2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!!
MAKALE #13951 © Yazan Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR | Yayın Ocak 2015 | 3,640 Okuyucu
Yeni doğacak olanın anne- baba - çocuk üçgenindeki yeri yapacağı değişimler.

Yeni bir kardeş dünyaya geleceğinde evde başlayan tatlı telaş kardeşin dünyaya gelmesiyle birçok aile için sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olabilmektedir. Her şeyi kabullenmiş gibi görünen büyük kardeş annenin doğuma gidişiyle birlikte kendisinin istenmediği duygusuyla baş başa kalmaktadır ( Yaş olarak 1,5 yaş ile 4 yaş arası çocuklarda daha çok bu duygu hakimdir).

Anne en sevilen nesne onu bırakıp gitti, çocuk için içinden çıkılmaz bir duygu karmaşası yaratmaktadır.Bu karmaşa suçluluk, öfke, üzüntü, kırgınlık, depresif duygu değişimleri gibi birçok şeyi içinde barındırmaktadır. Bazen bu duygular o anda ortaya çıkar bazen de yıllar sonra farklı duyguların içine saklanmış olarak çıkmaktadır. Çocuk annenin kendisini terk edip gittiği duygusunu yaşarken bir de bakıyor ki anne eve kucağında yeni bir bebekle geliyor.

Birçok anne yeni doğanı kucağında iken veya yanında yatıyorken büyük olan çocuğunun yanına ilk geldiği andaki bakışını hala hatırlamaktadır. İşte ilk bakış, tüm duyguların içindeki birikmişliğin yansıması ne etkili, ne anlam yüklüdür.
Anne küçük çocuğa bakım vermek zorunda ve yükümlülüğünde olduğu için diğer çocuğun yaşayacağı duygular farklılaşmaya başlamaktadır ve en önemli duygu değişimi artık annesinin kendisini istemediği duygusudur.
Sonra eve her gelen küçükle ilgilenir, onunla konuşur, ona hediyeler getirir, herkesin dilinde küçükle ilgili cümleler vardır.
Ayrıca etraftan ona sen artık abisin, ablasın kardeşine zarar verme onu sev gibi baskı dolu sözler ve davranışlarda işin içine girince dünyasında oturmayan taşlar daha da sıkıntı vermeye başlamaktadır.
İlgi Ve alakanın bir anda kendisinden kardeşine geçmesi zor bir katlanılma durumu ortaya çıkarmaktadır

Çocuğun kıskançlığının üstesinden gelebilmesi için yapılacak eylemlerden bazıları ise şunlardır:

Ön hazırlık aşamasını detaylı olarak yapılandırın: Hamilelik için eğer anne baba bir karar almışsa (planlanan hamilelikler için ) veya beklenmedik bir hamilelik ortaya çıkmışsa çocuğunuza aileye yeni birisinin katılacağı konusunda bilgilendirme yapınız. Süreç içerinde onunla birlikte odayı hazırlama, ev içinde çocuğunuzun belirli katılımlarının ve fikirlerinin etkili olduğu değişimlerde bulunma, özellikle küçülen elbiseler kullanılacaksa bu elbiseler sana küçük geliyor sen büyüdüğün için seninle alışverişe çıkıp yenilerini sana alırız ve istersen bunları yeni doğacak bebeğimize giydirmek için düzeltme yapabiliriz ve şuraya çıkartıp saklayabiliriz diyebilirsiniz. Çocuğunuz ilk zamanlarda bunu kabullenme ve kabullenmeme duyguları üzerinde değişiklikler gitgeller yaşayabilir bunu normal karşılayın ve senin iznin olmadan bunu yapmayacağım sana saygı duyuyorum eminim sende bu konuda bana anlayış göstereceksin diye ortak bir yol bulabilirsiniz.

Ve yine en çok dikkat edilecek bebek için siz veya aile dışından hiç kimse zorla abi veya abla misyonu yükleme çabası içine girmesin çünkü çocuk misyonun ne olduğunu bilmediği için stres duygusu yaşayacaktır hatta çocukluk depresyonuna girebilir ve siz neden olduğunu algılamakta çok zorlanırsınız.

Çocukla duyguları hakkında konuşma: ( bu konuşma içinde samimi olarak onu dinleyin, ebeveyn - çocuk konuşması değil, yetişkin - yetişkine konuşma tarzı gibi) Eğer kardeşinle (kardeşim demezse yeni gelen bebek ifadesi kullanılabilir) ilgili konuşmak istersen seni şuan dinlemeye hazırım. İstediğin yerde de konuşabiliriz. Sana bu zamanı ayırmak istiyorum, senin hissettiklerini bilmek istiyorum.

Yaşanan yeni durumu kendi bebeklik fotoğrafları üzerinden anlatma: Çocuklar bir ebeveynin küçük bir bebeğe neden bakım vermek, onunla ilgilenmek, temel ihtiyaçlarını gidermek, yataklarında yatmasına izin vermek veya onu her an gözetim altında tutmaları gerektiğini bilemezler. Bu yüzden algılamada farklı hisler yaşamasına sebebiyet verir. En kısa yoldan ve etkili olarak çocuğunuzun ilk bebeklik fotoğrafları varsa onlar üzerinden sohbet ortamı açmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Daha kolay bir bilgi aktarımı yapabileceksiniz.

Bebekle ilgili bakım ve yardım etkinliklerine büyük kardeşinde katılımının sağlanması: Alt değiştirme veya bebekle ilgili etkinliklere davet etme, ondan bu hakkında yardım alma ve bu yardım esnasında çok abartmadan çocuğunuzu onure edici ifadelerle destekleme yapmanız bebeğe olan bakışında değişiklikler sağlayacaktır.
Senin katkın çok büyük senin yardımların beni daha iyi hissettiriyor sen bu aile için önemlisin değerlisin. Aslında çok korkuyordum küçük bir bebek hep ağlayacak, ben onu heran emzireceğim, uyku saatleri düzensiz olacak ve bu da beni gerçekten yoracaktı fakat senin bana yardım ediyor olman beni mutlu ediyor, kendimi daha huzurlu hissediyorum (bebeklerin neden bakıma ihtiyacı vardır bölümü anlatıldıktan sonra)

Bebeğin aile içindeki yeri ve anneni görevlerini anlatma: hikaye tekniği kullanılarak yapılabilir bunun için dışarıdan bir hikaye kitabı bulmanıza gerek yok evdeki birkaç fotoğrafı kullanabilirsiniz annenin hamilelik öncesi, hamilelik dönemi ve doğumdan sonra bebeğin fotoğrafları ve bu fotoğraflar varsa çocuğun kendi dönemiyle alakalı olursa kardeşin ev içerisindeki yeri hakkında daha net bilgiye sahip olacaktır. Film veya belgesel gibi çocuğun anlayacağı bir görsel çok etkili olacaktır.

Aile çevresinden ve dışarıdan gelenlerle ilgili yapılacaklar: Aile çevresinden veya dışarıdan gelen kişilere küçük bir hatırlatma veya nazikçe bir ifade bu konuda size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Kültürel kodlarımızda olan yenidoğana getirilen hediyeler ve yenidoğan çocuğa karşı olan coşkulu konuşmalar kardeş kıskançlığı çığ gibi büyütmeye yardımcı olan kar tanecikleri gibidir. Getirdikleri hediyeler de ablanın desteğini almaları istersen bunu sen kardeşine ver ya da ne zaman istersen o zaman verebilirsin gibi kelimeler birazcık işe yarayacaktır. Çocuğun yanında özellikle sen artık abla oldun abi oldun sözünün kullanılmasına izin vermeyin çünkü çocuğunuz böyle bir seçim yapmadı o bu durumun içine anne babası tarafından mecburi olarak giriş yaptırıldı. Bu yüzden etraftakilerin bu misyonu yüklemesine izin vermeyin biraz zaman geçmesi ve kardeşi kabullenmesini bekleyin.

Babanın yenidoğan hayatınıza girdiğinde yapması gerekenler: İş ortamında ne kadar yoğun olunursa olunsun çocuk yapma tek taraflı bir şey olmadığı için bakım verme de tek taraflı değildir. Aktif olarak sorumluluk alınması gerekmektedir. Baba annenin fiziksel ihtiyaçlarını ve en önemlisi duygusal ihtiyaçları karşılama konusunda bu dönem içerisinde daha istekli olmalı bu konuda daha duyarlı davranmalıdır. Özellikle annenin doğum süreci, yenidoğanın verdiği psikolojik etki durumunu, büyük çocuğun verdiği baskı ve tepkiler, çevrenin anne üstündeki bitmez tükenmek bilmeyen istek ve beklentilerinde baba annenin koruyucu kalkanı olmalı ve anneyi rahatlatmalıdır. Anne rahat olursa yenidoğan rahat olur, çocuk rahat olur, eş rahat olur, çevre rahat olur ve AİLE rahat olur...

Özellikle emzirme ve alt değiştirme gibi temel ihtiyaçlar döneminde büyük kardeşle ilgilenilmesi büyüğün terk edilmiş duygusunu, annenin de iki çocuk arasında kalma kaygısını da ortadan kaldırmış olacaktır.
Babanın ev içinde veya dışında belirli aktiviteler planlaması büyük çocukla anneye bu süreçte maksimum destek sağlayacaktır. Babanın yenidoğanla ilgilenmesi ve annenin bu zaman içinde dinlenmesi de annenin ruhsal dünyasında çok ferahlatıcı bir duygu oluşturacaktır.

Eski davranış tarzlarının küçük yansımalarını devam ettirme: Anne yenidoğan bebekle birlikte hayatında ciddi değişimler yaşar bu değişimlerden en büyüğü büyük olanla olan hayatındaki değişimlerdir. Dışarıya birlikte çıktıkları, alışverişleri birlikte yaptıkları, ev içerisinde birlikte geçirdikleri zamanlar sanki bir anıymış gibi olmaya başlar. Ta ki yenidoğan kendisini toparlama evresine girinceye kadar. Bu dönemde büyük çocukla kopukluk yaşanmaması için annenin daha önce yapılan etkinliklerden kısa kısa alıntılar yapması gerekmektedir. Kısa süreliğine dışarı çıkıp gelme, markete girip çıkma, kısa süreli oyun etkinlikleri gibi.

Yenidoğan tüm dengeleri değiştirir ve aile yeniden bir şekillenme, yeni bir evrim, yeni bir dünya kurmaya başlar. Hiçbirşey eskisi gibi değildir bu yüzden aile üyeleri yeni oluşuma ne kadar kısa sürede adapte olurlarsa o kadar sağlıklı bir aile yapısı oluşacaktır.
Ev içerisinde bu dönemde sanıldığının aksine BABA faktörüne çok ihtiyaç vardır. ANNE'yi ruhsal anlamda iyi hissettiren bir BABA tüm aileyi güçlü kılar...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim GÜLYAŞAR Fotoğraf
Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın Makaleleri
► Karneler Geliyor! Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Tek Eşliliğin Sonu mu Geliyor? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Psk.Ceren TATAR
► Yalan Söyleme Eğilimimiz Nereden Geliyor? Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!!' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayatımı Paylaşıyorum Eylül 2015
► Okul Fobisi Eylül 2015
► Aşk Yarası Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top