2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wısc-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği) Nedir ve Nasıl Kullanılır.
MAKALE #14013 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nilgün YAMANER | Yayın Ocak 2015 | 5,054 Okuyucu
MMPI (Minessota Çok Yönlü Kişilik Envanteri )
Psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıkların niteliği hakkında bilgi veren,
Bunların kişide ne düzeyde olduğunun saptanmasında yardımcı olan,
Kişilik bozukluklarının tespitinde başarı sağlayan,
Dünyada en fazla kullanılan psikolojik ölçüm aracıdır.
MMPI bir nevi insan psikolojisinin tam bir tahlilini sağlamaktadır. Şu anda olan ya da gelecekte olması muhtemel psikolojik problemleri şiddetiyle birlikte tespit etme konusunda sağlam ve güvenilir bir araçtır.
MMPI uygulama ve değerlendirme yetkisi bu konuda uzman ve sertifikalı bir psikologlara aittir. Önce danışanla ön görüşme yapılmakta, testin nasıl yapılacağı bilgisi verilmekte ardından 566 adet doğru-yanlış seçeneklerini içeren maddeleri danışan kendisi cevaplamaktadır. Bu cevaplar Psikoloğa iletilmekte ve çok yönlü bir kişilik analiz değerlendirmesi yapılmaktadır.
Yapılan değerlendirme sonrasında psikoterapi sırasında odaklanılacak olan sorunların haritası ortaya çıkmakta, psikoterapi yöntemlerinden kişinin yatkın olduğu yöntem belirlenmekte ve daha sağlam bir psikoterapi süreci geçirilmektedir.

WISC-R (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği)
6-16 yaş arasındaki çocukların zeka gelişim değerlendirmesinin yapılmasını sağlayan,
Zekayı sözel ve performans olarak iki ana başlıkta inceleyen bir ölçektir.
Uygulamada kullanılan 10 adet alt testi sayesinde;
Kısa süreli bellek, görsel-motor koordinasyon, mantık yürütme ve muhakeme becerileri, çevreden aldığı bilgiyi özümseyebilme becerisi, gördüklerini uygulamaya geçirebilme becerisi, şekil ve işaretleri doğru kullanabilme becerisi, mantıksal genellemeler yapabilme becerisi, sorunlara uygun çözümler üretebilme becerisi, matematik becerisi, parça bütün ilişkisi kurabilme becerisi gibi becerilerin ölçülmesini sağlamaktadır.
Bu sayede sadece çocukların zeka gelişim değerlendirmesini yapmakla kalmaz aynı zamanda da eksik olduğu ve destek alması gerektiği alanların ortaya çıkmasını ve uzmanlar eşliğinde profesyonel desteğe yönlendirilmesnde katkıda bulunur.
10 adet uygulamadan oluşan WISC-R testi profesyonel, sertifikalı bir psikolog eşliğinde çocukla bire bir yapılan bir uygulamadır yaklaşık olarak bir ila bir buçuk saat aralığında sürmektedir.
Ailelerin çocuklarını uygulamaya getirirken ya da uygulama sonrası kesinlikle zeka ölçümü yapılacağı ve benzeri bilgileri vermemesi gerekmektedir. Çocuklara yapılması gereken belli uygulamalar şeklinde bilgi verilmelidir ve sonuçlar kesinlikle çocuklarla paylaşılmamalıdır.
Gelişimsel zeka problemleri, dikkat ekskliği hiperaktivite bozukluğu, disleksi, okul başarısızlığı, sınav kaygısı, uyum problemleri vb pek çok rahatsızlık konusunda teşhise ciddi yardımı olan bir uygulamadır.

WAIS-R (Wechsler Yetişkinler İçin Zeka Ölçeği)
16 yaşından daha büyük olan bireylere uygulanan,
Zekayı sözel ve performans olarak iki ana başlıkta inceleyen zeka gelişim değerlendirme ölçeğidir.
Uygulamada kullanılan 10 adet alt testi sayesinde;
Kısa süreli bellek, görsel-motor koordinasyon, mantık yürütme ve muhakeme becerileri, çevreden aldığı bilgiyi özümseyebilme becerisi, gördüklerini uygulamaya geçirebilme becerisi, şekil ve işaretleri doğru kullanabilme becerisi, mantıksal genellemeler yapabilme becerisi, sorunlara uygun çözümler üretebilme becerisi, matematik becerisi, parça bütün ilişkisi kurabilme becerisi gibi becerilerin ölçülmesini sağlamaktadır.
10 adet uygulamadan oluşan WAIS-R testi profesyonel, sertifikalı bir psikolog eşliğinde danışanla bire bir yapılan bir uygulamadır. Yaklaşık olarak bir ila bir buçuk saat aralığında sürmektedir.
Gelişimsel zeka problemleri, yetişkin hiperaktivitesi, sınav kaygısı ve odaklanma sorunları, akademik başarısızlık vb pek çok rahatsızlık konusunda teşhise ciddi yardımı olan bir uygulamadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Wısc-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği) Nedir ve Nasıl Kullanılır.' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:41
Top