2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antioksidanlar Nedir, Nasıl Yarar Sağlarlar?
MAKALE #1408 © Yazan Dyt.Funda SEVİM | Yayın Ağustos 2008 | 6,355 Okuyucu
Antioksidanlar Nedir?


Alınan her nefeste vücutta serbest radikaller oluşur. Hava kirliliği, kronik hastalıklar, sigara, pasif içicilik, diyetsel kanserojenler, enfeksiyonlar, kuvvetli egzersiz, stres ve güneşe maruz kalma vücutta serbest radikalleri arttırabilecek faktörlerdir. Bu serbest radikaller vücutta biriktikçe sağlık kötüleşir ve yaşlanma hızlanır. Kırışıklıklardan ciddi hastalıklara kadar sizi herşeye karşı dayanıksız hale getirir.


Antioksidanlar Nasıl Yararlar Sağlar?


  • Yaşlanma sürecini geciktirir.
  • Kolesterol seviyelerini düşürür.
  • Pek çok çeşit kanser riskini azaltır.
  • Tümörlerin büyümesini durdurmaya yardım eder.
  • Vücuda alınan kanserojenlerin zararlı etkilerini gidermeye yardım eder.
  • Vücudu, sigara içmenin verdiği zararlara karşı savunur.
  • Aterosklerozis (damar sertliği) riskini azaltır.
  • Kalp rahatsızlığı ve felce karşı korumaya yardım eder.
  • Görme kaybına neden olan makuler dejenerasyondan korunmaya yardım eder.
  • Kronik akciğer hastalıklarına (astım, bronşit, anfizem gibi) karşı korunmaya yardımcı olur.
  • Çevresel kirliliklere karşı koruma sağlar.
  • Son zamanlarda en çok ön plana çıkan antioksidanlar A, C ve E (tokoferol) vitaminleri, selenyum minerali, beta karoten, likopen gibi karotenoidlerdir.


Kalbimizin dostu Beta Karoten


Beta karoten vücutta serbest radikallerin oluşumunu engeller. Kalp krizi ya da felce sebep olan, ateroskleroz ya da damar sertliğini önlemeye yardımcı olabilir. Pek çok kanser riskini azalttığı gösterilmiştir. En çok bulunduğu besinler havuç ve kayısıdır. Fazlası zehirlenme yapmaz; fakat aşırı miktarda tüketimi cildin turunculaşmasına sebep olabilir.


Gingko Biloba


Hücreleri serbest radikallerin hasarlarından korur. Böylece yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanseri önlemeya yardımcı olur.Kalbe ve vücudun diğer parçalarına daha fazla oksijen desteği sağlar.Zihinsel işlevi ve konsantre olma yeteneğini geliştirir. Alzheimer hastalığına yakalananlarda algılama ve sosyal işlevleri geliştirebilir.Bu bitkiyi aspirin ile birlikte kullanmak kan çanağına benzer gözlere neden olabilir.Kalp hastası olan ve aspirin kullanan bireylerde kesinlikle kullanılmamalıdır.


Koenzim Q10


Kuvvetli bir antioksidandır. Vücudu serbest radikallerin hasarlarına karşı korur. Enerji üretimindeki hayati rolü yüzünden her hücrede bulunur. Vücut tarafından üretilir. Fakat C vitamini ya da B temelli vitaminler (B12,B6 gibi) ve folik asit eksikliğinde üretimi sekteye uğrar.Az yeme alışkanlığı, stres ve enfeksiyon da vücudun uygun miktarlarda üretmesini etkileyebilir.


Yaşlanmayı önler. Ayrıca yaşlanma ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların kötü etkilerini azaltır. Kalbin sağlıklı çalışmasına yardım eder ve kardiyovasküler hastalıklarda iyileştirici etkiye sahiptir. Kalp krizi riskini azaltır.Kalbe yararlı olduğu kadar beyin için de yararlıdır. Beyni yaşlanmaktan korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.


Öncelikle balık (uskumru ve sardalye) ve ette (kalp, karaciğer, böbrek, sığır eti ve kümes hayvanları); fakat genel olarak tüm canlılarda ve pek çok yiyecekte (yer fıstığı, soya yağı) çeşitli oranlarda bulunan organik, doğal, yağda çözünen, vitamin benzeri bir maddedir.


Gebe ve emziren annelerde kullanımı sakıncalıdır.


Likopen (Laykopen)


Güçlü bir antioksidan olan likopen; vücutta, vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır. Tütün içimi ve güneşin UV ışınlarına maruz kalma gibi kanserojenlere karşı likopenin koruyucu olduğu gösterilmiştir. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür. Yanı sıra; prostat, mesane, pankreas ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini azalttığı yapılan pek çok çalışmada gösterilmiştir.


Likopen; domates, karpuz, kırmızı greyfurt ve diğer meyve ve sebzelerde kırmızı rengi veren antioksidandır. En çok karpuz ve domateste bulunur.


Melatonin


Antioksidan görevi gören bir hormon olan melatonin aynı zamanda vücudumuzun uykuya dalmasına sebep olduğundan uyku hormonu olarak da bilinir. Ana görevi vücut saatini ayarlamaktır. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu hormon gece boyunca vücuttaki hasarları onarmaya çalışırken diğer antioksidanların etkilerini de arttırır. Özellikle Alzheimer hastaları dahil bir çok hastalığa neden olan beyin hücrelerinin oksitlenme zararını önlemeye yardımcı olan melatoninin yaşlandıkça seviyesi azalır. Dışarıdan tablet olarak melatonin almak, uyku düzenini hemen değiştitdiği gibi jetlag için de kullanılır. Antioksidanların vücudumuza ne kadar faydalı olduğunu okudunuz. Bu ihtiyaç suplemenler ile de karşılanabilmekte ancak; her insanın vücudu ve ihtiyaçları farklı olduğundan kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.


Dyt.Funda Sevim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antioksidanlar Nedir, Nasıl Yarar Sağlarlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda SEVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda SEVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda SEVİM'in Makaleleri
► Antioksidanlar Dyt.Turgay KÖSE
► Gut Nedir ? Nasıl Beslenilir ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Hipertansiyon Nedir ? Beslenme Tedavisi Nasıl Olur ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Antioksidanlar Nedir, Nasıl Yarar Sağlarlar?' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top