2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Yapay Tatlandırıcı Kullanılabilir mi?
MAKALE #13799 © Yazan Dyt.Esra GÜLTEKİN | Yayın Aralık 2014 | 4,993 Okuyucu
Yapay tatlandırıcılar, günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Bu nedenle başta diyabetliler olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, şeker ihtiyacını baskılamakta güçlük çeken, formuna önem veren bireyler için yapay tatlandırıcılar geliştirilmiştir. Kullanımlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında olumlu ve olumsuz farklı görüşler vardır.

Yapay tatlandırıcılar, doğal tatlandırıcı molekülleri benzerlerinin laboratuvarlarda yapay olarak sentezlenmesi ile elde edilen maddelerdir. Genellikle sıfır ya da sıfıra yakın miktarda kalori içerirler.

Günümüzde yapay tatlandırıcı maddeleri içeren birçok besin maddesi yaygın olarak tüketilmektedir. Gebelik sırasında yapay tatlandırıcıların kullanımı ile ilgili çok fazla çalışma yoktur.Bu yüzden gebelik döneminde yapay tatlandırıcılar ve bunları içeren ürünlerin mümkün olduğu kadar az tüketilmesi önerilir.

1970’li yıllarda fareler üzerinde yapılan çalışmalarda bir yapay tatlandırıcı olan sakkarinin mesane kanserine yol açtığının izlenmesi üzerine “yapay tatlandırıcılar kanser yapıyor mu?” sorusu gündeme gelmiş, bu çalışmalar dolayısıyla da sakkarin içeren ürünler “sağlığınıza zararlı olabilir” şeklinde etiketlenmeye başlanmıştır. Gebelerde ise bu durum anne adayı sakarin aldığında bu sakkarin plasenta yoluyla bebeğinin de kan dolaşımına geçmektedir ve bebek sakarini anne adayından çok daha yavaş yıkmaktadır.

Fakat ABD Ulusal Kanser Enstitüsü(NCI) ve diğer sağlık ajansları tarafından yapılan çalışmalar ve yayınlanan raporlarda yapay tatlandırıcıların kanser yaptığına veya ciddi sağlık etkileri oluşturduğuna dair bilimsel kanıt olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca çok sayıda yapılan diğer araştırmalarda da hamile kadınlarda dahi yapay tatlandırıcıların yüksek dozlarda alınmadığı taktirde sağlık açısından risk oluşturmadığı sonucu elde edilmiştir. Yapılan bu çalışmalardan sonra sakkarin içeren ürünlerdeki sağlık uyarılarının kaldırılmasına karar verilmiştir(21 Aralık 2000).

Yapay tatlandırıcılar “gıda katkı maddesi” adıyla FDA tarafından onay aldıktan sonra satışa sunulurlar. Ayrıca FDA bu ürünler içerisindeki yapay tatlandırıcıların “güvenli” olarak adlandırılabilmesi için günlük alınabileceği maksimum miktar da hesaplanarak bildirilir. Burada bildirilen miktarlar sağlık sorunlarına yol açabilecek dozun yaklaşık 100 kat daha azına denk gelmektedir.

Bu konuda sınırlı sayıda yapılmış çalışmalardan birkaç örnek vermek gerekirse:
1.60,466 gebe üzerinde yapılmış olan bir çalışmada 1996-2003 yılları arası doğum yapan kadınlar 7 yıllık takibe alınmış ve tatlandırıcı kullanımı ile doğum sonrası bebeklerde astım, sonraki 7 yıllık dönemde de allerjik rinit gelişimi arasında ilişki bulunmuştur.
2.Yine 2010 yılında yayınlanmış çalışmada 1996-2002 yılları arasında doğum yapmış olan 59,334 Danimarkalı kadın incelemeye alınmış ve yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin tüketilmesi ile 37hafta altında erken doğum riskinde artış arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur.
3.2012 yılında yayınlanan diğer bir çalışmada ise 60,761 Norveçli gebe incelemeye alınmış ve bu çalışmada da yüksek doz tatlandırıcı kullanımının erken doğum riskinde artışa yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır.

Tatlandırıcıların kullanımı ile ilgili yapılmış olan insan çalışmalarında gebelikte kullanımının güvenli olduğu sonucuna ulaşmış olanlar bulunsa da erken doğum eylemi, çocukluk çağında allerjik rinit ve astım gelişimi ile bağlantı bulan araştırmalar da yer almaktadır.

Sonuç olarak hekim tarafından hamileye sağlanacak yarar, fetus üzerinde neden olacağı zarardan fazla olarak düşünülüyorsa verilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Yapay Tatlandırıcı Kullanılabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra GÜLTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra GÜLTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra GÜLTEKİN'in Makaleleri
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Diyabet Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Yapay Tatlandırıcı Kullanılabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Osteoporozda Beslenme Temmuz 2009
► Over Kanserleri ve Obezite Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:16
Top