2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Kimdir?
MAKALE #14025 © Yazan Uzm.Psk.Tuğçe EYİKOÇAK | Yayın Ocak 2015 | 3,841 Okuyucu
Psikoloji bilimi, insanın duygu,düşünce ve davranışlarını inceleyen, bunların ortaya çıkış nedenlerini araştırarak;nasıl değiştirilebileceğini ortaya koyan bilim dalıdır.Psikoloji bilimi yaklaşık 130 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen ülkemizde son zamanlarda gelişme gösteren bir alandır.Bu sebeple insanlar psikoloğun kim olduğu ve bu mesleğin nasıl icra edildiği konularında net bir bilgiye sahip değildirler.
Psikologlar kişilerin yaşamları süresince karşılaştıkları sorunlardan ötürü içinde bulundukları durumun sebeplerini araştırarak doğru ve etkili çözüm yolları bulunmasına yardımcı olur.Kişinin iş,aile ve diğer çevresel problemleriyle başa çıkabilmeleri için özel beceriler geliştirmesinde onlara destek verir.
Psikologlar asla yargılamaz,eleştirmez ve suçlamaz.Kişileri kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmedikleri gibi onlar adına karar vermez ya da onların kararlarını değiştirmeye zorlamaz.

Psikolog ile Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?
Psikologlar ve psikiyatristler aldıkları eğitim ve kullandıkları yöntemlerle birbirinden ayrılırlar.Psikolog, psikoloji eğitimi alır ve psikoterapi alanında uzmanlaşır.Psikiyatrist ise tıp eğitimi alarak ruhsal sorunlara ilaçla müdahale etme üzerine yoğunlaşır.Çoğunlukla heriki uzman işbirliği içinde çalışır.İhtiyaca göre ilaç ve psikoterapiye beraber devam edildiği durumlarda başarı oranı daha yüksektir.

Hangi Durumda Psikolojik Desteğe Başvurmalıyım?
İçinde bulunduğunuz süreç yaşamınızı olumsuz yönde etkilemeye başladıysa ve artık bu durumla tek başınıza baş etmekte zorlanıyorsanız;destek alma zamanınız gelmiş demektir.
Her insan yaşamının belirli bir döneminde içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten dolayı psikoloğa gitme ihtiyacı hissedebilir.Bu, oldukça normal bir durumdur.

Psikolog ile Yapılan Görüşmeler Gizli Kalır mı?
Seans sırasında danışanın terapiste aktardıkları seans odasında kalır ve üçüncü kişilere aktarılmaz.Ancak kişinin kendisine veya bir başkasına zarar verme durumu söz konusu ise danışanın da bilgisi dahilinde gerekli yerlere haber verilir.

Seansların Süresi Ne Kadardır?
Seans süreleri kişinin başvurduğu probleme göre haftada bir veya iki kez bir saat olacak şekilde danışan ve terapistin ortak kararı ile belirlenir.Terapi sürecinin etkili ve faydalı olabilmesi için belirlenen gün ve saatlerde seanslara düzenli olarak katılmak önemlidir.

Psikoterapiye Ne Kadar Devam Etmem Gerekiyor?
Bu sorunun kesin bir yanıtı olmamakla birlikte danışan ve terapistin ortak kararı ile belirlenir.Danışanın hangi sorunla psikoloğa başvurduğu,seanslara devam etme sürecindeki motivasyonuna göre süreç belirlenir.

İlk Seans Nasıl Gerçekleşir?
İlk seansta psikolog, başvuran kişiyi yakından tanımak için ilk klinik görüşme sorularını sorar. Bu sorular çerçevesinde danışanın detaylı öyküsü dinlenmiş olur. Bununla birlikte kişinin hangi sorun doğrultusunda başvurduğunu, bu durumun nasıl başladığını ve hangi şekilde ilerlediğini öğrenir. Aynı zamanda kişinin bu doğrultuda psikoterapi sürecinden beklentisini de öğrenmiş olur. Böylelikle terapist danışandan aldığı yanıtlarla nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğine de karar verir.

Psikologlar İnsanlara Nasıl Yardımcı Olur?
Psikologlar eğitim aldığı yönelim doğrultusunda danışanlara yardımcı olmaktadırlar.Psikoterapi arkadaşlarla yapılan sohbetten farklıdır. Psikoterapi birçok araştırma ve bilimsel çalışmanın desteklediği profesyonel bir tekniktir

Psikoterapinin Etkili Bir Sonuç Vermesi Nelere Bağlıdır?
Psikoterapinin olumlu sonuç vermesi terapi esnasında kullanılan tekniklerin yanı sıra terapist ile danışan arasındaki ilişkiyle son derece bağlantılıdır. Danışanın terapistine güvenmesi ve psikoterapi sonucunda olumlu bir sürece gireceğine inanması çok önemlidir.Bunun için ise danışanın kişilik özellikleri, motivasyonu süreci belirlemede etkin rol oynar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog Kimdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğçe EYİKOÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğçe EYİKOÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğçe EYİKOÇAK'ın Makaleleri
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Aslında Psikolog Kimdir Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikolog Kimdir? Neler Beklemeliyim? Psk.Gülgün KURTAY
► Kimdir Bu Psikologlar? Psk.Mustafa Raşit YAVAŞ
► Helikopter Aileler Kimdir? Psk.Gözde EMİK AKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolog Kimdir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:36
Top