2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayarlanabilir Mide Bandı (Mide Kelepçesi) Ameliyatı Olacak ve Olan Hastalar İçin Kılavuz
MAKALE #1388 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Temmuz 2008 | 11,854 Okuyucu
CERRAHİYİ İZLEYEN İLK 6 GÜN BESLENME

Ameliyat akşamı ve takip eden gün: Sıvı gıdalar (su, süt, çay, kahve, etsuyu çorba)
3 ila 5. gün: Yarı sıvı gıdalar (yoğun çorbalar, komposto, yoğurt, bebek mamaları)
6. günden itibaren kendinizi hazır hissediyorsanız küçük parçalar halinde katı gıdalara başlayınız, FAKAT:

1- Çok kuru veya çok lifli olmayan gıdaları tercih ediniz. Bu yüzden, başlangıçta en iyisi liften zengin gıdalardan (ıspanak, pırasa, marul), meyvelerin kabuklarından (elma, üzüm), lifli salatalardan, lifli ve kuru etlerden (tavuk, hindi), eritme peynirlerinden kaçınmaktır. Yenilmesi kolay gıdalara alıştıkça, diğer gıdaları da deneyebilirsiniz. Yeni gıdalara tolerans kişiden kişiye çok değişmektedir. Örneğin, tavuk etinin yenmesi bazı hastalar için imkansız iken, diğeri için kolay olabilmektedir.
2- Başlangıçta hangi gıdaları tolere edebildiğinizi test etmelisiniz. Bu sadece gıda çeşitleri için değil, miktarları ve lokma büyüklükleri için de geçerlidir. Herhangi bir gıda çeşidi iyice çiğnemenize rağmen kolay yutulamıyorsa, püre haline getirilmiş ya da iyice kıyılmış olarak tekrar denemelisiniz. Sonuçta, kendi limitlerinizi tanıyacak ve ayarlamayı öğreneceksiniz.

DİĞER ÖNERİLER:

İlk gün duş alabilirsiniz. Elastik çorapları gece ve gündüz olmak kaydı ile 8 gün boyunca kullanmaya devam ediniz. 15 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Sportif faaliyetler için ise 1 ay beklemelisiniz.

8 ALTIN KURAL

1- Kesinlikle çok çok yavaş yemelisiniz. Bu kurala, ufak bir porsiyonu yemeniz 45 dakikanızı alsa da uyunuz.
2- Çok iyi çiğnemelisiniz.
3- Karbonatlı içecekler (soda, gazoz, cola) ve effervesan ilaçlar (Tylol hot, Calcium Sandoz vs..) kesinlikle yasaktır. Sıvıların içindeki gaz kabarcıkları midenizin küçük poşunu genişletir, böylece ikinci bir genişlemiş mide poşunuz olur ve gastrik bandınız yararsız hale gelir.
4- Su içmeyi öğün aralarında yapmalısınız. Aksi halde öğünlerde içeceğiniz su miktarı gıdanın hacmine eklenir ve küçük poşunuz için fazla gelebilir.
5- Gıdaları ağzınıza almadan önce küçük parçalara bölmelisiniz.
6- Lokmayı ağzınıza aldıktan sonra çok iyi çiğnemeli ve yavaş yutmalısınız. Çiğnemenizin yeterli olup olmadığını saptamak için dişlerinizi kontrol ettirmeyi unutmayınız.
7- Doygunluğun ilk sinyallerini aldığınızda yemeyi bırakmalısınız. Sadece bir kaşık bile fazla gelebilir ve kusabilirsiniz. (Veya bandın bulunduğu alanda ağrı hissedebilirsiniz, mide poşunuz genişleyebilir, bu durum genişlemiş ikincil bir mide poşunuz olmasını ve bandınızın işe yaramaz hale gelmesini doğurur.)
8- Yetenek ve tercihlerinize uygun olarak haftada iki kez çeşitli egzersizlere (yüzme, jimnastik, yürüme, dans gibi..) katılınız.

+1 ÇOK ÖNEMLİ KURAL: Eğer su dahil, hiçbir şeyi yutamıyorsanız acil olarak cerrahınızı arayınız!

Band sıkılaştırıldıktan sonra, yani cerrahiden sonra 2. ayda öneriler aynıdır fakat daha sıkıdır.

YETERSİZLİKLERDEN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

Kilo kaybetme sürecinde her altı ayda bir diyetisyeninizi ziyaret etmelisiniz. Azalmış alım veya düzensiz diyet durumlarında bu daha erken de olabilir. Diyetisyeniniz size kilo verme ve bandınızın sıkılaştırılması döneminde yol gösterecek ve olası vitamin eksiklikleri konusunda size yardımcı olacaktır. İlk check-up cerrahiyi izleyen 6. ayda, veya gerekiyorsa daha erken, olmalıdır. Kilo verme fazı tamamlandıktan sonra da diyetisyen size kilonuzu stabilize etme ve diyetinizi dengeleme konularında yardımcı olacaktır.

NASIL YEMELİSİNİZ?

Bu klasik bir diyet içeriği değildir. Çünkü kilo kaybınızın % 80'i gastrik bandınızın etkisi ile olacaktır. Cihaz, sizin çok az miktarda yemenizi ve açlık hissetmemenizi sağlamaktadır. Bu nedenle, sıkı bir diyete girmenize gerek yoktur. Bununla beraber, akıllıca yemeniz size şunları sağlayacaktır:
Optimal şartlarda kilo vereceksiniz.
Yetmezlikler oluşmadan sağlıklı kilo vereceksiniz.
Yeme zevkini almaya devam edeceksiniz.
Günde iki veya üç öğün yemeye gayret etmelisiniz. Her gün diğer gıda tipleri ile kombine olarak, temel besin gruplarından almalısınız. Özetle her şeyden ve küçük miktarlarda yemelisiniz. Hergün hayvansal proteinler (balık, yumurta, et, süt ürünleri), sebzeler, baklagiller (bezelye, fasulye, nohut, mercimek), meyveler ve karbonhidratlar (makarna, pilav, kurutulmuş sebzeler, patates, ekmek, tahıl ürünleri..), her öğünde yarım kaşık sıvı yağ ve her gün az miktarda tereyağ yemelisiniz.
Daima düşük yağlı pişirme metodlarını kullanınız. (Yapışmayan tavalar ve kaplar, buharla pişirme, düdüklü tencere, mikrodalga gibi..)
Yemek yeme bir zevk olarak devam etmelidir. Bu nedenle haftada iki veya üç kez (yağ ve/veya şeker anlamında) istediğinizi yiyebilirsiniz.

KİLO KAYBINIZI ENGELLEYECEK İKİ BÜYÜK HATA

Hata 1- Eğer yediğiniz her şeyi püre haline getirir ya da blenderdan geçirirseniz, gıdalar sıvı hale geleceğinden gastrik bandınız tarafından yavaşlatılmayacaktır. Bu durumda fazla kilo veremezsiniz.
Hata 2- Çok fazla dondurma, bal, çikolata sosu ve benzeri yağlı veya şekerli gıdalar alırsanız, bunlar da gastrik bandınız tarafından yavaşlatılamaz ve kilo kaybedemezsiniz.

BU GÜNLÜK ALIŞKANLIKLARI EDİNİN!

Hızlı yakılan şekerlerden kaçının: Sofra şekeri, bal, bonbonlar, karameller, çikolata, meyve konsantreleri, kompostolar, kekler, pastalar, bisküiler, meyve şurupları, meyveli yoğurtlar, kurutulmuş meyveler, fındık, fıstık, badem gibi çerezler, pudingler, dondurma, hazır meyve suları, tatlı alkollü içecekler.
Gizli Yağlardan Kaçının: Unlu mamüller, bisküiler, kekler, patlamış mısır, çikolata, cipsler, kızartılmış yiyecekler.
Açık Yağlardan Kaçının: Sıvı yağlar, mayonez, margarin, kremalar, katı yağlar, etsuları, avokado, siyah ve yeşil zeytin, kurutulmuş meyve ve çerezler (badem, fıstık, Hindistan cevizi..)

BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

Cerrahi İçin Gereken Koşullar
Hasta 18 ila 60 yaş arasında olmalıdır.
Vücut kitle indeksi (sitemizin anasayfasında otomatik hesaplayıcı ile öğrenebilirsiniz.) 40'ın üzerinde olmalı veya 35 ve kiloyla ilişkili aşağıdaki sorunlardan biri olmalıdır:
-Hipertansiyon
- Sleep apne
- Diz ya da omurganın artriti
- Diabet veya hiperkolesterolemi veya hipertrigliseridemi
- Yıllarca uygulanan diyet ve zayıflama tedavilerinden sonra başarılı olunamamış olması.

NASIL İŞE YARIYOR?

Band laparoskopik olarak, yani kapalı yöntemle yerleştirilir ve midenin etrafında bir halka oluşturur.
Mideyi dar bir pasajla birleşen iki ayrı poşa ayırır. Bu durum, dar kısmı üstte olan asimetrik bir kum saatine benzer.
İlk poş dolduğunda siz de şiştiğinizi hissedersiniz.
Eğer gün boyu çikolata, dondurma, bal gibi yüksek kalorili yiyeceklerle beslenmez ve soda içmezseniz kilo kaybetmeye başlarsınız.
Eğer gerekirse bandınız sonradan ayarlanabilir. Bununla birlikte, ne kadar kilo kaybedeceğinizi ya da ne kadar sıkılmış bandı tolere edebileceğinizi önceden tahminlemek mümkün değildir.
UZUN VADEDE GASTRİK BAND

Band, gerekli ise yaşam boyu yerinde bırakılabilir. Bununla birlikte, bandın kilo kaybı fazının sonunda gevşetilmesi neredeyse kuraldır. Böylece, bandın mideye uyguladığı basınç azaltılır ve dilatasyon riski ortadan kaldırılır.
OPERASYONUN BAŞARILI OLMASI İÇİN

-Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz olmazsa olmaz kuraldır. Alışmak zorunda olduğunuz üç yeme özelliği: yavaş yeme, gıdaları çok iyi çiğneme ve gazlı içeceklerden kaçınma, daima anımsanmalıdır.
-Yaşam boyu periodik medikal hatta bazen psikolojik kontrollere gereksiniminiz olduğu fikrine alışın.
- Gastrik bandın kilo kaybı için yardımcı olacağı, fakat tek başına istediğiniz kadar kilo vermenizde yeterli olmayabileceği fikrine alışın. Kilo kaybı, diyetsel ve cerrahi komplikasyonlar ve kişisel konforunuz arasında iyi bir dengenin sağlanacağı bir kiloda stabilize olmayı kabul etmelisiniz.
CERRAHİ SONRASI GERÇEKLER

- 15-21 gün arasında işinizden uzak kalacağınızı hesaplayın.
- Cerrahi işlemden sonra işleme özel bir ağrı yoktur. Laparoskopi sırasında verilen gaza bağlı olarak bazen sağ omuz ağrısı, buna bağlı kramplar veya cihazın olduğu yerde ciltaltında hafif bir ağrı hissedilebilir.
- Herhangi bir tekrarlayan kusma durumunu cerrahınız veya medikal dyetisyeninize bildiriniz. Bu durum bandın kaymasına yol açabilir.
- Antienflamatuar ilaçları kullanmanız gerektiğinde ekstra önlemler alınız. Mide ağrısı hissetmeniz durumunda derhal ilacı kesin ve hekiminize danışınız.
- Kilo kaybetme döneminin sonunda plastik cerrahi gerekli olabilir.
- Gebelik durumunda, eğer kusma meydana gelirse bandın parsiyel olarak gevşetilmesi gerekebilir. Doğumdan sonra tekrar sıkılaştırılabilir. Kusma olmazsa band olduğu gibi bırakılabilir.
- Belli gıdalarda yeme güçlüğü yaşıyorsanız pasajı hafifçe genişletmek için sıcak bir içecek içmeyi deneyebilirsiniz.
- Öğünler arasında istediğiniz kadar su içebilirsiniz. Ancak bir kerede çok fazla içmekten, çok hızlı içmekten, gazlı ya da şekerli içeceklerden kaçınmalısınız.
- Eğer kusuyorsanız bu şunların işareti olabilir:
-Fazla yemişsinizdir.
-Çok hızlı yemişsinizdir.
-Büyük lokmalar yutmuşsunuzdur.
-Yeterince uzun süre çiğnememişsinizdir.
-Çok hızlı yutmuşsunuzdur.
-Yemekle beraber fazla sıvı içmişsinizdir.
- Her öğünde yiyebileceğiniz miktar genel durumunuza, stres düzeyinize veya zaman dilimine göre(sabah güç, akşam daha kolay gibi..) değişebilir.
- Bununla birlikte, genellikle yemesi daha güç olan yiyecekler, sizi daha fazla tatmin edecek olanlardır.
- Sık sık reflünüz oluyorsa cerrahınıza danışın, bandınızın gevşetilmesi gerekiyor olabilir.
- Bandın sıkılaştırılmasını takip eden birkaç günde sadece sıvıları yutabilirsiniz. Ardından yarı sıvılar geçmeye başlar ve en sonunda normal gıdalara geçebilirsiniz. 8 altın kural hala geçerlidir.
- Gıdaları yutmak her zamankinden daha zor oluyorsa farklı bir stres perioduna bağlı olabilir. Bu durum devam ederse bandınızın geçici olarak gevşetilmesi gerekebilir.

TARTIŞMA

Herhangi bir diyetetik ya da cerrahi komplikasyon yaşamadan, düzenli olarak ve mümkün olduğunca konforlu kilo vermelisiniz. Bu nedenle herhangi bir sorunla karşılaşırsanız cerrahınız ya da diyetisyeninizle bağlantı kurunuz. Her şey yolunda olsa bile, kilo verme periodunda her altı ayda bir, herhangi bir besinsel yetersizlik ya da komplikasyon olmadığından emin olmak üzere diyetisyeninizle görüşmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayarlanabilir Mide Bandı (Mide Kelepçesi) Ameliyatı Olacak ve Olan Hastalar İçin Kılavuz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Mide Kanseri ve Mide Tümörleri Prof.Dr.Enver DOLAR
► Mide Küçültme Ameliyatı Dr.Tufan ERGENÇ
► Mide Küçültme Ameliyatı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
► Mide Hastalıkları ve Oruç Op.Dr.Mücteba GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayarlanabilir Mide Bandı (Mide Kelepçesi) Ameliyatı Olacak ve Olan Hastalar İçin Kılavuz' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:26
Top