2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmin Nedenleri
MAKALE #14108 © Yazan Psk.Dnş.Semra KESKİN | Yayın Şubat 2015 | 5,286 Okuyucu
Otizm Spektrum Bozukluğu, tıp alanındaki pek çok araştırma ve ilerlemelere rağmen nedeni veya nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış nörogelişimsel bozukluklardan bir tanesidir. Lakin yapılan araştırmalar halihazırda şunu göstermiştir ki Otizmin tek bir nedeni yoktur ve pek çok faktörün bir araya gelmesi ve etkileşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar ve beyin görüntüleme teknikleri ile otizmli bireylerde beyin hücrelerinin farklı çalıştığı görülmüştür. Hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Otizmin nedenleri arasında öncelikli yeri genetik miras ve yatkınlık almaktadır. Yapılan kardeş ve ikiz çalışmaları ve ortaya çıkan istatistiki sonuçlar bunu doğrulamaktadır. Örneğin, otizmli bir çocuğun kardeşinde otizm görülme riski genel dağılıma göre 50-100 kat daha fazladır. Ayrıca, tek yumurta ikizlerinde her ikisinin birden otizmli olma oranı çift yumurta ikizlerine göre daha fazladır. Ayrıca otizmin erkek çocuklarda görülme riski kız çozuklara oranla 4 kat fazla olmakla beraber, kız çocuklarda seyreden tablo genellikle daha ağırdır. Ayrıca otizmli çocukların büyük bir kısmında EEG farklılıkları ve epilepsi görülmesi de durumun genlerle ilintili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar aynı zamanda genetiğin tek faktör olmadığını da göstermektedir çünkü öyle olsaydı tek yumurta ikizlerinde her iki bebeğinde her zaman otizmli olması gerekirdi. Yapılan çalışmalar bir tek genin değil birden çok genin etkileşimi sonucu hastalık yapıcı etki oluşturduğunu ortaya koymuştur.
Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası faktörler ile otizm arasında da bazı ilişkiler saptanmıştır. Doğum öncesi dönemde annenin geçirdiği bazı hastalıklar ve kullandığı ilaçlar veya kimyasallar, gebelikte ilk trimesterde kanama olması ve amniyonda mekonyum bulunması. prematüre veya postmatür doğum, sezeryanle doğum veya müdahaleli doğum gibi faktörler, doğum sonrasında ise beyine oksijenin yetersiz gitmesi, bebekte uzayan ve yüksek seviyede sarılık gibi faktörlerinde otizmle ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Bazı araştırmalarda ise otizm ve aşılar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonuçlar kesin ve net çizgiler göstermemekle beraber, özellikle yenidoğan döneminde yapılan aşıların bebekte beyin bariyer sistemi henüz gelişmediğinden olumsuz etkiler taşıyabileceğini, KKK aşısının otizmi tetikleyebileceğini, özellikle aşılarda bulunan cıvanın ve diğer bazı ağır metallerin otizmle ilişkili olabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca bazı bulgular otizmli çocuklarda yapılan ağır metal testlerinde, bu çocuklarda kurşun ve cıva seviyelerinin normal gelişim gösteren çocuklardan daha fazla olabileceğini göstermektedir. Lakin, daha öncede belirttiğim gibi bu varsayımlar yeteri kadar bilimsel çalışmayla henüz tam anlamıyla desteklenmemektedir.

Kimi yaklaşımlara göre ise Otizm aslında bir bağırsak hastalığıdır. Bu çocuklarda kabızlık gibi mide-bağırsak sorunların çok fazla görüldüğü ve bu sorunların sindirimi bozduğu, sindirim bozulunca da vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, amino asitler vb. yeteri kadar emilemezken, toksinler gibi emilmemesi gerekenler de fazlaca emilebildiği ileri sürülmektedir. Bu durumda da vücutta başka sorunların ortaya çıktığı, otizmin de bu sorunlardan birisi olduğu kabul görmektedir. Bu yaklaşımı benimseyen uzmanlar ise çeşitli özel diyet ve tedavi yöntemleri ile otizmin tedavi edilebileceğini öne sürüyor. Lakin, yine bu yaklaşımın geçerliği ve güvenirliği yeteri kadar bilimsel çalışmayla desteklenmemektedir.

Erken çocukluk döneminde bazı sosyal, psikolojik ve çevresel faktörlerinde otizmle ilişkili olabileceği bazı görüşlerce savunulmaktadır. Çocuğun sosyal uyarıcılardan yoksun kalması, anneyle bağlanma ilişkisini sağlıklı yaşayamaması, ihmal ve istismar görmüş olması, çok fazla televizyona maruz kalmış olması gibi etmenlerin de otistik belirtilere yol açabileceği araştırmalarca desteklenmektedir.

Görüldüğü gibi otizmin tek bir nedeni olduğu söylenemez, birden çok etkenin bir araya gelmesiyle meydana gelen oldukça karmaşık bir durumdur.

Semra KESKİN
Uzm. Pedagog / Psk. Dan.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizmin Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Semra KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Semra KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Semra KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Semra KESKİN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Semra KESKİN'in Makaleleri
► Pasif İrade: Otizmin Çekirdeği Psk.Üstün ÖNGEL
► Otizmin Erken Dönem Belirtileri Sümeyra ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizmin Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Atipik Otizm, Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top