2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumsal Depresyon
MAKALE #14012 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Ocak 2015 | 4,027 Okuyucu
TOPLUMSAL DEPRESYON İÇİNDEKİ BİZ

Bireysel bir terapist olarak çoğunlukla bireylerin mutsuzluğu, hayata karşı memnuniyetsizlikleri algı ağıma takılır. Toplum ise bireylerin etkileşim içerisinde oluşturduğu birikimlerdir. Küçük küçük mutsuzlukların birikerek, birbirini tetikleyerek bir araya geldiğini düşünün, mutlulukların da öyle. Yani biz teker teker aileyi ve toplumun psikolojisini belirleyen birimleriz diyebiliriz. Peki mutsuzluk dediğimiz zaman aklımızda nasıl bir tablo canlanıyor?

Mutsuzluk dediğimiz şey bir yemek tarifi gibi; azıcık kaygı, zevk alamama, azıcık desteksiz çevre, yalnızlık, biraz da dikkat-konsantrasyon azalması, huzursuzluk artması, pek çok da umutsuzluk derken depresyonun tanımını yapmış oluruz. O halde mutsuzluk halleri bizi zamanla depresif ruh haline götürebilir. Bireysel depresyon toplumsal depresyonun mikro halidir. Bireyin üstesinden gelemediği sorunlar gibi toplumun da aşmakta zorlandığı sorunlar ve dönemler vardır. İnsanın hayatını idame ettirebilmesi için, yaşam standartlarını koruyabilmesi ve mutlu olabilmesi için ilk basamaklardan biri iş sahibi olmasıdır. İşsizlik tüm toplumu kapsayan bir yara gibi gittikçe büyüyerek mutsuzluğu da bir veba haline getirir. Bu süreçte sosyal desteği az olan bireyler gibi güçlü psikolojik yapılanması olmayan toplumlar da ayakta durmakta zorlanırlar. İşsizliğin en büyük ve olumsuz getirilerinden biri yoksulluk, yaşamsal ihtiyaçları karşılamakta güçlük çekme çok büyük mutsuzluk öğesidir.
İşsizlik ve yoksulluğun ardından bir toplumu umutsuzluğa, karamsarlığa ve depresyona sevk eden etmenler toplumsal kayıplar, savaşlar, şiddet olayları ve travmalar olarak sıralanabilir. Yaşanan travmalar ve içinde bulunulan politik yapı toplumları çaresizlik duygusundan aşırı umutsuz semptomlara kadar sürükleyebilir.

Bunların yanısıra popüler kültürün bize dayattığı her şeyi bilinçsizce tüketme furyası, ‘An’ı yaşayamama ile birlikte yaşamdan zevk almamızı da tüketiyor. Yanlış bilgilenmelerimiz ve özenerek öğrenmelerimiz sonucu çarpık bireyselleşme çabaları, çocukluğumuzdan bu yana zihnimizde oluşan şemalar, kalıp yargılar kişisel eğitimle aşılacak çok yolumuz olduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmalar özellikle bizim toplumumuzda ruh sağlığı alanına yapılan başvuruların arttığını göstermekle birlikte 2013 yılında sadece İstanbul’da 7 milyon kutuya yakın antidepresan ilaç kullanıldığını göstermektedir. Bu rakamlar farklı illerde artış gösterebilmektedir. Gitgide arttığı görülen bu kullanım depresyonla doğru orantılı mıdır dersek yanlış bir soru sormayız. İşin içine ilaç firmaları ve kapital sistem de girmiş olacağı için yanlış cevaplar vermiş oluruz. Peki toplumsal şartlar bizi bu denli mutsuzluğa zorluyorken biz bu yapıyı oluşturan bireyler olarak neler yapabiliriz? Hadi o halde mutsuzlukla başedebilmek için birkaç pratik öneri sıralayalım:
• Öncelikle işe kendinizden başlayın-kendinizi sevin! (Sonra kendinizin bir yansıması olarak diğerlerini seveceksiniz)
• Yenilenin ve yeni amaçlar belirleyin! (Hiçbir zaman geç kaldık demiyoruz içinde bulunduğumuz şartlarda en uygun hedefleri belirliyoruz)
• Beden sağlığınıza özen gösterin! (Fiziksel egzersizler için çok bedel ödememize gerek yok. Düzenli egzersizler formda kalmamıza yardımcı olabileceği gibi kaygı durumumuzu ve umutsuzluğumuzu da azaltacaktır)
• Duygularınızı tanımlayın! (Neden olumsuz duyguları yaşadığınızı bulun ve problemin çözümüne yönelik adımlar atın)
• Kararlar alırken büyük kısmı mantığınıza bırakın! (Kararlarınız duygularınız ve mantığınızın bir bileşkesi olsun fakat mantık bir adım önde olsun)
• Ruhunuzu unutmayın! (Herbirimiz farklı ruhsal yapılara ve iç dinamiklere sahibiz. Bunun farkına varmak bizi tek ve biricik yapacaktır. Tek ve biricik olduğuna inanan insan tüm insanlığa saygı duyabilir.)
• HAREKETE GEÇİN! ŞİMDİ VE AN’I YAKALAYARAK!

ÖZLEM AKKEL
PSİKOLOG
Çekmeköy Life Dergisi
Sayı 19- s.44
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplumsal Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
► Toplumsal Depresyon Psk.İclal GÖZCÜ
► Toplumsal Travmalar Psk.Ayça KÖROĞLU
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Aydın Deniz YÜCE
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Psk.Kadriye DOĞAN
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
► Terör ve Toplumsal Travma Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumsal Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:47
Top