2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Sağlığında Derinlemesine Temizliğin İpuçları
MAKALE #14029 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Ocak 2015 | 2,930 Okuyucu
Diş fırçasının doğru kullanımı:

Çoğunlukla dişlerimizi o anda acele ile veya rahat hissettiğimiz kadar fırçalayıp aslında yeteri kadar fırçalamamaktayız. İdeal diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır ve bunun altına düşmemelidir.Bunun yanı sıra normal diş fırçalarının dakikada ortalama 100 hareketine karşılık, elektrikli diş fırçaları dakikada yaklaşık 30000 kez hareket ederek daha etkili temizlik sağlarlar. Normal diş fırçası da olsa elektrikli fırça da olsa doğru bir şekilde en az 2 dakika fırçalamak gereklidir.

Diş ipi kullanımı:

Ortalama olarak 30 yaşının üzerindeki her iki yetişkinden birinde diş eti çekilmesi görülüyor. Dişlerimizi günde en az bir kez diş ipi ile temizlemek, plak ve Doğru Diş İpi Kullanımıtartar oluşumunu önlemede yardımcı. Diş ipi kullanımı diş eti hastalıklarının erken tedavisine yardımcı olur.Uyku sırada vücut daha az tükürük üretir. Bu da ağız içindeki bakterilerin diş ve diş etlerine daha çok hasar vermesine neden olur. Bu nedenle uyumadan önce dişleri ve dili fırçalamak ve diş ipi kullanmak bakterilerin atılmasında önemli rol oynar.

Doğru diş macunu kullanımı
Bazı hastalar diş macunlarının beyazlatması konusunda kuşku duyar. Oysaki diş macunu dişin kendi rengini ortaya çıkarır. Dişin kendi renginden daha beyaz bir etki yaratmaz. Diş macunundan beklenen şey yüzeydeki lekeleri çıkarabilmesidir. Diş beyazlatma ya da dişin rengini açabilmek profesyonelce Doğru Diş Macunu kullanımı çalışılmasını gerektiren bir tedavi çeşididir.

Gargara
Diş fırçalama ve ip kullanımının ardından, dişetlerinin iç kısımlarında ve ağzın kalan bölgelerinde etkin bir plak kontrolü ve ağız hijyeni için ağız çalkalama sularının etkili olduğunu biliyoruz, bunlar gün içinde sabah – akşam şeklinde kullanılabilir.Dişlerinizi fırçaladıktan sonra yaklaşık bir dakika ağzınızı çalkalayın. Karışımı yutmayın. Daha iyi sonuç elde etmek için gargara yaptıktan sonra yaklaşık 30 dakika bir şey yiyip içmeyin. Size uygun ağız çalkalama suyunu seçmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Sağlıklı yiyecekler tüketin
Araştırmalar doğal yiyeceklerin diş sağlığında en etkili öğeler olduğunu gösterir.

Çilek ve ananas gibi meyveler yüksek liflidir ve bolca c vitamini içerir. Ananasta bulunan sitrik asit ağız içi bakterilerle savaşta etkilidir.
Lahana ve brokoli gibi sebzeler yüksek mineral içerir ve diş yapısını güçlendirir. Diş erozyonu ve diş sararmasını önler.
Soğan gibi sebzeler ağız içi bakterilerin azalmasında etkilidir.
Kinoa içerdiği kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile dişleri güçlendirir.

Asidik içeriği olan bahsi geçen meyveler yendikten sonra bir su içerek ağız asiditesi dengelenmelidir ve yedikten sonra tercihen 1 saate kadar diş fırçalanmamalıdır.

Bütün bunlara dikkat etmekle beraber yapabileceğiniz en iyi şey yılda 2 defa en az olmak üzere diş hekiminizi ziyaret etmenizdir. Ağızda iyi bakım yapmanıza rağmen ciddi bir bakteri florası bulunur, kalıcı dişlerinizin 6 yaşında çıkmaya başladığı hesaba katılırsa bu süreçten beri oluşan yumuşamalar bakteri plağının da etkisiyle ilerde fark edemediğiniz çürük ve problemlere yol açabilir ya da bu tip bir problem olmasa bile yaşla beraber diş eti çekilmeleri ve hastalıkları birer risk haline gelmektedir. Tüm problemler için diş hekiminizin sizi yılda 2 defa yapacağı basit bir muayene bir çok problemi engelleyecek ve erken çözümüne imkan sağlayacaktır.

Hepimiz için diş macunu ve gargaralar aynı sonucu vermeyebilirler, ağız yapılarına göre reaksiyonları değişkenlik gösterebilir bu sebepten dolayı size özel ürünlerin tavsiye edilmesi ve sonuçlarının da gözlenmesi için diş hekimi konttolünde olmanız ayrı bir önem taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Sağlığında Derinlemesine Temizliğin İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ağız Sağlığında Derinlemesine Temizliğin İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top