2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sigaraya Başlamada Ailenin Rolü
MAKALE #14043 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Ocak 2015 | 4,559 Okuyucu
Birçok anne babanın en büyük amaçlarından biri mutlu çocuklar yetiştirmektir. Bazı anne babalar bu amaca ulaşmak için kendi hayatlarını adarlar. Kendileri için hiçbir şey yapmaksızın tüm davranışlarını çocuklarına odaklarlar. “Ödevimiz var, babamız/annemiz geldi.”gibi cümleleri birçok anne babadan duyabiliriz. Bazı anne babalarda fazla esnek davranarak çocuğa sınır koymaz ve aşırı özgür bırakırlar.

Çocuğun kendini tanıması, kişiliğini kazanması ve uyum sağlayabilmesinde ailenin çok büyük bir etkisi vardır. Çocuğun ruh sağlığını belirleyen en temel etkenlerden biri, kötü alışkanlıklar edinip edinmemesidir. Bunların en sık görüleni ise sigaradır. Hatalı anne-baba tutumu, aşırı esnek ya da katı aileler ve bozuk aile yapısı sağlıksız bir gelişimin ve uyum problemlerinin kaynağı olabilir. Esnek ailede anne-baba çocuğa çok şey vererek, çocuğun kendi yeteneklerinin, becerilerinin sınırını görmesini engeller. Katı aile tutumlarında ise aile çok az şey vererek ona gerekli desteği sağlamaz ve uygunsuz davranış örüntülerinin gelişimine neden olur.

Günümüzde sigara içme yaşı 10lu yaşlara kadar düşmüştür. Özellikle ön ergenlik dönemine denk gelen bu yaş dönemi, duyguların en yoğun yaşandığı, çatışmaların olduğu, aidiyetlik hissinin sorgulandığı evredir. Aile içi iletişim problemleri olduğunda, çocuk kendini aile içinde yararsız, yetersiz hissettiğinde ve aileye ait hissetmediğinde kolay ait olabileceği başka gruplar arar. Bulduğu grupların ortak özelliği, aile problemi yaşamaları olabilmektedir. O gruba ait olmak çoğu zaman o gruptakiler gibi düşünüp davranmak olduğundan sigara alışkanlıkları ortaya çıkabilir. Sigara ergenlerde kimi zaman bir merak, kimi zaman bir tepki kimi zaman da büyüdüğünü ispat etmek anlamına gelebilir.

Gençlerin sigaraya başlamalarında bir başka neden de sigara kullanımının otoriteye başkaldırı sembolü olarak algılanmasıdır. Yapılan araştırmalarda anne-babalarını otoriter olarak algılayan gençlerin, demokrat olarak algılayanlara göre daha çok sigara tükettikleri/sigaraya başladıkları öğrenilmiştir. Baskı altında büyüyen çocuk, başkalarının etkisinde kolay kalır. Anne babanın aşırı korumasında ise çocuk bağlanma ve özgüven problemi yaşar. Sigaraya yönelim çoktur. Özgüvenin kişileri kötü alışkanlıklardan koruyucu etkisi vardır.

Peki, çocuklarının sigara içtiğini öğrenen anne babaların tutumu nasıl olmalıdır.
*Öncelikle sakin olmalısınız. Unutmamak gerekir ki öfkeliyken ya da aşırı endişeli bir ruh hali içindeyken iletişime açık olmayız.
*“Seni anlıyorum demek, sana hak veriyorum demek değildir!” Öncelikle sakinleşip çocuğunuzu bu konuda durumunu anlatmaya teşvik edin. Bunu çocuğunuzun kendini en güvende hissettiği yerde örneğin; odasında başlatabilirsiniz. Unutmamalı ki önemli olan çocuğunuzun dürüstçe durumunu anlatabilmesidir.
*Çocuğunuzu bu alışkanlığa iten sebepleri dinlemeye gayret edin ve ona bu zor durumu ile ilgili sebeplerde anladığınızı ifade eden cümleler kurun.
*Onu eleştirmeyin, hakaret etmeyin.
*Çocuğunuzla daha fazla paylaşımda bulunun, onunla ortak aktiviteler yapın.
*Aile içi etkinlikleri arttırın. Örneğin yemek masasında geçirdiğiniz süreyi uzatın.
*Çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın.
*Çocuğunuza baskı uygulamayın. Unutmayın ki çocuğunuzun dürüst olması oldukça önemli.
*Çocuğunuzda, ne zamandan bu yana sigara alışkanlığı olduğunu öğrenin.
*Çocuğunuzun sigara tükettiği kişileri, ortamları ya da zamanları gözlemleyin.
*Hatalarını yüzüne vurmayın.
*Kendinizde sigara alışkanlığı olup olmadığını fark edin. Unutmayın, rol model olabilirsiniz.
*Yararlı ve yeterli olduğu davranışları ifade edin. Özgüven kazanımı kötü alışkanlıkları engelleyen en büyük silahtır.
*Çocuğunuzu sigara içmeye iten sebepleri fark edin ve o sebepler üzerinde çözüm üretmeye gayret edin. Aşamadığınız noktada psikologlardan destek alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Sigaraya Başlamada Ailenin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
► Çocukta Özgüven ve Ailenin Rolü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sigaraya Başlamada Ailenin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Okullar Açılırken.. Eylül 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top