2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Cinsel Yaşam
MAKALE #13912 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Aralık 2014 | 4,018 Okuyucu
Evlilik iki çiftin birlikteliğiyle başlayan bir süreçtir. Bu süreç çeşitli evrrelerden geçer ve bu evreler evlilik hayatını kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz etkiliyebilmektedir. Evlilik yaşamında sevgi, saygı, hoşgörü, sadakat gibi değerlerinde yanında cinsel yaşamda evliliği etkileyebilmektedir.

Cinsel yaşam evli çiftlerin evliliklerinden aldıkları doyumun kalitesini belirler. Cinsel yaşam sadece çiftlerin orgazm evrelerini kapsamaz. Cinsel yaşam iletişimin olduğu, çiftlerin birbirine dokunduğu sözlü ve sözsüz iletişimin yoğun olduğu bir evredir. Çiftlerin cinsel yaşam kalitelerine bakıp evlilikleri hakkındaki problemleri kestirebilirsiniz.
Yeni evlenmiş bir çift için cinsellik yepyeni bir olgudur. Ve ülkemizde hala devam eden çevrenin baskısı ile yeni evlenen çiftlerin evlilik yaşamları olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Baskı gören çiftlerden kadınlar daha çok etkilenmektedir. Bu etkilenmeler vajinusmus gibi rahatsızlıklara kadar gidebilmektedir.

Evlilikte cinsellik çiftlerin birbirlerini tanımalarına yardımcı olur. Birbirlerine dokunmaları, iletişim kurmaları, cinsel yaşamlarını özel hale getirmeleri birbirlerine verdikleri önemi arttırır. Cinsel yaşamın kaliteli olması evlilik psikolojisini de olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Kaliteli bir cinsel yaşam eşlerin birbirlerine duydukları saygı, hoşgörü ve anlayış düzeylerini yükseltmektedir. Fiziksel açıdanda kaliteli cinsel yaşam egzersiz görevi görüp kalp ve damar aktivitelerini hızlandırmakta, kalori yakmanızı sağlamaktadır.
Cinsel yaşam belirli evrelerden oluşan aşamalardır. Maalesef bizim ülkemizde bu aşamalar atlanılıp genellikle orgazm aşamasına hemen geçilmek istenmektedir.Cinsel yaşam evreleri şunlardır:

1. Uyarılma Evresi: Cinsel ilişkideki ilk evredir. Düşüncelerin harekete geçilmesiyle erkekte sertleşme kadınlarda ıslanma denilen olayalar gelişir. Bu dönemde kadın cinsel organı cinsel ilişki için hazır hale gelmektedir. Genellikle bu süreci atlayan çiftlerde vajinal kuruluk, ilişki sırasında acı duyma gibi şikayetler artmaktadır.
2. Plato Evresi: Etkili cinsel uyarının ve heyecanlanmanın sürdürülmesiyle, haz duygusu ve cinsel gerilim giderek yükselir. Bu dönemde cinsel arzular artmaya başlar,kalp atışı hızlanır, nefes alışı hızlanır, vajina cinsel ilişki için hazır duruma gelmiştir, göğüs uçları ve göğüsler büyümüş cinsel ilişki için hazır duruma gelmiştir.
3. Orgazm Evresi: Süre açısından en kısa haz açısından en yoğun evredir. Bu evrede erkekte spermlerin dışarı atılmasıyla boşalma, kadınlarda ise vajinal bölgenin ritmik kasılmalarıyla karakterize olan orgazm oluşur. Bu dönemde vücut ısısında artış ve terlemeler oluşur, kadınlarda vajinal kasılmalarla birlikte idrara çıkma isteği yada idrar kaçırma gibi durumlar olabilir, kasılmalar kadının yüzüne yansır sanki acı çekiyormuş hissi uyandırır. Kadınlar erkeklere göre orgazm evresinde bir kaç kez fazla boşalabilir. Erkekler bir defa orgazma ulaşırken, kadınlar aynı ilişki içerisinde 2-3 kez orgazma ulaşabilmektedir.
4. Çözülme Evresi: Orgazmla birlikte vücüdun oluşturduğu tepkilerin cinsel evre sıralamasını takip ederek eski duruma dönmesidir.Çözülme evresi cinsel ilişkinin kalitesine göre süresi uzayadabilir kısaladabilir. Bu dönemde vücut eski haline döner, penis küçülür, vajina eski haline döner, meme uçları küçülür, klitoris hassaslaşır.
Bu evreler bugünki psikoloji çevreleri tarafından kabul görmüş evrelerdir. Bu süreçlerden her hangi birinde yaşanan sıkıntılar cinsel işlev bozukluklarına neden olabilmektedir.

Cinsel problemler kadında ve erkekte olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Kadın Cinsel İşlev Bozuklukları: Cinsel İsteksizlik, Orgazm Olamama Bozukluğu, Vajinal Kuruluk, Disparoni ( Cinsel ilişki sırasında ağrı) ve Vajinusmus.
2. Erkekte Cinsel İşlev Bozuklukları: Cinsel İsteksizlik, Erken Boşalma, Sertleşme Problemleri

Evliliğinize cinsel yaşamınızda bu sorunlarla karşılaşıyorsanız mutlaka psikolojik destek almalısınız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Cinsel Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Evlilikte Cinsel Yaşam Becerileri Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Evlilikte Cinsel Uyum Firdevs KARACA EREN
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Psk.Gülüm BACANAK
► Evlilikte Cinsel Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Cinsel Problemler: Erken Boşalma Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Gebelikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Duygu AYHAN
► Kaliteli Cinsel Yaşam Psk.Sümeyye ARSLAN
► Hamilelik ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Cinsel Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:51
Top