2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Acısı Reçetesi
MAKALE #14102 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Şubat 2015 | 5,146 Okuyucu
Hangimiz aşk acısı yaşamadık ki. Terk ettik, terk edildik, kavga edip ayrıldık yada sakince karşılıklı konuşarak ayrıldık ama her bitiş beraberinde bir acı getirdi. Bu acı kişiye ve yaşanan ilişkiye göre değişsede kaçınılmaz bir sondur. Çünkü insan sevdiği kişiyi sahiplenir. Ayrıldığımızda ise yaşadığımız şey ‘kayıp’tır. Kayıp aynı ölümde yaşadığımız gibi yas sürecini doğurur. Bu nedenle aşk acısı aslında bir nevi yastır. Bir kişiyle derin ve duygusal bir ilişki yaşadıysak ve beraber bir şeyler paylaştıysak ayrılıktan duyacağımız acı bu ilişkinin bir zamanlar bizim için taşıdığı anlama eşit olacaktır. Aşk acısının süresi ve şiddeti duygularınıza ve ruhsal gücünüze göre değişir. 1 yıl da sürebilir, 1 ayda bu size bağlı. Ancak ruhsal gücünüzü arttırmak aynı zamanda aşk acısının süresini ve şiddetini azalmak için birkaç öneride bulunabiliriz.
Ayrılık sonrası yaşanan duygulardan en yoğun olanları utanç, ıstırap, korku, yalnızlık, öfke, kıskançlık, kin, küçümsemedir. Bu olumsuz duygular baskın duygulardır ve biz onları kontrol etmezsek onlar bizi esir alır. Öncelikle bu duygular üzerinde kontrol sağlamak için kendinize söylemeniz gereken 3 şey var.
1. Bu ilişki şimdi gerçekten sona erdi. Gerçekleri kabullenin.
2. Bu ilişkinin bitmesi bana duygusal olarak acı veriyor. Duygularınızı kabullenin.
3. Bu acının mümkün olduğunca çabuk geçmesini ve sağlıklı olmayı istiyorum. Amacınızı belirleyin ve potansiyelinizi kabullenin.
Ayrıca bu dönemde sosyal hayatınızda, rutininizde ve düşünce tarzlarınızda düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Uzak durmanız ya da daha fazla vakit harcamanız gereken durumlarla ilgili öneriler bu dönemde size yardımcı olacaktır.

Ne Yapmalı – Ne Yapmamalı

• İlk başta ayrıldığınız kişiye ait eşyaları, fotoğrafları ve nesneleri ortadan kaldırmakla işe başlayın. Onuçağrıştıracak tüm objeleri özel bir kutuya koyup bir yere kaldırın. Daha sonra açıp bakabilirsiniz ancak şuan doğru zaman değil.
• O kişiyi facebook, twitter gibi sosyal medya hesaplarından takip etmeyi bırakın.
• Telefonunuzdaki mesajları, mailleri ayrı bir klasöre taşıyın ve tekrar tekrar okumayın.
• Arkadaşlarınızla planlar yapın. Kendinizi eve kapatmak isteyebilir ve kimseyle görüşmek istemeyebilirsiniz ama kendinizi zorlayın.
• Bu ilişkinin bitişiyle kaybettiğiniz şeyleri değil kazandıklarınızı düşünün. Bu ilişkinin, ayrılığın ve o kişinin size neler öğrettiğine odaklanın.
• Gerçek duygularınızı saklamayın. Gülmek istiyorsanız gülün, ağlamak istiyorsanız ağlayın, bağırmak istiyorsanız bağırın. Duygularınızı bastırmadan ifade edin.
• Ağlamak rahatlatır. Ağlamamak için kendinizi tutmayın. Yapılan araştırmalara göre ağlamak duygusal olarak rahatlatmanın yanında vücudumuzu toksinlerden arındırıyor. Vücutta stresle biriken manganez, gözyaşıyla dışarı atılıyor ve böylece ağlarken toksinleri de atarak sistemimiz temizleniyor.
• Çevrenizde gelen yararlı öğütlere dikkat edin. Bir süre sonra bu öğütler canınızı daha çok sıkabilir. Çevrenizden bu konuyla ilgili tavsiye ve öğüt istemeyin. Unutmayın onlar kendi ilişkilerinde uzmanlar, sizinkinde değil.
• Sizin için haftanın hangi günleri zor geçiyor belirleyin. Onu daha çok aradığınız, yokluğunu hissettiğiniz, yalnız kaldığınızı düşündüğünüz bir gün mutlaka vardır. Örneğin tüm arkadaşlarınızın planı olması sebebiyle hafta sonları daha çok sıkılabilirsiniz. Belirlediğiniz güne sevdiğiniz ya da uzun zamandır yapmak istediğiniz bir aktivite koyun.
• Kendi iç sesinizle konuşurken kullandığınız kelimeleri ve düşünce tarzlarını değerlendirin ve olumlularla değiştirin. Örneğin, ‘Beni terk etti’ demek yerine ‘ayrıldık’ deyin.
• Kendi rutininizde bir düzenleme yapmak hem kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar hem de hayatınızın yolunda gittiğini gösterir. Bu nedenle beslenme uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Eğer uykunuz ve beslenmeniz düzensiz ise kendi rutininize uygun bir plan yapmalısınız. Haftanın her günü akşam aynı saatte yatmak ve sabah aynı saatte kalkmak, hayatınıza sağlıklı kahvaltıları eklemek önceliğiniz olsun.
• Hayatınıza hareket katmalı, özellikle bu dönemde egzersize daha fazla zaman ayırmalısınız. Bedeninizin size destek olmasına izin verin.
• Ayrıldığınız kişinin size kendinizi kötü hiseettirdiği davranışlarından 3 şeyi hatırlayın. Uygun gördüklerinizi bir liste yapın.
• İlişki sona erdiğinde başlangıçta büyük bir umutsuzluğa kapılmanız gayet normal. Bu umutsuzluk ve karamsarlığın ardından ayrıldığınız kişiyi tanımadan öncede bir hayatınız olduğunu hatırlayacaksınız. Bu dönemde ilişkiye başlamadan önce yapmaktan keyif aldığınız uğraşları hatırlayın ve onlarla ilgilenin.
• Özel günlerde (sevgililer günü, yıldönümünüz, doğum günü vs.), size ihtiyaç duyduğunuz şefkati göstererek hayatınızdaki boşluğu doldurmanızda yardımcı olması için ailenizle ya da yanında olmaktan keyif aldığınız kişilerle görüşün.
• Olaylara komik yanlarından bakmaya çalışın. Bu acıya anestezi etkisi yaratacaktır. Sizi güldürecek şeyler yapın, yanında çok güldüğünüz arkadaşlarınızla görüşün, komedi filmler izleyin.
• Günde 3 kez doğru nefes alma tekniğini uygulamak size kendinizi iyi hissettirecektir. Burnunuzdan karnınızı şişirerek derin nefes alın. Göğüs kafesinin içi havayla doluncaya ve göğsünüzün üst kısmını şişirinceye kadar nefes almaya devam edin. Daha sonra ağzınızdan yavaş yavaş bu nefesi verin ve karın kaslarınızı içeri doğru çekin. Unutmayın günde 3 kez 5 doğru nefes.
• Riskli bir döneme girdiyseniz (taşınma, iş değişikliği...) bir süre karar vermekten vazgeçin. Bu değişiklikleri yapmadan önce hayatınızda bazı şeylerin yoluna girmesini bekleyin.
Aşk, kayıp, acı, iyileşme hayata dairdir. Önemli olan bu olgularla barışık olmak ve her zaman çıkış yolu olduğunu hatırlamaktır. Bu nedenle acılarınızla, kayıplarınızla barışın ve amaçlarınızı yeniden belirleyin, göreceksiniz çözüm kendiliğinden gelecek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk Acısı Reçetesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Aşk'ın Acısı Psk.Canan SAYIOĞLU
► Aşk Acısı Psk.Aylin AYDEMİR
► Aşk Acısı Çekiyorum Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
► Yürek Acısı Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aşk Acısı Reçetesi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:00
Top