2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Umut, Umutsuzluk ve Psikopatoloji
MAKALE #13946 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Ocak 2015 | 7,874 Okuyucu
UMUT, UMUTSUZLUK VE PSİKOPATOLOJİ

Umut; “ummaktan doğan güven duygusu” olarak tanımlanmaktadır.1 Ummak beklentileri içeren bir bekleyiştir. Umut ve güven insanın olumlu düşünceleri sonucu oluşan olumlu duygulardır.
Umutsuzluk ise bir olay karşısında duyulan beklentilerin olumsuz yönde olması veya beklentilerin olumsuz yönde gittiği sanrısıdır. Bu duygu çoğu zaman ve hiçbir şekilde gerçekleşmeyecek olan veya böyle olacağı sadece düşünülen beklentiler söz konusu olduğunda kendini belli eder.
Dinsel açıdan umut bir erdemdir. Umutsuzluk ise Tanrı’ya isyan olarak tanımlanmaktadır. Çoğu dinlerde inanç ile umut birliktedir. Mitolojilerde de umut kavramı farklı hikayelerle anlatılmıştır. Pandora’nın Kutusu hikayesine göre; Zeus kendisinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a Pandora’yı eş olarak gönderir. Zeus Pandora’ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış çömlek benzeri bir kavanoz hediye etmiştir ama bu kavanoz asla açılmamalıdır. Bir süre sonra merakına yenilen Pandora kavanozu açar ve içindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. Ancak son anda kutuyu kapatır bu da insanların içindeki “umut”tur; kötülüğün yayılmamış olması umudu…2
Yaşamın ilk evrelerinden günümüze kadar insanlar hep umut dolu olmuşlardır. Geleceklerini, hayatlarını, hayallerini hep umut etmişlerdir. Dinler, yaşam biçimleri, kültürler umudun önemini vurgulamışlardır. Ancak insanlar bir taraftan bu kadar umutla iç içeyken, bazı insanlar umutsuzluk girdabında boğulmuşlardır. Sartre’ye göre umutsuzluk, insanoğlunun kendisine karşı hazırlayabileceği suikastlerin en korkuncudur. Umutsuzluk manevi bir intihardır.
Umutsuzluk, nevrozlu kişilerin mutluluklarını gölgeleyen düşünce yapılarının en önemlilerindendir. Umudu olan insan her türlü zorluğu göğüsleyebilir, tüm acı ve sıkıntılara katlanabilir. Çoğu kişide de umutsuzluk duyguları derinlere bastırılmıştır ve bu duygu başarı ve mutluluğu engeller. Umutsuzluk girdabına giren birçok kişinin hayat hikayelerinde travmatik yaşantılar görülmektedir.3
Umutsuzluk karamsarlığı da beraberinde getirmektedir. Maruz kalınan yaşam olayı karşısında olumsuz düşünceler harekete geçmekte ve olumsuz duygular peşi sıra ortaya çıkmaktadır. Bir insan durup dururken umutsuzluğa düşmemekte, özellikle bir yaşam olayının var olması gerekmektedir. Yaşanan olumsuzluklarda birlikte hayata karşı beklentiler düşmekte, umutlar azalmaktadır. Umutsuzluk arttıkça insanın kendisine, geleceğine ve çevresine karşı karamsarlık düzeyi de artmaktadır.
Umutsuzluk birçok psikolojik rahatsızlıkların temelini de oluşturmaktadır. Umutsuzluk, kişinin iyilik halinden yoksunluğunu, isteksizliğini ve amaçsızlığını içermektedir.4
Umutsuzluk yetişkinler gibi çocuklarda da görülebilen bir duygudur. Bowlby’nin çocuklarla yaptığı “bağlanma” araştırmaları bebeklik çağındaki çocukların terk edilme durumlarına karşı umutsuzluk yaşadıklarını göstermektedir. Bebeklik döneminde yaşanan bağlanma sorunlarında umutsuzluk özellikle “bebeklik depresyonu”nu tetiklemektedir. Ayrıca 1-3 yaş çocuklarında “ayrılma anksiyetesi bozukluğu” görülebilmektedir. Bebeklik ya da çocukluk dönemindeki umutsuzluk duyguları “tepkisel bağlanma bozukluğu”na temel teşkil etmekte ve bu çocukların başkaları ile güvensiz ortamlarda bağ kurma çalışmaları ve daha çok travmaya maruz kalmalarına neden olabilmektedir.
Ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde ise umutsuzluk daha çok “depresyon” ile iç içedir. Birçok kişi psikiyatriste mutsuzluk ve umutsuzluk belirtileri ile başvurmaktadır. Beck hastaların %78’den fazlasının geleceğe umutsuz baktıklarını belirtmiştir.5 Depresyon olumsuz düşüncelerin ve duyguların yoğun olarak yaşandığı bir rahatsızlıktır. Depresyonun bilişsel açıklamasında kişinin kendisi, çevresi ve geleceği ile ilgili olumsuz inançları ve umutsuzluğu vurgulanmıştır. Beck’in depresyon çalışmalarında ve ölçek geliştirme araştırmalarında umutsuzluk önemli bir yer tutmuştur. Depresyonun psikanalitik açıklamasında da yitirilen sevgi nesnesinin kaybı ve ona eşlik eden umutsuzluk duygusu yer almıştır. Freud “Yas ve Melankoli” çalışmasında sevgi nesnesinin kaybının gerçek bir yas gibi yaşanabileceğini ve bu süreçte umutsuzluğun belirleyici olduğuna değinmektedir.
Umutsuzluk ayrıca depresyonun bir ileri boyutu olan intiharda kendini en çok belli eden duygudur. İntihara eğilimli kişiler yoğun depresif duyguları olan, umutsuzluk ve çaresizlik içerisindeki insanlardır.
İnsan umudu var olduğu sürece yaşamdan zevk alacak ve diğer insanlara faydalı olabilecektir.

Özgür TÖNBÜL
Psikolojik Danışman

KAYNAKÇA
1. TDK Türkçe Sözlük
2. tr.wikipedia.org/wiki/Pandora[
3. antalyapsikiyatri.com/psikiyatr…/umutsuzluk-ve-depresyon
4. Tarhan F, Kardeş F, Van Depremini Yaşayan Ortaöğretim Öğrencilerinin Travmadan Etkilenme ve Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi, Sakarya University Journal of Education, 4/1 (Nisan/April 2014) ss.102-115
5. Dilbaz N, Seber G, Umutsuzluk Kavramı: Depresyon ve İntiharda Önemi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Umut, Umutsuzluk ve Psikopatoloji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Mükemmeliyetçilik ve Psikopatoloji Psk.Ezgi DENİZEL GÜVEN
► İstemekten Fazlası, Umut… Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Umut: Geçmişin Sınırlarını Aşmak Doç.Dr.Psk.Dnş.Aylin DEMİRLİ YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Umut, Umutsuzluk ve Psikopatoloji' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top