2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Almanya'da Çocuk Yetiştirme İşi Nasıl
MAKALE #14095 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Şubat 2015 | 8,282 Okuyucu
ALMANYA'DA ÇOCUK YETİŞTİRME İŞİ NASIL
02/02/2015

ALMANYA'DA ÇOCUK YETİŞTİRME İŞİ

Çocuk yetiştirme üzerine bir kitap yazdım. Orada deneyimlerimi, bu konudaki düşünce ve önerilerimi paylaştım. Özgün, benzerlerinden farklı muhtevası ve yaklaşımı olan özel bir çalışma oldu. Bizde bu işin çok sıkıntılı ve yanlış olduğunu, her sorunu konuşarak halledin demekten öte bir yaklaşım sunmayan çoğu uzmanın bu konuda büyük bir yanılgı içinde bulunduğunu, bu işin lafla (konuşmakla), çocukla arkadaş gibi olmakla, manevi eğitimle vs. olmayacağını, olmadığını belirttim.

Bu düşünce ve tespitlerimin Almanya'daki çocuk yetiştirme yaklaşımıyla birebir örtüştüğünü gördüm! Bir okurdan, "Almanya'da çocuk yetiştirme işi nasıl oluyor, temel parametreleri neler, benimle paylaşır mısın" ricam üzerine gelen bilgileri buradan sizlerle paylaşmak istiyorum!

"Slm hocam

Nerden başlayacağımı bilmiyorum da elimden geldiği kadar yazayım.

Almanların eğitim tarzı kurallarla ödül ve cezaya dayanıyor.

Bebeklikten başlıyorlar desem.

Bazılarına vicdansız gibi görünse de bence en güzeli
Nereden nasıl başlayacağımı bilemiyorum tam olarak
Küçük yaşta evde onların bir görevleri vardır.

Okulda ve kreşte de ceza var.

Kreşte düşünmek için bir kenara yalnız bırakırlar
Okulda kurallara uymadıklarında kuralları yazdırırlar boş bir odada.

Burada öğretmenlerin işi çok zor bizim Türk aileleri hep öğretmende buluyor hatayı.

Çocukların her istediğini yapmak doğru değil mesela ama benim çevremden bahsedeyim yeter ki sussun anneyi rahat bıraksın diye her istediklerini yapıyorlar.

Almanlarım hediye günleri bellidir büyük isteklerinde ya doğum gününü veya Noeli beklerler.

Başarılarında ödüllendirme var ama ufak şeylerle.
Harçlık konusu da çok doğru bulduğum bir eğitim
5 yaşındaki çocuk kendi parası yani harçlığı vardır.

(Hocam siz sorun isterseniz ben biraz toparlamakta zorlandım.

Harçlık konusu bence çok mühim.

Kendi isteklerini kendileri almaları yönünden.

Parayı idare etmesini öğreniyorlar ve büýük istekleri olunca birikim yapmayı...

Öyle şeker de - çikolatada vs. kendi cep harçlıklarına göre ödüyorlar. Eğer kasada harçlığı yetmezse onu geri koymak zorundalar. "Üstünü ben tamamlayıvereyim, yazık" yok, yani faydasını ben kızımda gördüm cep harçlığının. Etrafımda komşulardan görüyorum, kocaman adam denilecek yaştalar paralarını idare edemiyorlar ve anneden alıyorlar bitince.

Ben yanlış buluyorum

Her istediğini almak çocuğa iyilik değil sonrası için.

Çocuğa evde bir iş gösteriyorlar, karşılık olarak para kazanmasını öğretiyorlar mesela. Çocukları yemek yaparken sofra hazırlarken toparlarken onlarla beraber erkek olsun kız olsun patates soyma vb. bir görevi üstlendirmek gibi... Tabaklarını kaldırma bulaşık makinasına boşaltma gibi...

Sabah okul günleri tv yi açmak yasak. Kahvaltıya yesin yemesin ailecek oturmak gerekiyor.

Akşam dışarıda alman çocuğu göremezsiniz. Yaş kış 19.00 dan itibaren.

Uyku saatlerimiz düzenli...

SONUÇ

Benim Annem Organik kitabımın içeriği bu modelle ne kadar da örtüşüyor. Evvela bunu fark ettim. Bu kitabım bu açıdan ülkemiz için bence çok hayati. "Çocuğunuzla arkadaş gibi olun ve her sorunu konuşarak halledin" yani lafla peynir gemisi yürütün diyen, böylece çocukla ebeveynini sürekli polemiğe sokan, yüzgöz hale getiren, hem çocuğu hem anneyi tüketen, ebeveynin çocuk nazarındaki saygınlığını ve otoritesini de aşındıran uzmanlarımızın ve Anadolu Pedagojisi adındaki kerameti kendinden menkul bir yaklaşımla ceza olmaz, ufacık çocukları dini - manevi eğitimle büyütün diyenlerin bu konuda şapkalarını önüne alıp düşünmeleri gerekiyor. Orası Almanya, burası Türkiye gibi içi boş ve afaki hamasetine sığınmadan! Çocuk her yerde çocuktur. Doğru her yerde doğrudur. Prensipli, kişilikli, hırslı, gayretli, dürüst, çalışkan, soğukkanlı, dirayetli tipik Alman karakteri nasıl ortaya çıkarılıyor, görsünler.

(Bu çalışmayı bana ileten Sayın Emine ÜNAL hanıma teşekkürlerimi arz ediyorum)

Psikolog
İzzet GÜLLÜ

Not: Süper Dadı programını eleştiren bir makalem var. Buradaki ödül - ceza uygulamasının ciddi bir dozaj sorunu içerdiğini düşünüyor ve çok sakıncalı buluyorum. Burada kısa sürede sonuç alma odaklı bir gaye mevcut. Oysa mesele kısa sürede sonuç almak değildir, alınması gereken sonucu makul zaman sürecine yayarak en az zararlı bir metotla almaktır. Bir çocuğu silahla korkutarak da anında sonuç alırsınız. Sırf sonuç verdi diye bir metot doğru bir metot değildir. Bu programda bir haftada değişimin gözlenmesi hedeflenmekte ve bu başarı kriteri sayılmaktadır. Ceza ilaca benzer, dozajı iyi ayarlanmadığında ve prospektusu sağlıklı olmadığında fayda yerine zarar verir. Süper Dadı programındaki model popülist, kısa sürede sonuç almaya dönük, travmatik, cezanın son derece yanlış bir sistemle işletildiği psikopatça bir yaklaşımdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Almanya'da Çocuk Yetiştirme İşi Nasıl" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     26 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocuk Yetiştirme Tarzları Psk.Bahar ERDEN
► Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Teknikleri Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Toplumsal Çocuk Yetiştirme Tarzları Psk.Mehmet Emin KIZGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Almanya'da Çocuk Yetiştirme İşi Nasıl' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top