2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde Son Trendler
MAKALE #13976 © Yazan Op.Dr.Defne ERKARA | Yayın Ocak 2015 | 3,176 Okuyucu
Ülkemizde en sık yapılan estetik ameliyat olma özelliğini saç ekimine bıraksa da burun estetiği hala popülaritesinden hiçbir şey kaybetmedi. Topraklarımızda çok farklı etnik gruplara ait insanlar yaşıyor. Bu nedenle çok çeşitli burun estetiği sıkıntıları ile karşılaşıyoruz. Karadeniz bölgesinin kemerli burunları, güneydoğunun kalın derili geniş burunları gibi. Bir de çoğunlukla çocukluk travmalarının sebebiyet verdiği eğri burunlar en sık karşılaştığımız burun problemleridir. Günümüzde ikinci ya da üçüncü kez burun estetiği ihtiyacı duyan hastaların sayısı hiç de az değil.

Burun küçük bir vücut parçası; fakat konumu nedeniyle kişiyi oldukça meşgul eden bir yapı. Kendinin güzel olması ve bulunduğu yüz ile uyumlu olması ve her şeyden önemlisi nefes alma sıkıntısı yaratmaması lazım. Burun estetiği, bence plastik cerrahinin en zor ameliyatı. Değişkeni çok, beklentileri çok. Binlerce burun ameliyatı yapsanız da günün birinde bir burun gelir sizi ilk ameliyatınız gibi zorlar.

Burun üç boyutlu düşünülmeli. Çeşitli bilgisayar programlarıyla, iki boyutlu olarak gösterilen ameliyat öncesi resimler sadece fikir verir. Burun derisinin, kıkırdaklarının kıvamı, kalınlıkları klasik işlemler dışında, anında geliştirmem gereken teknikler bulmaya beni zorlar. Laf aramızda işin en keyifli yanı da benim açımdan bu. Ameliyat sonrasında yara iyileşme dönemi de kişilere göre çok değişkendir. Biz ameliyatta en kötüsünü düşünerek ona göre tedbirler alırız. Sonra yaşanacak sorunları çözmek için en iyisi budur. Günümüzde artık beklenti burnun estetik olduğunun anlaşılmaması. Burun ucunun kalkması ya da sivrilmesi istenmiyor. Burun sırtının çok düşmesi tercih edilmiyor. Bu beni gerçekten memnun ediyor. Çünkü benim tercihim de her zaman o yönde olmuştu.

Kısaca burunda ilkeler:

1- Nefes alma fonksiyonunu iyileştirmek
2- Yüzün genel yapısı içinde aşırı göze batmayan bir burun yapmak. ( Yüzün geneli güzelse burun yüzü parlatır.)
3- Burun- dudak, burun -alın arası geçişlerin doğal olmasını sağlamak

Burun ameliyatı olacaklara tavsiyelerim:

1- Doktorunuz ile birebir görüşün.
2- Mümkün ise size benzeyen kişilere ait öncesi- sonrası foto görün
3- Sizi anlayan kendinizi güvende hissettiğiniz kişilere ameliyat olun.

Eğri Burunlar:

Burnun eğri olması çoğunlukla çocuk yaşlarda farkında olunarak ya da olunmadan geçirilen travmalara bağlıdır. Bazen de ailesel olarak kıkırdak kemik yapısında aşırı büyüme ve buna bağlı olarak burunda eğrilme oluşabilir.

Eğrilik derecesi kişiden kişiye değişkendir. Kimi insanda yüzün genelinde görülen asimetri ile beraber olabilir.

Burunda eğriliği sınıflarsak:

1- Burun kökünden başlayabilir. Tüm burun blok şekilde eğridir.
2- Burun kökü ile ortası arasında olabilir. Burun ucunda bariz değildir. Çoğunlukla burun sırtındaki kemik çıkıntıdaki yükseklik farkından kaynaklanır.
3- Burun ortasından ucuna doğru bir eğilme olabilir. Bu durumda burnun kemik yapıdan kıkırdak yapıya geçerken oluşan bir eğrilik söz konusudur.
4- Bazen de burun bariz S şeklindedir.

Burun eğriliği çoğunlukla iki taraflı ya da tek taraflı nefes alma sıkıntısı ile beraberdir. Yüz gelişiminin tamamlandığı kabul edilen 18-20 yaş arasına dek cerrahi girişim önerilmeyen bu hastalara bazen erken yaşlarda burun içi darlığın açılmasına yönelik burun estetiği yapılması gerekebilir. Bu işlemde burnun görsel yapısına dokunulmaz ve mümkün olduğu kadar kıkırdak yapıları korunmaya çalışır. Bu yapılar sonraki burun estetiği ameliyatında şekillendirme de kullanacağımız hazır malzemelerdir.

Eğri burun ameliyatında amaçlar;

1- Eğriliğin giderilmesi:

Yukarıda saydığım burun tiplerinin her birinde farklı teknikler kullanılarak eğrilik düzeltilir. İlk gruptaki hastalarda yüzün genelinde eğrilik olduğundan eğrilik görsel sıkıntının belirginliğini azaltacak düzeyde önlenebilir. Sonuç olarak burun alın, burun dudak geçişlerinde göze batar eğrilik olmamalıdır.

İkinci gruptaki hastalarda sırttaki eğrilik doğru açıda alınırsa sorun çözülür. Eğrilik ortadan kalkar. Üçüncü gruptaki hastalarda müdahale çoğunlukla kıkırdak yapıya yöneliktir. Çözümü eksik tarafın desteklenmesi ile mümkündür. Dördüncü gruptaki hastalarda ikinci grup ve üçüncü gruptaki hastalara yapılan işlemler bir arada yapılır. Bu burunlar çoğunlukla uzundur. Uzunluğun yüzün uzunluğu ve cinsiyete göre uygun ölçüde kısaltılması gerekir.Burun estetiği ameliyatı ile çözümlenir.

2- Nefes alma sıkıntısının çözülmesi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde Son Trendler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Defne ERKARA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Defne ERKARA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Defne ERKARA Fotoğraf
Op.Dr.Defne ERKARA
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Defne ERKARA'nın Makaleleri
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde Son Trendler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği ve İzler Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:03
Top