2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları
MAKALE #13931 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Ocak 2015 | 3,827 Okuyucu
Cinsel işlev çiftlerin cinsellikten aldıkları doyumu belirleyen faktördür. Kadın veya erkek cinsiyet ne olursa olsun bireyin cinsellikten aldığı zevk, cinsellik işlevindeki aksamalarla doğru orantıda gitmektedir.

Kadınların cinselliği erkeklere göre daha farklıdır. Kadınların cinsellikten beklentileri sadece cinsel ilişki değildir. Bunun yanında sarılmak, konuşmak, hissetmek, dokunmaktır. Kadınlar cinsellikte değer görmek, beğenilmek ve psikolojik olarak destek görmek ister.

Ülkemizde yetiştirilme tarzlarına ve kadınların cinsellikle ilgili yanlış inançlarına bağlı olarak evlendikten sonra çiftlerin cinsel yaşamlarında sorunlar çıkmaktadır. Cinsellikle ilgili yanlış mitler, inançlar kadınların cinsellikten korkmalarına, soğumalarına ve kendilerini kasmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca eşlerinin cinsellik konusunda ısrarcı olması, kadını düşünmemesi ve zorlaması kadının cinsellğe bakışını olumsuz yönde etkilemektedir.

"Evlilikte Cinsel Yaşam" makalemizde de değindiğimiz gibi cinsellik önce beyinde başlar. Düşünceler duyguları yönetir ve olumsuz inançlar cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir. Çiftler arasında cinsel işlev bozukluklarından her hangi birisi varsa önce fizyolojik olarak tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Fizyolojik bir rahatsızlık yok ise psikolojik desteğe bir an önce başlanılmalıdır.

Kadınlarda Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları:

1. Vajinusmus : Vajinismus; ilişki sırasında ön sevişmede hiç bir sorun yaşamayan, hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda penisin vajina içine girememesi veya son derece ağrılı, zor şekilde girmesi ile karakterize bir cinsel sorundur.

İstemsiz vajinal kasılmalar sonucunda cinsel birleşme (penetrasyon) ya hiç olamamakta veya son derece ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bazen de vajinaya penisin yalnızca uç kısmı girebilmektedir. Hatta bu şekilde çok nadir de olsa gebe kalan hastalar da olabilir.

Cinsel ilişkide özellikle vajinanın alt 1/3 kısmındaki kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılmakla birlikte bu kasılmaya bacaklar, kalça, bel, sırt ve hatta vajinismus probleminin derecesine de bağlı olarak çene, ayak parmaklarındaki kaslar bile katılabilmektedir. Kasılmaların şiddeti vajinismusun da derecesini göstermektedir.

Vajinusmusta, kadınlar cinsel ilişkinin düşüncesine bile tahammül edemez duruma gelebilirler. Gerginlikler had safhaya çıkabilir. Vajinusmusta eşlerin birbirine desteği çok önemlidir. Çiftler cinselel terapi destekleriyle sorunlarını çok kolay bir şekilde çözüme kavuşturabilirler.

2. Disparoni ( Ağrılı Cinsel İlişki): Disparoni, cinsel ilişki sırasında kadının acı ve ağrı duyması olarak tanımlanabilir. Vajina girişinde yada daha derinlerde acı, yanma, ağrı, batma gibi belirtiler gösterebilir.

Disparonide özellikle vajinal muayenenin yapılması şarttır. Vajinal, rahim ve idrar yolları enfeksiyonları disparoniye neden olabilmektedir. Fiziksel muayenede bir soruna rastlanmamışsa psikolojik destek almak şarttır. Ayrıca vajinal kuruluk da disparoniye sebep olabilmektedir.

3. Orgazm Bozukluğu: Orgazm cinsel ilişkinin 3. aşamasıdır. Orgazm alınan zevksin son noktasında vücudun kasılarak boşalması ve rahatlamasıdır. Kadınlarda orgazm eşlerinden veya kendi olumsuz düşüncelerinden kaynaklanarak gerçekleşemediği zamanlar olabilmektedir.

Her kadın orgazm olabilir yeterki düşünce sistemini olumluya çevirsin. Kendi bedenini, uyarılma noktalarını bilen ve keşfeden kadınlar orgazmı daha kolay sağlamaktadır.

Kadınlarda orgazm ikiye ayrılır. Vajinal orgazm ve klitoral orgazm. Vajinal orgazm cinsel ilişki sırasında kadının orgazma ulaşamasıdır. Klitoral orgazm kadının masturbasyon yaparak yada cinsel ilişki sırasında klitorisini uyararak orgazma ulaşmasıdır.

Vajinal orgazmın gerçekleşmeme sebepleri; erkeğin erken boşalması, erkeğin sertleşme sorunu olması, kadının cinsellikle ilgili olumsuz düşünce sistemi, kadının cinsel istek azlığı, vajinusmus, fiziksel rahatsızlıklar gibi sebepler olabilir.

4. Cinsel İstek Azlığı: Kadınlarda cinsel istek azlığı "Başım Ağrıyor" repliğiyle ülkemizde çok fazla gündeme gelmektedir. Kadınların yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsel ilşiki yada masturbasyon yapmaya karşı isteksiz ve ilgisiz olmalarıdır. Cinsel isteksizliğin sebepleri; yaşanan bir travma, depresyon, anksiyete, kullanılan psikiyatrik ilaçlar veya fiziksel rahatsızlıklar olabilir.

Tüm bu cinsel işlev bozuklukları evlilik yaşamında olumsuzluklara neden olabilmektedir. Eşlerin birlikte hareket etmeleri, bu sorunları çözme konusunda kararlar almaları önemli bir adım olacaktır. Cinsel terapilerle birlikte kolaylıkla çözülebilecek olan bu sorunlar evliliğinizde problemlere neden olmasın.

Özgür TÖNBÜL
Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:57
Top