2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Evlilikler İçin Öneriler
MAKALE #13989 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ocak 2015 | 5,285 Okuyucu
MUTLU EVLİLİKLER İÇİN ÖNERİLER

Evlilikler iki ayrı geçmiş öyküye sahip olan iki ayrı bireyin beraber yaşama kararı alması olarak tanımlanabilir. Dolayısı ile farklılıklara rağmen bir arada yasama kararı alabilmek anlamına gelen evlilik kurumu güçleri ikiye katlayan, bazı durumlarda ise tam tersi güçleri yarıya indirebilen bir ortaklıktır. Bireylerin huzurlu ve doyum içeren bir ilişki yaşayabilmeleri birbirleri ile uyumlu olmaları, birbirlerini tamamlayabilecek özelliklere sahip olmalarına büyük oranda bağlıdır. Birbirlerinin kişisel özelliklerine ve farklılıklarına saygı duyan çiftler ilişkilerini uyum içerisinde sürdürürler. Ancak yukarıda sayılanlardan daha önemlisi ilişkiyi sürdürmeye dair duyulan inanç ve arzu olmalıdır. İstek ve çabanın diri tutulması önemlidir. Çabanın ve isteğin istikrarsız bir özellik taşıması ilişkiyi çıkmaza sokan önemli unsurlardan biridir. ister evlilik ister ilişki olsun iletişimsizlik, saygısızlık ve saldırganlık bir ilişkide ciddi sorunların yaşanmasına neden olur. Aile yapıları, karakter özellikleri, eğitim seviyeleri, zevkler birbirine uyumlu olduğunda ilişkilerde ortaya çıkan problemlerle daha kolay başa çıkılmaktadır. Evlilikler ve ilişkiler korunduğu takdirde, ortaya çıkan olumsuz sinyallere dikkat edilir gerekli önlemler alınır ise bu birlik korunacaktır.

İlişkiler ve evlilikler yenilenmeye, gelişmeye ihtiyaç duyan bir dinamiğe sahiptir. Mutlu ilişkiler ve evlilikler yenilenmeye ve gelişmeye açık bireyler tarafından yürütülür. Güçlü bağlara sahip mutlu evliliklerin ölçütlerini sıralamak gerekirse;
Farklılıklar, erkeği kadına kadını erkeğe üstün kılmayan özelliklerdir. Bunun bir üstünlük değil bir özgünlük olarak kabul edilmesi gereklidir. Unutulmamalıdır ki farklılıklar, rutini bozan heyecanlara zemin hazırlar.
Çiftlerin yaşamdan beklentileri ve amaçları uyumluluk göstermeli, çift ruhsal ve cinsel uyuma sahip olmalıdır.
Birbirlerini seven ve paylaşma duygusuna sahip çiftler birbirlerini mutlu eder.
Fiziksel, sözel ve davranışsal bir şiddet mutlu bir evlilikte olmaması gerekenlerin başında gelir. ilişkide çatışma yaşandığında çiftler sakinliğini koruyarak sorunu çözme yoluna giderler. Çiftler davranışşsal ve yapıcı eleştirilerle çözüm için uğraşırlar.
Sorumlukların her bir birey tarafından üstlenildiği bir ilişkide ortaya çıkan bir sorun asla tek bir bireye mal edilmez, çünkü evlilik iki kişiliktir.
Araştırmalar evliliğin ilk yıllarından ve ilk çocuk doğduktan sonra çiftlerin birbirlerine ayırdıkları zaman azaldığını ortaya koyuyor. Bunun için eşle beraber , düzenli olarak vakit geçirecek bir program yapmak, herkesin yönelimine uygun olan faaliyetlere yönelmek ev dışında bir alana odaklanmak mutlu ve sağlıklı bir ilişkinin devamlılığı anlamına geliyor.
Eşlerden biri ya da her ikisinin cinsel sorunlar yaşamaları durumunda yardım almaya açık olmaları önemli bir diğer husustur. Eşlerden birinin iletişim ya da öfke kontrol problemleri varsa yine bahsi geçen konularda profesyonel yardım alması mutlu bir ilişki anlamına gelmektedir.
Dostluğun devamı, konuşmak, dertleşmek ve destek olmak oldukça önemli bir başka noktadır. İlişkiye zarar verdiği düşünülen üçüncü şahıslara sınır koyma, ilişkiye dahil etmeme de önemli ve gereklidir.
Çiftler evlilik süresince yaşanabilecek krizlerde direnebilme ve ilişkiyi ayakta tutabilme becerilerini geliştirmelidirler.
ANAHTAR KELİMELER
Uyumlu ve doyumlu cinsellik
Sözel ,fiziksel öfke kontrolü
Farklılıkları kabullenebilme
Farklılıklara saygı duyabilme
Dinamik bir ilişki
Empatik bir yaklaşım

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Evlilikler İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Bir Evlilik İçin Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Mutlu Bir İlişki İçin Psk.Eda GÖKDUMAN
► Evlilikte Mutlu Kalmak İçin... Dr.Psk.Erdal USLUER
► Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin Psk.Aslı PAKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mutlu Evlilikler İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:04
Top