2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendilik Bozukluklarında Temel Yapı ve Oluşum
MAKALE #14101 © Yazan Psk.Ceren AKBOYAR | Yayın Şubat 2015 | 3,507 Okuyucu
Bebek dünyaya geldiğinde ilk tanıdığı kişi, kucağına verildiği annesidir. Böylece ilk bağını kurar. Bebek için bu ilk anlar, dünya üzerindeki insan ilişkilerine dair ilk bilgidir. Annesinin, bebeğin yüzüne bakışı, onunla konuşurken kullandığı ses tonu, dokunuşları çok şey ifade eder. İşte bu, hem anne hem de bebek için büyülü anlarda ilk bilgiler akmaya başlar. Devamında annenin bebekle kuracağı bağ, bebeğin bakımı ile yakından ilgilidir. Annenin bebeği beslerken, altını değiştirirken, uyuturken, onunla oynarken vs. takındığı tavır, bebeğin kendini algılama şeklini oluşturur. Örneğin anne, bebeğin bakımını yaparken şikayet ediyorsa, mutsuz görünüyorsa, bebek kendini istenmeyen bir varlık gibi hissedecektir.

Bebekler henüz anne karnında bile dış dünyayla bağ kurmaya başlarlar. Hamileliğin 3. ayından itibaren fetüsün işitme duyusu gelişir ve dış dünyadaki konuşmaları duymaya başlar. Anne-babası arasındaki konuşmaların duygu içeriğini, ses tonlarından ve sesin şiddetinden algılarlar. Doğumdan sonra ise birincil veriler anneden gelir. Bebeğiniz 1,5-2 yaş civarında olana kadar temel güven duygusu oluşur. Temel güven, bireyin kendine ve dış dünyaya inanıp güvenmesi, kendini yeterli, başarılı, sevilen biri olarak konumlandırmasıdır.

0-6 yaş arasında ise çocukların kimliklerinin ana hatları oluşur. Bu dönem, çocuklar için çok hassas ve dikkatli olunması gereken dönemdir. Çocuğunuzun ileriki yaşamında kendini nasıl algılayacağı, nasıl konumlayacağı neredeyse tamamen bu döneme bağlıdır. Kendilik bozukluklarının çekirdeği bu dönemdeki ters giden süreçlerle oluşur. 0-6 yaş döneminde oluşabilecek üç tür hassasiyetten bahsedebiliriz: sevilmiyorum, değersizim, yetersizim. Bu üç tür hassasiyet yoğunluk düzeyine göre kişilik örüntüsü ve kişilik bozukluğu arasında bir yerlerde bulunmaya yol açar. Bu hassasiyetler hemen hemen herkeste belli dönemlerde ve bazı olaylarla görülebilir. Hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Bu duruma hassasiyet denir. Robot olmaktan çok uzak olan, duygularıyla bir bütün olan insanoğlu için hassasiyetler barındırmak gayet normaldir. Bu hassasiyetler süreklilik kazandığında, hemen hemen her durumda görülüyorsa ve genel ruh hali olarak kişiyi ele geçirmişse, davranışlarını yönetiyorsa, yaşantısında engel teşkil eder hale gelmişse, kendilik bozukluğundan bahsedilebilir.

Dış dünyayı yorumladığımız penceremizin camı bu hassasiyetlerden biriyle fazlaca lekelenmişse dışarda olup biteni yorumlarken bu lekeler bizi yanlışa düşürür. Dış dünyayı algılamamızı bozar. Bu durumda yapılması gereken uzman yardımı almaktır. Fakat bir uzmana başvurmadan önce buna ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilmeniz için sevilmeme, değersizlik ve yetersizlik hassasiyetlerini yaşayan kişilerin aklından sıklıkla geçen birkaç cümleyi paylaşmak isterim. Bu cümleler size kendinizi anlamanızda ve belki de uzun süredir yaşadığınız tatsızlıkları anlamlandırmanızda yardımcı olabilir. Yardım almak konusunda kararsızsanız kafanızın netleşmesinde yol gösterebilir.

-kimse beni sevmiyor
-çok sıkıcıyım, kimse benimle olmak istemez
-hiçbir işe yaramam, işe yaramazın tekiyim
-herkes çok aptal, kimse bana layık değil
-ben asla güçlü biri olamam
-hiçbir kadın/erkek güvenilir değil
-beni seven kimse yok
-ben bu işi beceremem
-o kız/erkek beni beğenmez
-saçmalıyorum
-herkes bana bakıyor, rezil oldum
-her şey çok zor, bana ağır geliyor
-beni sevmesi için her şeyi yapıyorum daha ne yapabilirim
-iyi şeyleri haketmiyorum
-ben olmadan daha iyi olurlar
-ne yapsam olmuyor, yeterince iyi değilim

Eğer bu cümlelerden bir veya bir kaçı sıklıkla aklınızdan geçiyorsa ruh sağlığı alanında uzman olan psikiyatrist veya psikologlardan güven duyduğunuz birine danışmanızın vakti gelmiş demektir.
Klinik Psikolog
Ceren AKBOYAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendilik Bozukluklarında Temel Yapı ve Oluşum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren AKBOYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren AKBOYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren AKBOYAR'ın Yazıları
► Kişiliğin Oluşum Serüveni Psk.Şakir ERNAS
► Hasta Eden Yapı Psk.Remzi KARAKAYA
► Kişiliğin Oluşum Evreleri Psk.Bahattin GÖKTAN
► Cinsel İşlev Bozukluklarında Terapi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kendilik Bozukluklarında Temel Yapı ve Oluşum' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Olumlu Düşünme Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Mart 2010
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2009
◊ Hakkımda... Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:18
Top