerler çok az.İletişim kopukluğunun yokluğu gençleri boşluğa itiyor.Uyuştucu ve bağımlılık...Her yıl bir türedi uyuşturucu adı ve batağı...Yapılamazmı her okulun yanına spor kompleksi...Okullarda müzik,resim beden eğitim dersleri sayısı artırılamaz mı? Her insan bir müzik aleti çalsa,bir şiir okusa,spor resim yapsa yaşama bağlanır.O illetlerin mahkumu olmaz.Belediyeler çevre düzenlemelerini insan ruhuna hitap eder durumda yapmalı.
Film ve dizi yazarları siddeti yazmamamalı,yönetmenlerimiz siddeti film ve dizi olarak çekmemmelidir.Bendeniz 50 yaşında yanımda insan öldürüldüğünü, bıçaklandığını,çok kötü muamele yapıldığını görmedim.Film ve dizilerdeki siddetle toplum özdeşim kuruyor.
Toplum mühendislerine çok iş düsüyor.Bir toplumda sürekli cezaevi,adliye sarayları yapılıyorsa orada eğitim, sağlık, güvenlik ,adelet bitmiş demektir.İnsana yapılmayan yatırım duvarlara yapılır.

Toplumsal barış ve çalışma hayatıda önemli.Freuda göre mutluluk çalışmaktır.Herkesin bir işi olmalı.Dört duvar arası sıkıcı;iş yapmamak kişiyi hasta ediyor.Son yıllarda her ilimizde bir üniversite açıldı.Üniversiteler insanın temel gereksinimlerini giderecek ürünlr üretmiyor. Bunlar piyasaya eleman üretiyor.İstihdam alanları yok.Bu dev binaların yerlerine Erdemir,Tüpraş,Tofaş,fabrikalar yapılsaydı.Çin,malezya mallarına mahkum olmasaydık.Bizim isanlarımız bizin tükettiklerimizi üretselerdi,bizim insanlarımız kazansalardı,bizim insanlarımız mutlu olsalardı?

saygı ve sevgilerimle...

Remzi KARAKAYA
Psikolog-Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hasta Eden Yapı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Remzi KARAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Remzi KARAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Remzi KARAKAYA'nın Makaleleri
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Göç Eden Ailelerin Uyum Sorunları Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Giden mi Kalan mı Terk Eden Mi Psk.Burcu ATATÜR
► Benlik Saygısı ve Gelişimine Etki Eden Faktörler Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hasta Eden Yapı' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Uygulamaları Kasım 2015
► Bağlanma ve Aşk Mayıs 2015
► Yaşama Tutunmak Aralık 2014
► Cinsel Eğitim Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:06
Top